Sterilovaná rajčata

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
brenda
51 příspěvků 24.02.05 07:24
Sterilovaná rajčata

Venku je sníh a mráz a na úrodu rajčátek si ještě počkám, ale přesto bych ráda věděla zda a jak by bylo možné konzervovat rajčata i s bylinkami? Manžel je maximalista :-) a rajčata většinou rozdáváme, protože takovou úrodu není v lidských silách zkonzumovat. Oblíbila jsem si sterilovaná rajčata samotná i s bylinkami v plechovce (často je používám na vaření) a ráda bych něco podobného stvořila i v domácích podmínkách.

Reakce:
 
DanaJ
1136 příspěvků 05.09.05 11:24
Rajčata

Také používám v zimě kupované plechovky s krájenými či celými rajčaty, různá rajčatová pyré, šťávy i protlaky a určitě bych ocenila nějaký ten osvědčený receptík na konzervaci.

Jediné, co jsem tu našla je:

Jednoduchý rajčatový protlak:
Rajská nahrubo nakrájet, dát do kastrolu a v troubě péct při asi 150-170 stC. Možno přidat i něco málo cibule, já to dělám bez ní, jen s troškou soli. Peče se tak dlouho, až se odpaří většina tekutiny. Pak propasírovat přes sítko, horké dávat do skleniček pod víčko, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.Výborné na pizzu, omáčku, polévku.

Ještě jsem to nezkoušela. Letos máme velikou úrodu rajčat a klidně bych do toho šla.

Neměl byste někdo ještě něco jiného osvědčeného?

 
Pink
109 příspěvků 05.09.05 21:26
Vařím protlak

Každý rok si vařím protlak, který pak používám k vaření i místo kečupu. A s tím kupovaným se nedá srovnat (krásně voní, chuťově lepší). Nakrájím rajčata, povařím, propasíruju (důkladně!!!), povařím, naliji do skleniček. Bez jakékoliv konzervace, bez koření a vydrží mi. V Cucině 7/05 je popis na přípravu protlaku „passata“: Nechte 10min vařit rajčata (druh perini), pak je rozemelte ve speciálním strojku (lis na ovoce). Stejný postup opakujte i se slupkami, abyste získali co nejvíce rajčatové hmoty. Přidejte sůl a protlak znovu zahřejte. Uskladnění: Jen co se passata zahřeje, nalijte ji do sterilizovaných a dokonale suchých sklenic…položte je do velkého hrnce na mřížku, aby se nedotýkaly dna. Zavařujte nejméně 40 min."
Ten lis na ovoce je dobrý zlepšovák až budu zpracovávat rajčata, tak to prubnu.

 
lvice
148 příspěvků 07.09.05 08:53
Konzervování rajčat.

Vyzrálá, ale pevná rajčata nakrájím na půlkolečka (nebo menší - větší kusy, podle velikosti rajčete) a naskládám do menších sklenic skoro do vrchu. Zavíčkovat. Sterilovat 15- 20 min. na 85 - 90°C.
NESOLIT! ZELENINU NEPŘEDVÁŘET, POUŽÍVAT SYROVOU ! ZACHOVÁVAT CO NEJVĚTŠÍ MÍRU HYGIENY! ŽÁDNÝ TUK!
Stejným způsobem zavářím i papriky nebo papriky + rajčata na lečo. Možná, že by se tam nějaká bylinka dala přidat, ale raději je mam zvlášť mražené a sušené.

 
Labužník Liva02
31 příspěvků 22.09.05 22:40
...

Nakládám rajčata stejně jako okurky. Přidávám česnek a feferonku.

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.09.05 07:44
Mamina se do toho...

…pustila sama a ukuchtila to jako píše lvice. Vypadá to bezvadně už se na to těším. Zatím jsme to neodtvírali, protože je spousty rajčat čerstvých. Uvidíme v zimě. Ale určitě to bude mňamka. Mamka ty rajčátka před krájením spařila a oloupala. Koření nedávala. Myslím, že je lepší to zavařovat bez koření - když to jde - a pak si to ochutit dle aktuální chuťové nálady a dle receptu na co se „šlichtička“ použije. V těch plechovkách jsou také bez koření a mňami ham.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz