Ahoj všichni, můžete mi někdo, nejlépe z vlastní zkušenosti, poradit,
co dobrého ochutnat ve Španělsku a Portugalsku, kam se chystám na dovolenou?
Byla jsem tam kdysi, ještě za mých studentských let, samozřejmě bez
peněz, a dávali jsem si sangriu (ta byla výborná) a taky paellu.
A krevetky, které jsme viděli poprvé v životě, jsme chroustali
i s krunýřem, než nám sousedi vedle u stolu poradili, že si je máme
oloupat…
Díky za jakékoli rady, nápady, postřehy…
Speciality Španělska a Portugalska
Doufejme ze jsi jeste neodjela a ze ti budu moci trochu pomoct. Zalezi do
ktere casti Spanelska jedes. Jestli jedes do Andalucie tak musis ochutnat:
Gazpacho - studena polevka delana z rajcat, paprik, okurek, cesneku
Boquerones en vinagre - nakladane sardelky v octe
Gambas al Pil Pil - krevety usmazene v oleji s chilli
Tortilla - bramborova omeleta
Fritura Malaguena - velky talir ruznych smazenych ryb a rybicek
Pulpo a la Gallega - chobotnice s paprikou
Ensalada de pulpo - chobotnicovy salat
Almeja a la Marinera - dusene muslicky (promin ale nevim ja se to nazyva Cesky)
na vine, cesneku
Coquinas " "
Zarzuela - dusene ryby v rajcatove omacce
Tak to je jen tak na zacatek a ja zacnu premyslet o jinych jidlech a zase
napisu.
Ahoj
Kamila
Jen tak na okraj: Almeja (pro Čechy -mn. číslo Almejas) NEJSOU Slávky.
Slávky jsou Mejillone.
Ale podle mých zkušeností jsou Almejas měkčí, jemnější a
chutnější.
Ovšem Slávky taky nikdy neodmítám…
Slavky maji v kazde Spanelske restauraci ale ja jsem je nepsala protoze vim ze je to dost zname. Almechas/coquinas jsou malinkate muslicky a jak Eleeen rika jsou mnohem mekci a jsou drazsi.
jojo, já souhlasím, že Slávky jsou pro našince víc známé, ale i tak.
Oni tam v restauracích na pobřeží často mívají jídla i v němčině a
tam je to jako mušle, tak jsem chtěla „ukázat“ ten rozdíl.
Hlavní je, že o nich tolik píšeme, takže si to všichni asi zapamatují
A pak budeme my Češi ve Španělsku za znalé věci.
Mejillones mám nejraději vařené v tom bílém víně, s česnekem a
posypané petrželkou.
Almejas jsem jedla několikrát jako plato primero, byly to Almejas ala Gallega.
Takové podušené s cibulí, paprikou. Moc, fakt moc dobré.
Ale doporučuju oboje, mejillones i almejas.
Ja jsem zapomnela ze ty jidelni listky jsou psane v Nemcine a i v Anglictine a jestli je to tam jen psane jako musle tak samozrejme ten rozdil je veliky mezi tema muslema. Almejas jsou o mnoho mensi nez Slavky. A Coquinas jsou jeste mensi nez Almejas. Ty Almejas a la Gallega jsem tedy neochutnala. To samozrejme musi byt moc dobre. Kde ve Spanelsku jsi byla? Je to zajimave ze tady u Malagy to nedelaji. Tady jen delaji Pulpo a la Gallega.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
