Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ChefBronia
57 příspěvků 29.12.09 22:41
Spejlovani jitrnic - pomooooc!!!

Dam pul kralovstvi a princeznu za radu, jak spejlovat jitrnice. Ja vim, ze to asi teoreticky je jine,nez prakticky, ale kazda rada dobra. Byt jsem prozila hodne zabijacek, na tohle si nevzpominam a v nedeli budeme delat jitrnice jako prekvapeni, ale nikdo neumi spejlovat. A kde do nedele splasit takovy ten strojecek na kovove ocka taky nevim.
Diky predem za rady


Reklama


Reklama

Reakce:
 
evika219
20 příspěvků 30.12.09 06:42
...

Špejlovat neumím, my provázkujem. Bílý bavlněný potravinářský provázek /provaznictví Vítězná ul. Praha/na dva uzle a hodně utáhnout. Střevo řežeme asi na 50cm a převazujeme i v polovině, takže vznikne dvojjitrnice. Výhoda provázku je, že při vaření v hrnci nic nepraská od ostrých špejlí. Přeji úspěch.

 
alena45
588 příspěvků 30.12.09 08:56
...

my jitrnice ani neviažeme ani nešpejlujeme. Naplníme črevo, ktoré sa zloží akoby do praclíka, spraví sa pomyslná osmička, aj dve, a drží to. A dá sa to do veľkej sieťovanej tašky (tie starodávne), ponorí sa to do kotla s vriacou vodou tuším na 20 minút a nechá sa vychladnúť. Toť vse. Prečo to komplikovať ? Ja som nikdy nepochopila, na čo slúžia tie špejličky.

 
alena45
588 příspěvků 30.12.09 09:02
...

a predsa, mama ma opravila, keď sa nepodarí dlhšia jaternica, z ktorej sa dá vytvarovať ten praclík, tak sa uviaže tak, že sa biely povrázok ovinie okolo čreva, stiahne sa, a potom sa ten odstávajúci koniec chytí a cez polovicu sa ešte previaže na uzlík. Takto to môžeš robiť na oboch koncoch a máš pokoj. Na jednom konci sa nechá dlhšia šnúrka s uzlíkom, aby to bolo za čo zavesiť na chladenie.

 
bocianka
528 příspěvků 30.12.09 10:00
Špejlování jitrnic

Jitrnice se nejlépe špejlují pomocí ocelové jehly. Jehla je dlouhá asi 7 - 10 cm, na širším konci je dutá, na tloštku špejle. Střívko jehlou jakoby sešiju, navléknu špejli,protahnu střívkem a špejli ulomím. Jde to velmi dobře a rychle. Ovšem nevím, kde se prodávají, u nás je měl vždy řezník vlastní.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.12.09 10:44
špáradlá a nie špajdle (párátka a ne špejle)

Používam špáradlá, tie o rovnakej hrúbke, zabrúsené na oboch koncoch. Naplnené črevo na nabíjacom nátrubku zmačknem, vytvorím asi 5 cm úsek bez náplne. Špáradlom zhruba v strede šírky čreva prepichnem a trochu (asi 0,5 cm) vysuniem. Jeden až dva razy pretočím špáradlo okolo osi čreva, zapichnem do čreva tesne pri vzniknutom „uzlíku“. Pretlačím špáradlo aby stred uzlíka bol v cca štvrtine dĺžky špáradla. Špáradlo prelomím v polovici. Črevo za uzlíkom prerežem. Nenaplnené črevo uzavriem rovnako, druhou polovicou špáradla. Keď nám to ide ťažko, netreba špáradlo lámať, použijeme celú dĺžku. Olámeme až keby nám veľmi dlhé špáradlá vadili pri varení.
Samozrejme, črevá plniť len na 2/3 ! Inak ryža / krúpy naberajúca vodu pri varení nám jaterničky popraská a máme jaternicovú kašu

 
anickav
2904 příspěvků 30.12.09 12:04
Bronka, ja to ovládam na jednom konci zahrotenou špajdlou,

ale by som to musela predviesť…pre­pichnem, omotám späť a pretiahnem na tupý koniec špajdle, zlomím. V ruke mi ostáva zahrotený zvyšok špajdle a ide sa na ďalší kus…
Je mi jasné, že som ti nepomohla, aj tak ti držím palce!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.12.09 12:40
taky používám zahrocenou špejli

prázdný nebo naplněný kus vezmu mezi palec a ukazovák, hrot špejle zabodnu do střeva směrem zevnitř ven a pak už stisknu kraj střeva jako dvě látky a „šiju“ zvenčí zprava do leva. Vyjdou mi většinou dvě otočky, u jelita tři. Nejlepší by byla názorná ukázka. Dívala jsem se do Řeznické kuchařky, ale tam není o způsobu špejlování ani slovo.

 
anickav
2904 příspěvků 30.12.09 13:08
Broni,

tak kto dostane pol kráľovstva? (princeznu nechcem)

 
ChefBronia
57 příspěvků 30.12.09 19:50
diky, diky

vsem vam mnohokrate dekuju, poradne to jeste prectu a snad to nejak dopadne. Poslali jste mnoho uzitecnych rad, urcite si vyberu.

Ale Anicka! Taka velka a veris na rozpravky?
Ale vazne, taky diky a to kralovstvi budu hledat.

Diky vsem a krasny a uspesny novy rok 2010!!!

 
marmelada
1643 příspěvků 30.12.09 20:47
na you tube

http://www.youtube.com/watch?…

 
marmelada
1643 příspěvků 30.12.09 20:48
na you tube

Je to vidět dobře tady: http://www.youtube.com/watch?…

 
jupiter
4 příspěvky 02.01.10 21:30
...

http://www.youtube.com/watch?…

 
jupiter
4 příspěvky 02.01.10 21:49
Podle Dadala...

Špejlování
Vlastní špejlování jak ještě prázdných tak naplněných střev, provádíme takto:
stisknutý konec střívka propíchneme v jeho rohu, co nejblíže k okrajům špičatým koncem dřívka (špejle). Střívko přidržujeme, špejli obtáhneme vrchem přes otevřený okraj a střívko potom ve stejném směru propíchneme ještě několikrát (tzv. prošíváme), tak aby celý otvor byl uzavřen. Zašpejlované střívko posuneme na konec špejle a tu odlomíme. Špičatý konec špejle stále zůszává, jak chytré!
Obvykle se uzavírají střívka popsaným prošíváním špejlí, ale je i rychlejší způsob. U naplněného střívka necháme prázdný asi 1 cm dlouhý konec. Propíchneme obě jeho stěny špičkou špejle, pak jaternici jednou či dvakrát otočíme kolem podélné osy (zamotáme ji pod špejlí). Tak vznikne kousek zakrouceného střívka. Těsně pod ním střívko znovu propíchneme přes obě stěny jaternice v již naplněném střevě a přesuneme jitrnici na drubý konec špejle. Špejli v přiměřené délce odlomíme.

 
ChefBronia
57 příspěvků 05.01.10 17:53
dekuju, je zaspejlovano!

Rady pomohly, ani jedna nevytekla. Ted uz jenom aby nepraskly, az je budeme ohrivat. Delame takovou jakoze malou zabijacku jako prekvapeni prokamaradovo 50 tiny. Tak to snad v patek dobre dopadne!
Diky vsem


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz