šťáva např. z pečeného masa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kamilio
551 příspěvků 01.05.06 11:01
šťáva např. z pečeného masa

Poraďte prosím zkušení kuchařští mágové, co se zbytky šťáv např. z pečeného masa. Je tam tuk a je tam sosík. Oddělit tuk, sosík zredukovat, tuk vyhodit, sosík zamrazit do kostiček??? Nebo používáte jinou technologii??? Fakt nevím a je mi těch koncentrovaných dobrých chutí líto. Předem díky za rady!!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
AbiesAlba
400 příspěvků 01.05.06 12:17
Spapkat

s čerstvým chlebíkem, nakládanou okurkou a pivíčkem k večeři. :o)))

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.06 14:08
vypečená šťáva z masa

Manželova matka používala tento výpek, i když nezbylo žádné maso, druhý den k opečení brambor, knedlíků, těstovin, prostě co bylo po ruce, nebo se to za tím účelem uvařilo. K tomu salát s kyselým mlékem. Také jsem se to naučila, a je to dobrota…

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.05.06 14:33
Šťáva např. z pečeného masa - Kamilio,

šťávu přecedím do hrnečku a dám schladit do lednice. Ztuhlý tuk, který se u:,–(í na povrchu potom seberu (a schovám do misky pro synova psíka). Vzniklou želatinu (pokud ji nesním ) použiji jako základ na polévku.

 
lvice
148 příspěvků 02.05.06 03:39
šťáva např. z pečeného masa

Dávám to do bramboračky. tuk tedy všechen ne, ale výpek ano.

 
jau
457 příspěvků 02.05.06 04:29
...

Na tuku z pečeného masa opeču zbytek knedlíků nakrájených na kostky, zbytek masa taky na kostky, přidám, pokud mám, zbytek tepelně upraveného zelí, prohřeju a zaleju tím sosíčkem. Servíruju ihned, aby knedle moc nenasákly. Říkáme tomu „míchanice“ a máme to raději, než klasicky ohřáté knedlo, vepřo, zelo.

 
kamilio
551 příspěvků 02.05.06 08:03
šťávička

Děvčata, jste super a díky za náměty. Mě se pořád v hlavě honí myšlenka použít ten tuk (sosík je mi už skoro jasný) jako základ pro nějakou řidkou zásmažku k zahuštění např. gulášků. Hlavní inspirací je pro mě článem Buntera „Buřt guláš“, kdy se veškeré okapy z kabanosů a kdoví z čeho při opékání narvalo do buřtguláše a vznikla fantastická neopakovatelná mana. Já sice s tučným musím velmi opatrně, ale jako způsob zužitkování dobrot z kuchyně, proč ne? Dík za další příspěvky!

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 02.05.06 10:14
bedlo,

zaujala mě tvoje zmínka o salátu s kyselým mlékem. To je moje vzpomínka na dětství, byly to naše večeře po celou sezonu salátu. Nikdo jiný to neznal a nejedl, takže jsem měla dojem, že je to recept mého táty, jak spotřebovat salát ze zahrady. Ale bašta to byla náramná. Byly tam škvarečky, zálivka z octa vody a soli a na to doma kysané mléko, k tomu brambory na loupačku. Jak to děláte u vás?

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 02.05.06 10:31
Mimo mísu

jsem byla totálně, omluvte mě. Vrátím se ke šťávě z pečeně. Je mnohdy lepší než maso samo, proto nevyhazovat! Dá se s ní vylepšit spousta jídel, kde nevadí tmavší barva - houbová polévka, špenát, zelí, boršč atd. Neradím dávat psíkům, neměli by slané a mastné, může to mít za následek průjmy a nemoci žlučníku.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.05.06 14:42
šťáva z výpeku a salát pro JanuG

Jsme mimo mísu, tak Ti na to odpovím. Salát byl také náš výpěstek a tudíž se podával na všechny způsoby, tak jak popisuješ. Nejoblíbenější byla srdíčka ze salátu. V dnešní době saláty střídám a nejoblíbenějším se stal ledový salát se zálivkou Activie, s česnekem, někdy s koprem, posypaný rajčátky sherry a paprikou, který jsem se naučila od dcery, je výborný.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.05.06 14:54
Šťáva z masa

omlouvám se …JanaQ

 
Fabujan
150 příspěvků 18.08.06 13:28
...

Keď spomínate šalát s kyslým mliekom, tak to nepoznám, ale ten zbytok je mi dôverne známy. Moja babka umytý šalát zaliala zvyčajným nálevom z vody cukru, soli a octu. Dala ho menej, tak aby šalát neplával. Naň dala čerstvo uvarené zemiaky (najlepšie to bolo s novými) a zasypala vyškvarenou slaninkouaj s trochou omastku. No je to super jedlo a tiež som si myslela, že je to len krajové jedlo. Veď vlastne aj je, svet je tak neskutočne malý.

 
AFTIC
122 příspěvků 03.09.06 19:27
Šťáva z pečeně

Pečeně

Pod pojmem pečeně se v české kuchyni rozumí pečeně hovězího, vepřového případně telecího masa.
Svíčková pečeně z kuchařského hlediska není pravá pečeně, protože se dusí. (Poznámka autora)

Maso by se mělo péct na tak zvaném roštu, aby během pečení neleželo, lépe řečeno se „nesmažilo“ ve vypečeném tuku.

V Americe se vypečený tuk v takovém případě vylévá, ale v Anglii, kde ty hospodyně jsou také tak trochu „škoti“ například v tom vypečeným tuku smaží tak zvaný Yorkshire puding který se pak k pečení podává jako příloha.

V Česku se ale vypečený tuk (hlavně vepřový) nevyhazuje, ale nějakým způsobem se zpracovává nebo prostě zužitkuje.

Nejjednodušší je že si ty vepřové výpečky po vychladnutí namažeme na chleba, což je velice dobré, ale dnes je již známo, že to není dobré pro vás.

Další způsob zužitkování vypečeného tuku, případně šťáv je pro přípravu šťávy zvané jus.

Pro přípravu šťávy (jusu) je několik technik a všechny vám tady popisovat nebudu, ale mohu vám říci několik zá:,–(.

Vypečená šťáva se musí odtučnit, neboli oddělit tuk od vlastní šťávy na což jsou také různé techniky, ale s tím si nějak poradíte.

Část toho tuku se použije na přípravu zápražky, zásmažky, jíšky nebo jak tomu říkáte a zbytek tuku nejspíše vylijete.

Tou jíškou, nebo i jiným zahušťovacím prostředkem jako je například škrob rozpuštěný ve studené vodě, zahustíte tu šťávu, ale ne moc, protože by to pak byla omáčka, což z kuchařského hlediska není tak docela košer.

Té šťávy budete mít jen tolik podle toho jak často a jakým množstvím jste tu pečení během pečení přelévali. Někdy té šťávy je málo a tak ji budete pravděpodobně muset nastavit buď horkým vývarem a nebo Horkou vodou, ale také ne moc, protože čím více vody přidáte tím slabší bude ta šťáva. To je jako když ošplouchnete kuře v horké vodě a říkáte tomu drůbeží vývar.

Já vím, že mi řeknete že váš manžel má rád hodně šťávy aby si do ni mohl namáčet ten kopec knedlíků, ale musíte ho prostě naučit na kvalitu a ne na kvantitu.

Tu šťávu nesmíte moc dlouho vařit. Musíte ji nechat před podáváním „u:,–(it“ a v poslední chvíli ještě sejmout tuk který vystoupí navrch.

U některých pečení jako u vepřové pečeně můžete k přípravě šťávy použít další techniku.

Jelikož maso se má péct na tak zvaném roštu, tak nasekáme pár vepřových kostí, přidáme k nim eventuálně trochu hrubě sekané cibule, dáme to do pekáče a trochu to opečeme aby ta šťáva pak měla lepší barvu.

Maso osolíme a podle receptu okořeníme, případně na pánvi opečeme a dáme ho na ten rošt z kostí. Potom maso během pečení přeléváme horkou vodou (případně již vypečeným tukem a šťávou) a pečeme ho až je měkké.
Maso posléze vyndáme a před krájením ho necháme 20-30 minut „odpočinou“ aby z něj předčasně nevytékala štáva.

Z těch kostí slijeme všechnu šťávu a přebytečný tuk, kosti slabě poprášíme moukou a za stálého míchání je trochu opečeme.
Přilijeme šťávu kterou jsme si dali stranou, případně trochu vody či vývaru abychom udělali radost manželovi a přivedeme to do varu. Po 10-15 minutách to scedíme, odtučníme a voilá, máme šťávu comme il faut. Bonne Apetite.
(Tu francouzštinu jsem tam přidal aby to dostalo francouzský nádech, což se v Česku hodně nosí.)
M. Klima


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz