Soté x satay

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Eja
3838 příspěvků 06.09.15 13:55
Soté x satay

Až do nedávné doby jsem se domnívala, že mám vcelku přehled v názvosloví…
Ale " Kuřecí soté (psáno satay)" renomované foodblogerky mne trochu vyvedlo z míry.
Vyhledávač na Labu mne trochu uklidnil, soté a satay se přesně podle mých představ liší zásadně způsobem přípravy. Ale přesto - zjednodušeně - soté dusíme, satay grilujeme??? Nebo je to totéž a já jsem gastronomický analfabet :zed:

Reakce:
hippolyta
394 příspěvků 07.09.15 21:34

Mila Ejo, domnivam se, ze soté je neco uplne jineho, nez satay. Soté je neco jako rychle ragout, satay je omacka na bazi arasid, pro nasi generaci buraku.

esmeralda
4813 příspěvků 08.09.15 00:49

Hippolyta, mš pravdu. Satay jsou buráky, respektive omáčka z nich.
Též psáno Sate. Kousky masa napíchnuté na špejli a opečené. Oblíbené v Indonézii a Malayisii.
Soté je jedno z těch moderních českých „rádobycizích“ kulinářských výrazů. Na Google je toto vysvětlení: http://slovnik.vareni.cz/sote/

daduuja
1143 příspěvků 08.09.15 10:31

@esmeralda tento výraz pochází se staré dobré francouzské kuchyně.
Viděla jsem několikrát název v kulinářských šou, ale nikdy to ve výsledku nebylo soté, které má zavedený postup přípravy, ale jakási podivná hustá smetanová omáčka :-)
Jak píše hippolyta, rychlé a jemné ragú :-)

hippolyta
394 příspěvků 08.09.15 16:18

České „soté“ je foneticky přepsané francouzské „sauté“, což značí rychle opečené (pravděpodobnost, že je to odvozeno od slovesa „sauter“, skákat, z důvodu, že rychle opékané věci na pánvi poskakují, některé zdroje nevylučují, ale ani nepotvrzují). Příprava se hodně podobá čínskému opékání ve woku, prudce, rychle, bez přebytku tuku a většinou se okořeněné maso obaluje v mouce. Následně se dotváří omáčka, tady se meze fantazii nekladou, nikdy by jí ale nemělo být moc. Klidně může být pikantní, pálivá, jemná, jen zelenina, apod.

daduuja
1143 příspěvků 08.09.15 17:20

@hippolyta takže z toho vyplývá, že ze starého hovězího kusu, soté neuvaříme :-)

Možná bych do toho ještě propašovala název frikasé :-)

hippolyta
394 příspěvků 08.09.15 18:15

Tak tak. Ono to frikasé je ještě záludnější. České soté je totiž spíš frikasé, protože bývá se smetanovou omáčkou, což je právě signifikantním znakem takového frikasé. A navíc - za názvem frikasé (fricassé) se může skrývat buď opečené maso v omáčce, nebo slaná tuniská kobliha (frit-cassé), rozkrojená a naplněná bramborami, vejcem, tuňákem :- ).

casino
4482 příspěvků 08.09.15 23:10
Dámy děkuji :potlesk:

I pro toto se rád vracím na LABUŽNÍKA :mavam:

daduuja
1143 příspěvků 13.09.15 13:49

Ejo, ještě mi to nedá, protože jsem si znovu přečetla tvůj dotaz.
Poprvé jsem nabyla dojmu, že foodblogerka měla psáno soté, ale teď mi spíš připadne, že jako soté jsi si to přeložila ty :-)

Satay=saté, původem z Jávy představuje tenké plátky masa, většinou na špejli, prudce ogrilované.
Ale buráková omáčka k němu podávaná má stejný název-satay. A omáčky k satay mohou být různé, nemusí být pouze buráková :-)
Pro nás je asi nejznámější satay z kuřecího masa právě s burákovou omáčkou :-)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz