A je to tu.
bude u nás večeře pro celou rodinu - skoro a je tu zas problé co a jak.
Proč?
děda - vinná klobása, hověží polévka
sestra mé drahé polovičky, babička, synovec - řízek, hověží polévka
má drahá polovička - řízek, hrachová polévka
a zaplaťpámbu bude jako příloha bramborovej salát.
Já bych nejraději kapra a rybí polévku ........ nenpadně nekoho jak udělat
nějakou rybu tak abych se trefil do noty??? - snad vyjma ty klobásy…
štědrovečerní večeře trochu jinak ale jak
navrhujem
a) zobrat suroviny na vsetko, zmixovat a uvarit
b) ist do restauracie
c) presvedcit ostatnych, ze tento rok je prestupny a Vianoce nebudu
Já bych to asi moc přes koleno nelámal:
Vinnou klobásu koupíš v obchodě, jenom opéct;
většina chce hovězí poévku, tak bych ji udělal, a z trochy připravil
hrachovku pro polovičku; řízkům se asi nevyhneš;
a pro sebe dvouapůlkilového kapra, a poměl bych se!!!
Ahoj, muzes zkusit udelat z toho kapra vykostene filety, nalozit den predem do mleka, ktere ho zbavi takoveho toho tezkeho rybiho pachu a pak pri obalovani pridat do strouhanky treba nastrouhane vlasske orechy… Nebo muzes kapra obalit po mlynarsku (osolit a obalit v mouce s paprikou a kminem), osmazit a oblozit ho zampiony, ktere jsi osmazil ve vypeku… Nebo muzes nechat ty mlsouny hladovet a sam si pochutnat na poradne osmazenem kaprikovi.
Štědrý den jsme v rámci pohody a klidu prolenošili. Ráno při prvním
rozlepení oka jsem pustila televizi a sledovali jsme v polospánku
pohádky.
Až nás vyhnal hlad, „vyskočili“ jsme s polovičkou z postele, mohlo to
být kolem 11:00. Posnídali jsme teplého nápoje, vánočky a cukroví.
Šoupli jsme se zpátky do postýlky a sledovali pohádky.
Až mě to přestalo bavit, kolem 15:00, vylezla jsem a šla udělat
francouzskou cibulačku (opéct cibule, zapražit moukou, vývar dle chuti,
bílé víno, sůl, polévkové byliny - petrželka, libeček, pažitka; nakonec
až přestala polévka vařit šup tam s panákem koňaku nebo whisky; polévka
se nalévá na upečený kus chleba či toustu s plátkem sýra; recept je
určitě někde na Labužníku). Polévku jsme poobědvali - je sytá a veselá.
Dopili jsme k ní víno. Zase pohádky.
Nakonec večeře. Přítel nemá rád kapra na řázek. Tak jsem vzala kapří
řízky a udělala je na šalvěji. Zapečou se se smetanou. Recept taky někde
na labužníku a k tomu pečený brambor a nebo vařený. Pak dárky a zase
televize či procházka.
Vše je prokládáno cukrovím a vínem. Fakt už se toho víc sníst nedá.
PS: Letos budu dělat asi to samé. Mňammm.
mne ten inspirativny nazov tohoto prispevku neda:
preco musime jest kazde Vianoce to iste? (a navyse kazdy ine)?
preco si musime Vianoce oddriet varenim a pecenim a upratovanim?
preto mi je sympaticky prispevok DanyJ, ktora z toho nerobila nic, len rychlo uvarila, co ju napadlo. keby sme neboli labuznici, bolo by to o to lahsie, ze po rozpravkach by ste sli do Meka alebo si objednali pizzu a Vianoce by boli rovnako pekne.
ja by som si dal tieto Vianoce hovadziu polievku a sunkafleky, ale nikto sa
ma na to nespytal a bolo by trapne nejest s ostatnymi. alebo mozno grilovane
kuracie spodne stehienka. alebo bramboraky.
nakoniec ako sladke by som si dal chocolate chip cookies.
zapijal by som to coca-colou.
co myslite?
zkoušela jsem kapra naložit přes noc do mléka a nic. Přišel mi, že smrděl úplně stejně jako jindy. Spíš víc než míň.
Pro všechny: štědrovečerní večeře dopadla divoce. Ráno jsme posnidali cukroví. Odpoledne proběhla cibulová polévka s úspěchem. Nejhorší bylo, že nám ta cibulačka zbyla, tak jsme jí pojedli ještě jednou a na večeři v bříšku už nezbylo místo. Kapra jsme do sebe soukali před půlnocí a ještě k tomu nám moc nechutnal. Byli jsme maximálně „přežráni“. Studenej byl druhý den lepší.
Ono asi zalezi primo na tom kaprovi, podle me jsi mela proste smulu. My jsme ho letos nestihli nalozit vubec a presto nesmrdel. Jinak to mleko nam vzdy fungovalo. Taky jsem videla v TV nakladat ho do jogurtu. Za meho mladi jsme ho balili do uterky namocene v octu. Ale presto nemuzes cekat, ze ten typicky kapri pach uplne potlacis. Proste pstruh z nej nikdy nebude
taky jsme viděli v TV, mamča ho zkoušela do toho jogurtu a říkala, že to bylo strašný patlání a že se jí pořád odlupovala ta strouhanka. Asi to chce ten správný chmat hmat.
S tim mlékem to možná bude pravda, ale mi jsme měli kapra 4kg. Já si myslím, že to bylo tou váhou a stářím a možná mohl být i ze špinavého rybníka a už se to veze. Příští rok mám naplánovaného dvoukilového a jestli i ten se mi nepovede, tak mu zakroutím krkem a hodím ho kocourovi.
jo kdyz to byl takovy stary macek, tak je smrdutost velice pravdepodobna. Jogurt jsem prave nezkousela kvuli tomu, ze mi pripadalo, ze to bude strasny patlani, a ze bych z toho asi vyletela z kuze. Ja bych mozna tenhle zpusob nalozeni pouzila treba pokud bych chtela kapra pect neobaleneho v troube.
ale já jsem inspirovaná televizí (panem Štěpničkou) naložila kapra do jogurtu (jogurt + vejce) stejně jako Glaminy „nejůžasnější kuřecí řízky“, nechala 2 dny odležet v chladnu a pak šup do strouhanky. Byl výborný a patlačka to je menší než v trojobalu - z marinády rovnou do strouhanky, přitisknout a do friťáku. Musím říci, že kapr měl asi 2,5 kg (větší nemám ráda) a „bahenní“ příchuť neměl žádnou. A byla to holka jikrnačka . Určitě to ale je rybou - jestli je dobře „vyvodovaná“ z rybníka a odkud vlastně je. Já měla kapra ze sádek v mrazáku už měsíc před vánoci.
letos jsem také dělala tuto novinku, porce jsem trošku ocitronovala a očesnekovala a ta tlustá lahodná kůrčička z jogurtu a strouhanky neměla chybu. Myslím, že příští rok jiný kapr opět nebude.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz