Srdci a cévám solení nesvědčí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 30.08.03 19:38
Srdci a cevam soleni nesvedci

Minimálně třetina dospělé populace u nás má vysoký krevní tlak. A hypertenze je jedním z hlavních rizikových faktorů nemocí srdce a cév, na které umírá víc než polovina obyvatel České republiky. Vysokému krevnímu tlaku se dá přitom úspěšně předcházet. „Direktivně omezit množství soli v potravinách a vést lidi k tomu, aby dbali na zdravý životní styl,“ takový je recept doktorky Renaty Cífkové, přednostky Pracoviště preventivní kardiologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). „Regulací by se snížila spotřeba soli v celé populaci, to by zákonitě vedlo ke snížení průměrné hladiny krevního tlaku, a tedy i ke snížení výskytu cévních mozkových příhod a infarktů.

“Solit bez soli
V lékárnách je k dostání i dietní sůl, která chutná podobně jako jemná sůl, ale je v ní méně chloridu sodného. Výraznou chuť pokrmům dodají bylinky: tymián, bobkový list, petrželka, pažitka, estragon, šalvěj, rozmarýn, kerblík, bazilika, máta, majoránka, koření: pepř, šafrán, paprika, pálivá paprika, karí, muškátový oříšek, hřebíček nebo tekutiny: vinný ocet, estragonový ocet, citronová šťáva, olivový olej, ořechový olej, víno červené i bílé
Prevzato z casopisu Zdravi


Reklama


Reklama

Reakce:
 
AFTIC
122 příspěvků 04.05.05 23:49
SŮL NAD ZLATO

SŮL NAD ZLATO

Tvrzení, že bez soli by nebylo života, není v žádném případě přehnané. Jedlá sůl totiž tvoří zdroj sodíku a chloridových iontů, nepostradatelných pro funkci lidského organismu.

Sůl je také nepostradatelnou surovinou při výrobě potravin, kde se používá pro dosažení žádoucích vlastností a také k úpravě technologických podmínek.

Ode mě se ale na těchto stránkách žádné vědecké poznatky o soli nedozvíte. Já vím, že sůl je dobrá na inhalování, že je to dobrý konzervační prostředek, že je dobrá na solné koupele, ale jak víte, tak já se považuji za gastronoma a z toho hlediska musím sůl označit za nutné zlo.

Dnes vám totiž každý doktor řekne že byste sůl neměli používat vůbec protože potřebné množství sole už v každé potravině v zá:,–(ě již je. Ale znáte to – zakázané ovoce chutná nejvíce.
Sůl na steaky před grilováním? Vaše starosti bych chtěl mít. To víte že ne. Sůl přidaná na steak před jeho grilování extrahuje vlhkost, čímž střed steaku je pak šedivý, povrh je hnědší, ale steak ztratí na šťavnatosti.

Pokud je to steak z kvalitního uzrálého masa, tak sůl nepotřebuje ani po grilování. Při večeřích různých gastronomických společností se například slánky na stůl nedávají a moje manželka slánku na stůl sice dává, a plnou, ale ty dírky zespoda zalepila lepící páskou, takže já sice sypu a sypu ― vlk se nažral, ale koza zůstala celá.
Podívejte se ale jaké starosti mají všichni ti co si v těch všemožných solích libují. Já se omlouvám za moji upřímnost, ale podle mě je to z velké míry snobizmus.
Nicméně vám zde přiložím několik poznámek o soli.
sůl – anglicky salt = sodium chloride. Solí ve většině receptů se soli rozumí stůl stolní (table salt) která má v mnoha zemích pří:,–(y jako je například jód a anti-caking agent, což je přípravek zabraňující vlhnutí sole ve vlhkém počasí, což se dá zabránit přidáním několika zrnek do slánky.
Tak zvaní znalci používají při vaření košerovanou sůl (kosher salt) a jako stolní sůl používají mořskou sůl (sea salt).
Mimo to je ale celá řada drahých exotických solí jako francouzská, Havajská, mořská, uzená, indická černá, a velice slaná korejská bambusová sůl (Korean bamboo salt).
Mezi speciální sole také patří sůl k nakládání (pickling salt) která neobsahuje přídavky které nakládací lák kalí, dále pak kamenná sůl (rock salt), která se používá často k sypání chodníků v zimním období.
Tato sůl se kdysi používala při výrobě zmrzliny a dnes se používá k pečení v soli (prime rib), ale musíme se napřed přesvědčit, že neobsahuje chemikálie které se do ni mnohdy přidávají.

Pozn.: Přidáním soli do vroucí vody její teplotu zvýšíme, a sníží teplotu vody která má chladit. Proto například přidáváme sůl do chladiče s ledem při chlazení vína.

Sůl pomáhá vyzdvihnout ostatní chutě, a snižuje hořkou a kyselou chuť.
Někteří lidé pro zvýraznění chuti přidávají špetku sole na citrusové ovoce, melouny, rajčata a dokonce i do vína.

Sůl přidaná do vody při vaření vajec na tvrdo usnadňuje jejich loupání. Špetka soli (bez jodu) přidaná k bílkům při jejich šlehání pomáhá zvýšení jejich objemu a působí jako stabilátor (stabilizer).

Některé knihy uvádějí všelijaké kombinované náhražky soli, ale já na to nevěřím. Buď tu sůl smím a nebo nesmím, ale nějaké šidítko nepotřebuji. To je jako s tím česnekem bez zápachu a zápachem bez česneku.

Druhy solí:
bambusová korejská sůl – (bamboo salt = parched salt = jukyom = jook yeom). Sůl se peče v dutině bambusu ucpané žlutým jílem. Sůl absorbuje minerálie jak z bambusu tak i z jílu který zároveň absorbuje nečistoty soli. V Koreji se prodává v malých plastických sáčcích.

černá sůl – (black salt = kala namak = sanchal). Na indických trzích je jak v kusech, tak i mletá. Má velmi silnou příchuť síry.

hrubá sůl – (coarse salt = coarsely-ground salt = coarse-grain salt = gros sel). Pro většinu receptů potřebujeme sůl mletou která se rychleji a snadněji rozpustí. Hrubá sůl je vhodná při podávání hrkých ústřic nebo šneků „na soli“, také z toho důvodu, že sůl udržuje jejich teplo.
Mezi hrubé sole patří jak mořská tak i košerovaná sůl.

jemná sůl – (fine salt = finely-ground salt = fine-grain salt = fin sel). To je v jaké formě přichází stolní sůl určená k plnění do slánek.

sůl k nakládání – (curing salt = tinted curing mixture = TCM = Prague Powder). Zpravidla 93.75% soli a 6.25% nitrátu sodného.

Margarita sůl –
(Margarita salt). Sůl používaná ku tvoření solného okraje sklenek pro Margarity a jiné nápoje. Stejnou službu nám ale udělá jakákoliv hrubozrnná sůl.

Mike

 
kamilio
548 příspěvků 24.05.05 23:33
Jak na solení, když se nemůže solit?

Rada je prostá. pokrm prostě posypete čerstvým mletým pepřem a pokapete citronovou štávou. Ale nelze aplikovat na cokoliv, je to pouze kardiacká nouzová náhražka. Nevěříte, zkuste!

 
PITRYS
86 příspěvků 09.06.05 12:32
Je třeba používat náhražky

a to buď zcela nebo částečně nahrazující .
Dnes je k dostání v hypermarketech produkt, kombinující část běžné soli kuchyňské NaCl se solí draselnou KCl. Lze ji nalézt v regálech se speciálními solemi (různě ochucenou solí kuchyňskou).

 
casino
4450 příspěvků 07.07.10 00:00
Něco o soli

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz