Staročeské kuchařství

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
oldsoft
682 příspěvků 06.03.05 17:46
Staročeské kuchařství

Našel jsem na netu diplomovou práci z roku 1996 z pražské VŠCHT od Pavla Hausera s názvem " Staročeské kuchařství ":http://www.scienceworld.cz/…e8b003477e4/$FILE/Diplomka.rtf (ve formátu RTF), tak si to třeba přečtěte


Reklama


Reklama

Reakce:
 
hydraulik
54 příspěvků 08.03.05 21:57
Diplomka

Jo docela to ujde.Bohužel neobsahuje (alespoň já jsem nebjevil) soupis použité literatury.
Pokusy o uvaření jídel ze 16-19 stol.mám za sebou a někdy to bylo opravdu drsné.Jinak po faktické stránce hodnotím kladně.Ovšem po stránce vyjadřovací a úpravy nic moc.Díky za upozornění.Hy­draulik

 
Casull
10 příspěvků 15.03.05 08:13
...

Opravdu zajimave cteni. Skoda ze chybi zmineny seznam pouzite literatury.

 
AFTIC
122 příspěvků 23.04.05 17:12
WHO CARES!

Opravdu zajimavé čtení. Škoda že chybí zminěny seznam použité literatury.
O co vám tedy jde? Who cares, vždyť o nic nejde, takže jestliže je to zajímavé tak na tom moc nezáleží jaká literatůra byla použita.
 Mike

 
salgo
146 příspěvků 27.07.05 16:28
to aftic

???? To myslíš vážně????

 
AFTIC
122 příspěvků 07.08.05 06:09
TO WHOM IT MAY CONCERN

Koho se to týká

ano to myslím smrtelně vážně. Labužník podle mě jsou stránky ve kterých by si lidé měli předávat zkušenosti bez ohledu na to ze kterého pramene je získali.
Kdybych se já chtěl soudit s každým kdo použil výsledky mým průzkumů bez udání zdroje, tak bych byl u soudu více než u mého sporáku. To co vím a znám si nakone stejně do hrobu nevezmu tudíž „Who cares“, neboli o co jde. Nakonec Labužník podle mě není nějaká vědecká gastronomická organizace.
 Mike

 
salgo
146 příspěvků 11.12.05 19:01
...

Máš pravdu, že Labužník jsou stránky pro všechny, ale i tady proběhla diskuse a myslím, že jsme dospěli ke konsensu, že budeme uvádět zdroj receptů, tedy pokud to jde… a navíc, tohle je diplomová práce a ta má sva pevná pravidla a na to jsem reagovala. Nicméně, kdyžjsem si ji jestě jednou prohlédla, zjistila jsem, že je opatřena poznámkovým aparátem, který ovšem, bohužel pro všechny, nebyl na webu zveřejněn.

 
xgoni
63 příspěvků 11.12.05 20:25
aftic,

ide o to, že ak by autor tej práce zverejnil použité zdroje, mohla by som sa v nich pohrabať a inšpirovať sa ďalej. okrem autorských práv je toto hlavný zmysel uvádzania referencií vo všetkých akademických a vedeckých prácach (kam sa radí aj každá diplomka). žiaľ, veľa ľudí to stále vníma iba ako zbytočnú byrokraciu, v skutočnosti ide o dôležitý predpoklad hlbšieho štúdia danej oblasti.

 
JanP
141 příspěvků 25.01.06 13:50
autorske prava v kuchyni

Ak si pri zverejnovanom recepte pamatam zdroj mojich vedomosti, rad ho uvadzam. Ak nie sorry.
Aj sam rad privitam, ked kolega kuchtik zverejni zdroj svojej mudrosti.
Myslim si vsak, ze v tejto rubrike nie je potrebne drzat sa striktne autorstva. Napr. recept na domaci chlieb ktory som posielal do zahranicia zaujemcovi, sa mi vratil v slov. rozhlase od autora, ktoremu som recept posielal. Podivne su cesty receptov…
Pri tom to bol postup ako piekla chlieb moja babicka… Mam sa urazat?

 
AFTIC
122 příspěvků 24.10.06 00:59
TO SALGO

Na to, že to myslím vážně můžete vzít jed. Moji Čínskou kuchařku vydanou v r. 1967 po mém odchodu do zahraničí to slovo do slova opajcovalo několik „soudruhů“ protože věřili že to s tím Sovětským svazem bude na věčné časy a že se nikdy nevrátím.

Já jsem se po té Sametové revoluci vrátil, a tak jsem s v nakladatelství Merkur, které to vydalo, ptal co se s tím dá dělat. Bylo mi řečeno, že mohu soudit jedině ty autory.
Nemusím vám asi říkat, že jsem se na to vykašlal, protože jsem věděl, že by mně to stálo jen peníze a nic bych nevysoudil. Jediné co mi dělá dobře je, že kterékoliv populární jídlo na českých či slovenských jídelních lístcích od Šumavy k Tatrám pochází z mé knížky. To samé se ale dá říci o mých italských, ruských, mexických receptech, takže „Who cares“.

Jinak ale mimo těch několika knížek jsem napsal stovky, ne-li tisíce odborných článků a to ne jenom v Česku a různé pasáže, a mnohdy celé články lidé vydali jako svoje vlastní a to nemluvím o fotografiích které dnes k mým článkům přidávám.
Věřte mi ale, že nejsem sám a že tento osud stihne mnoho jiných autorů a kdes díky všem těm kopírovacím technikám více než kdekoliv jindy a to nemluvím o tom co píši na Internetu.
Tudíž jediné co mohu udělat je, prostě se na všechno vykašlat a nic nepsat a všechny ty materiály které jsem za 60 let mé praxe nashromáždil hodit do stoupy.
 Mike

 
AFTIC
122 příspěvků 24.10.06 00:59
TO SALGO

Na to, že to myslím vážně můžete vzít jed. Moji Čínskou kuchařku vydanou v r. 1967 po mém odchodu do zahraničí to slovo do slova opajcovalo několik „soudruhů“ protože věřili že to s tím Sovětským svazem bude na věčné časy a že se nikdy nevrátím.

Já jsem se po té Sametové revoluci vrátil, a tak jsem s v nakladatelství Merkur, které to vydalo, ptal co se s tím dá dělat. Bylo mi řečeno, že mohu soudit jedině ty autory.
Nemusím vám asi říkat, že jsem se na to vykašlal, protože jsem věděl, že by mně to stálo jen peníze a nic bych nevysoudil. Jediné co mi dělá dobře je, že kterékoliv populární jídlo na českých či slovenských jídelních lístcích od Šumavy k Tatrám pochází z mé knížky. To samé se ale dá říci o mých italských, ruských, mexických receptech, takže „Who cares“.

Jinak ale mimo těch několika knížek jsem napsal stovky, ne-li tisíce odborných článků a to ne jenom v Česku a různé pasáže, a mnohdy celé články lidé vydali jako svoje vlastní a to nemluvím o fotografiích které dnes k mým článkům přidávám.
Věřte mi ale, že nejsem sám a že tento osud stihne mnoho jiných autorů a kdes díky všem těm kopírovacím technikám více než kdekoliv jindy a to nemluvím o tom co píši na Internetu.
Tudíž jediné co mohu udělat je, prostě se na všechno vykašlat a nic nepsat a všechny ty materiály které jsem za 60 let mé praxe nashromáždil hodit do stoupy.
 Mike

 
Bali
1254 příspěvků 24.10.06 10:04
Seznam.

Ja mam rada kdyz se v knize muzu docist odkud bylo cerpano! Vetsinou pak v tom seznamu narazim na zajimave ctivo, ktere by mi jinak uniklo!

 
karminek
757 příspěvků 26.11.06 22:05
mike

proboha nic nenič .Všechno se hodí zvlášť od lidí jako jsi ty.Mě určitě


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz