Steak

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rokia
3 příspěvky 27.05.06 09:25
Steak

Potrebuji poradit jak spravne pripravit steak. Jake maso je k tomu nejvhodnejsi, je potreba ho nechat ulezet? Uz jsem zkazila hromadu masa a jeste se mi ho nepovedlo pripravit dobre, vzdy je maso tvrde. Pokazde mam zpocatku olej rozpaleny a maso solim az nakonec… Heeeeelp


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 28.05.06 00:06
Steak - Rokia,

nejúspěšnější steakhouses dělají steaky na dřevěném uhlí. Na domácí přípravu je to ale dost nereálné.
Můžu ti ale napsat jak dělám steak já:
Steak musí být nejméně 20 mm silný. Maso musí být dobře odleželé. Když do něj šťouchneš prstem, vzniklý důlek by měl zůstat. Pánev rozpálím jak to jen jde. Rozpálenou nasprejuji olejem (nebo stačí vytřít papírovým ubrouskem od oleje) a položím na ni steak. Nyní počkám až se na povrchu objeví kapky krve. V ten moment steak obrátím a dělám další dvě třetiny času té první strany.
Hlavně je důležité nechat steak na pokoji, nešťouchat do něj, nenazdvihovat a opravdu obrátit jen jednou.
Po upečení nech steak odpočinout 3-5 minut na teplém místě, nebo ho přikryj Alobalem.
Moc nevěřím že by steak měl být „dobře propečený“. Čím déle ho děláš, tím je tužší.
A definitivně: potřebuješ-li na steak sůl, sol až na talíři. Zkus to ale bez soli. Chuť masa je úžasná.
A nakonec: maso musí být kvalitní. Já používám skoro bez vyjímky steak z lopatky.

 
kamilio
548 příspěvků 28.05.06 23:15
steak

Snad zbývá jen dodat, že ta pánev by neměla být nerez a prosta jakýchkoliv teflonů, glazur a jiných povrchových úprav. Prostě klasická těžká ocelová nebo litinová pánev.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.05.06 00:16
Steak - Kamilio, lépe bych to nenapsala.

Po napsání svého příspěvku jsem si uvědomila že jsem měla zmínit správnou pánev.
Teflon to definitivně není, vždyť se nedá pořádně rozpálit.
Litina je jistě výborná (pro vás mladé a silné). Já jsem ale stará revmatická baba a pro mě je to už dost těžké.
Před pár lety jsem dostala k narozeninám a okamžitě se zamilovala do železné pánve. Tady se to jmenuje blue nebo black steel (modrá nebo černá ocel). Používá se to v restauracích, neboť vydrží všechno. A když se pořádně rozpálí, nic se na ně nelepí.

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.05.06 16:05
Steak ode mne

Já dělám steaky z vepřové panenky, hovězí svíčkové, vepřové kotletky,prsa kuřecího či krůtího. Podle mě má být tloušťka masa kolem 3cm. Maso se neklepe paličkou, ale jen jemně kotniky ruky složené v pěst. Peče se maximálně 16 minut celkem na rozpáleném oleji. Otáčím v polovině celkového času. Maso nesolím, jedině až je na talíři. Nechávám odležet na talíři, který postavím vedle plotýnky, na které se steakovalo. Bacha hodně to prská, ale stojí to za to. Někdo kápne i ocet, aby to změklo.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz