Správné používání alobalu.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Vali
1326 příspěvků 06.10.04 10:03
Správné používání alobalu.

Jak se správně používá alobal? Stačí jen vědět a pamatovat si, která strana alobalu co dokáže.

  • Lesklá strana teplo odráží.
  • Matná strana teplo propouští.

Chcete-li potravu udržet v troubě teplou(například vepřovou pečeni) musí lesklá strana směřovat ven. Když naopak potravinu narychlo vaříte(například brambory v alobalu) musí ven směřovat strana matná.

Reakce:
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.10.04 13:07
Jé, Vali...

dávno si říkám, že ty rozdílné povrchy obou stran asi něco znamenají…
Takže, když peču buchtu a plech vyložím alobalem, na plech přijde matna strana a lesklá bude smerem k buchtě?
Když peču v alobalu, navrchu bude matná a uvnitř lesklá?
na mě se musí pomalu a polopaticky…

 
penda
4752 příspěvků 06.10.04 14:01
alobal

glamo, já to taky musím číst pomalu, abych si to představila, ale myslím si, že s tím alobalem na plech je to opačně…lesklá bude na plechu a matná pod buchtou, aby se to teplo dostalo k buchtě..ne?…ale podle vysvětlení těch brambor to zase vypadá, že ten tvůj pohled je správný..jsem z toho jelena..vali, co mi to děláš?..do téhle doby mi to bylo šumafuk, jakou stranou jsem strkala alobal do trouby…teď budu hodinu předem uvažovat, jak ho tam mám vlastně dát..hahaha…ale tohle jsem teda taky nevěděla, stejně jako glama :-)

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 06.10.04 15:03
alobal je tedy pěkná kulišárna

Vali,
stejně jako ostatní jsem netušila jak to u alobalů chodí… takže díky

a k buchtě - já bch dala k buchtě lesklou, k plechu matnou
a k pečení V alobalu si myslím, že jste to dovodily správně (nebo dovodila - děvčata?)***

 
Vali
1326 příspěvků 06.10.04 15:42
jééééééééé děvčata

koukám, že jsem vám udělala radost, sama jsem to nevěděla, objevila jsem to v jedné staré Dorce a tak - honem s tím na Labužníka- na plech alobal nikdy nedávám, když už tak tam dám pečící papír, podle mě u těsta by měla být lesklá strana. Přemýšlet se u toho moc nemusí, stačí si pamatovat, že lesklá odráží jako zrcadlo, takže to nepustí k pokrmu. Docela jsem se vaší reakci zasmála, živě si dovedu představit jak študujete alobal.

 
vencal
213 příspěvků 06.10.04 15:47
nejsem fyzik

Nejsem si jistý jak to funguje u buchet, ale mám takový pocit, že jakmile položíte alobal na plech, přejímá teplo z plechu a protože je to kov, tak teplo vede dál až k buchtám a pokud na něm buchty leží o nějakém odraze tepla nemůže být řeč. Ale souhlasím s Pendou, že od teď , kdykoliv vezmu alobal do ruky budu pořád přemýšlet jak má správně být.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 06.10.04 16:26
...

Vali, myslím, že si opravdu můžeš být jistá, že odteď, kdykoli vezmu alobal do ruky, vzpomenu si na tebe a na tuhle diskusi
a za pomůcku jak si pamatovat kterou stranou kam děkuji :-)

vážně skvělá debata!

 
Vali
1326 příspěvků 06.10.04 17:14
tak si myslím,

že takhle důležitá věc by měla být napsaná na obalu jako návod k použití. Nevadí, aspoň jsme si zase měli o čem podebatovat a …vo tom to je…

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.10.04 07:22
Moje pomůcka - rekapitulace

Lesklá strana odráží - jako se odráží můj obličej v lesklé straně zrcadla…
Matná neodráží, tudíž propouští…
Když chci udržet teplé jídlo, dám k jídlu stranu lesklou - teplo se odrazí zpátky do jídla a nepropustí se ven a jídlo nevychladne.
Když peču, dám stejně tak navrch stranu matnou, protože propustí teplo dovnitř a zevnitř lesklá nepropustí teplo ven..
Tady můj selský rozum koliduje s Dorkou.
Tak jak je to??? Mně to vychází, že ať v alobalu vařím (dusím, peču…) vždy by měla být lesklá u jídla a matná navrchu !
Pomoooooooooc!

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.10.04 07:31
a zapoměla jsem...

dodat, že když udržuji jídlo teplé, tak taky!

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 07.10.04 08:09
ufffff

uf uf, po ránu je to tu na mě už celkem náročné
glamo, zkusím o tvém předešlém vzkazu přemýšlet a třeba postupně něco povymyslím…

chtělo by to nějakého alobalologa * :-)

 
penda
4752 příspěvků 07.10.04 08:19
souhlasím

s glamou, co se matné a lesklé týče…a prostě, když chci jen jídlo přikrýt, aby se nespálilo, hodím nahoru lesklou stranu a tím se teplo odrazí a buchtička (např.) se nepřipálí…;-)

 
1irena
594 příspěvků 07.10.04 11:43
Alobal

dotázala jsem se přímo u výrobce alobalu a s jejich svolením tu uveřejňuji odpověď:

když nebudeme rozliřovat druhy přenosu tepla ( ty jsou jak víme kondukcí =
vedením , konvekcí = prouděním a sáláním ) pak rozlišování lesklé a matné strany
není podstatné Odrazivost se nejvíce projevuje při přenosu tepla sáláním a
tento druh přenosu tepla u tepelné úpravy zabalené potraviny není podstatný.
Pokud vím , tak se při pečení uplatňují nejvíce druhy přenosu tepla vedením a
prouděním , takže jestli potravinu zabalíme lesklou stranou dovnitř nebo ven
není podstatné .
Odrazivost je důležitá vlastnost při použití hliníkové folie pro
zateplování saun a dalších prostor, kde používáme technickou folii na plochu za
různá topidla na obložení stěn tak, aby nám odráželo teplo zpět do vnitřního
prostoru a tím zvyšovalo teplotu v místnosti . V tomto případě leskla strana
odráží sálavé teplo více než strana matná. U folie v tloušťce 30- 50 mikronů
však jsou obě strany lesklé, takže není možné dát folii na plochu špatně.
Principiálně je však správné tvrzení , že lesklý ( světlý ) předmět teplo
odráží, matný ( tmavý ) předmět teplo pohlcuje..

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 07.10.04 12:56
alobal - IRENO

Ireno, skutečně bych nečekala, že debata dojde až tak daleko - každopádně máš obrovské významné plus :-)))

 
1irena
594 příspěvků 07.10.04 13:01
:)

už jsem to někde v minulosti četla, ale nikdy jsem si nepamatovala, jak to vlastně je. Takže od teď mi to je jedno, jak tam alobal dám

 
Vali
1326 příspěvků 07.10.04 15:14
Správné používání alobalu

prima informace, zase jsem o něco chytřejší, když je to od výrobce tak to asi tak bude, ale stejně mi to nedá, vezmu dva alobaly, každý dám jinak, něco do nich frknu k večeři a upeču to, bude-li výsledek stejný, tak to tak opravdu bude, když ne, tak to trvdší jídlo dostane muž.

 
1irena
594 příspěvků 07.10.04 15:43
Vali

já od teď vyhazuju z hlavy „správnou stranu alobalu“ v kuchyni, ale zkontroluju, jak ho manžel nalepil za jeden radiátor . A jestli je to opačně, tak už vím, proč mi je furt zima

 
1irena
594 příspěvků 07.10.04 15:52
....Vali

muž nechodí na Labužníka?

 
Vali
1326 příspěvků 07.10.04 17:05
..ireno...

kdepak, zatím to neumí a ani ho to moc nezajímá, on si radši hledá vesterny, práskání bičem, pistolníky a pod. Radši ať se to neučí, potom by jsme se prali o místo u počítače, až by poznal jak je na Labužníkovi veselo.

 
vencal
213 příspěvků 08.10.04 12:41
Dost dobrá debata

Koukám, koukám, obyčejný alobal a jak se o něm dá dlouho debatovat. Mě by nikdy nenapadlo, že bych se mohl zeptat přímo u výrobce - no mám se pořád co učit. Chválím snahu Ireny, klobouk dolů.

 
rosnicka
262 příspěvků 11.10.04 15:41
vyzkoušela jsem,

o víkendu upéci v troubě tresku-filé, už rozmraženou, zabalenou v alobalu ( matná strana ven ). Dala jsem ke každé porci tři lžíce kyselé smetany, bylinky, mražený hrášek a kukuřice, šupla jsem to na 15 min do horkovzdušné trouby rozpálené na 190°C a bylo to eňo-ňuňo-6adný připálený tuk, jen rybí křehké masíčko.
A teď se mi zkazila radost, že prý je to jedno zda matná či lesklá, ach jo…už jsem se chtěla chlubit:-)))

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.11.04 22:10
Správné používání alobalu

Néni to tak jednoduchý. Teze, že lesklá odráží teplo ZPĚT a matná že propouští teplo DÁL platí, ale jen za předpokladu, že se stěna NIČEHO NEDOTÝKÁ.

V OPÁČNÉM PŘÍPADĚ dochází k vedení tepla sdílením … a to je to pak úplně šumafuk, jaký že ten povrch zrovna je. Takže: to, co zde píšete je pravda, ale platí to jen pro alobal který se ničeho nedotýká = platí to pouze pro jeho vnější povrch a navíc jen pro ten, co není ve styku např. s pekáčem.
Ach ta fizika… he,he,he,

 
penda
4752 příspěvků 04.03.07 23:56
Použití alobalu

Alobal můžete využít při pečení moučníků i tak, že před vlitím těsta do formy položte napříč formou pruh alobalu a pak teprve do ní vlejte těsto. Střed moučníku, který se nejčastěji přilepí, se tak nebude přímo dotýkat stěn… já osobně bych ještě asi navíc ten pruh alobalu pomastila ;o))

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.07 12:52
...

heh, pretože používam pevný laboratórny alobal s oboma stranami leskými, tento problém sa ma netýka. Rovnako ako možnosť nechceného prepichnutia alobalu pri manipulácii, lebo alobal už len o kúsok silnejší je označovaný ako ľahký letecký plech

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz