Speciality Španělska a Portugalska

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
guta
20 příspěvků 02.06.06 10:49
Speciality Španělska a Portugalska

Ahoj všichni, můžete mi někdo, nejlépe z vlastní zkušenosti, poradit, co dobrého ochutnat ve Španělsku a Portugalsku, kam se chystám na dovolenou? Byla jsem tam kdysi, ještě za mých studentských let, samozřejmě bez peněz, a dávali jsem si sangriu (ta byla výborná) a taky paellu. A krevetky, které jsme viděli poprvé v životě, jsme chroustali i s krunýřem, než nám sousedi vedle u stolu poradili, že si je máme oloupat…
Díky za jakékoli rady, nápady, postřehy…

Reakce:
 
sim
293 příspěvků 02.06.06 16:05
tapas

http://en.wikipedia.org/wiki/Tapas

 
spanny
159 příspěvků 13.06.06 15:39
Guto

Doufejme ze jsi jeste neodjela a ze ti budu moci trochu pomoct. Zalezi do ktere casti Spanelska jedes. Jestli jedes do Andalucie tak musis ochutnat:
Gazpacho - studena polevka delana z rajcat, paprik, okurek, cesneku
Boquerones en vinagre - nakladane sardelky v octe
Gambas al Pil Pil - krevety usmazene v oleji s chilli
Tortilla - bramborova omeleta
Fritura Malaguena - velky talir ruznych smazenych ryb a rybicek
Pulpo a la Gallega - chobotnice s paprikou
Ensalada de pulpo - chobotnicovy salat
Almeja a la Marinera - dusene muslicky (promin ale nevim ja se to nazyva Cesky) na vine, cesneku
Coquinas " "
Zarzuela - dusene ryby v rajcatove omacce
Tak to je jen tak na zacatek a ja zacnu premyslet o jinych jidlech a zase napisu.
Ahoj
 Kamila

 
Eleeen
1127 příspěvků 15.06.06 11:17
Almeja, Mejillone

Jen tak na okraj: Almeja (pro Čechy -mn. číslo Almejas) NEJSOU Slávky.
Slávky jsou Mejillone.
Ale podle mých zkušeností jsou Almejas měkčí, jemnější a chutnější.
Ovšem Slávky taky nikdy neodmítám…

 
spanny
159 příspěvků 19.06.06 20:39
Eleeen

Slavky maji v kazde Spanelske restauraci ale ja jsem je nepsala protoze vim ze je to dost zname. Almechas/coquinas jsou malinkate muslicky a jak Eleeen rika jsou mnohem mekci a jsou drazsi.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.06.06 11:52
...

jojo, já souhlasím, že Slávky jsou pro našince víc známé, ale i tak. Oni tam v restauracích na pobřeží často mívají jídla i v němčině a tam je to jako mušle, tak jsem chtěla „ukázat“ ten rozdíl.
Hlavní je, že o nich tolik píšeme, takže si to všichni asi zapamatují
A pak budeme my Češi ve Španělsku za znalé věci.
Mejillones mám nejraději vařené v tom bílém víně, s česnekem a posypané petrželkou.
Almejas jsem jedla několikrát jako plato primero, byly to Almejas ala Gallega. Takové podušené s cibulí, paprikou. Moc, fakt moc dobré.
Ale doporučuju oboje, mejillones i almejas.

 
spanny
159 příspěvků 23.06.06 19:24
musle

Ja jsem zapomnela ze ty jidelni listky jsou psane v Nemcine a i v Anglictine a jestli je to tam jen psane jako musle tak samozrejme ten rozdil je veliky mezi tema muslema. Almejas jsou o mnoho mensi nez Slavky. A Coquinas jsou jeste mensi nez Almejas. Ty Almejas a la Gallega jsem tedy neochutnala. To samozrejme musi byt moc dobre. Kde ve Spanelsku jsi byla? Je to zajimave ze tady u Malagy to nedelaji. Tady jen delaji Pulpo a la Gallega.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz