Sražené vanilkové rohlíčky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
snezenka
109 příspěvků 07.12.10 11:12
Sražené vanilkové rohlíčky

Mám problém s vanilkovými rohlíčky. Používám těsto, které je po upečení a uležení úžasné (220 g másla, 280 g mouky, 140 g cukr, 120 g ořechy, špetka soli - toť vše - žádné vejce ani kypřicí prášek). S těstem se pracuje krásně a vyvalování jde snadno a rychle. Po zpracování nechám uležet cca 24 hodin.

Mým problémem je to, že vyválím rohlíčky ručně, jsou krásně „kulaté“. Dám do trouby, pečou se na 180°C, pořád krása, ale tak cca 2-3 min před koncem pečení (celkem hádám cca 8 min) „splasknou“ a vytáhnu je placaté a ne krásně „kulaté“, jako když jsem je uválela.

Neví někdo, čím by to mohlo být? Hádám teplotou, ale opravdu netuším.

Čím dřív mi někdo odpoví, tím lépe. Potřebuji je udělat co nejdříve, těsto mi leží v lednici už dva dny a jsem z toho něšťastná (po první škaredé várce jsem to zabalila).


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jolana
5064 příspěvků 07.12.10 11:40
snezenko,

skus piect na polovicu a teplotu rury znizit ..tento typ cesta sa pecie na mensiu teplotu dala by som 140-160 …a nepecie sa do ruzova ale do biela a este kusok…cize ked zbeleju, este stiahneme teplotu a skor dosusime ako upecieme..myslim ze by mohli byt krajsie takto, ked vobec lebo cukor v pomere k ostatnym ingredienciam v tomto ceste ti urobi prilisnou teplotou to splasnutie ci skor roztecenie lebo sa tavi..aj orechy obsahuju tuk totizto..
Tak nech sa dari :) a koniec koncov ak su dobre tak naco pozerat na vyzor..je kopa cukrovi ktore nevypada dobre ale o to viac chuti..:)

 
casino
4469 příspěvků 07.12.10 12:01

Mám stejný recept… Letos jsem ještě nepekl (dělám přes masový mlýnek) vloni problémy nebyly. S teplotou neporadím, nemám kalibrovaný knoflík a u nás je pečení vždycky taková ruleta :-) ale zatím jsem neprohrál… Peču tzv. na oko.Píše se, péci při mírné teplotě… Pokud je teplota nízká, kousky se začnou „potit“ tak trochu přidám. Ale mám odzkoušeno, že je horší nízká teplota než vyšší.
Problém může být v surovinách… nejpravděpodobneji v ořeších - na pečení jsou lepší loňské, ale to už asi nezměníte :-)
Zkuste tedy ukončit pečení o ty 2-3 minuty dříve a po vychladnutí rohlíčky dopéci (linecké se tak dělá)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz