Směsi koření

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3826 příspěvků 06.08.06 10:20
Směsi koření

Labužníci, používáte hotové směsi koření? A jaká koření máte rádi a používáte často ? V diskuzi u kuřete z Apetitu mne napadlo tohle téma. Včera při vaření jsem si uvědomila, že mám různé hotové směsky a že je skoro vůbec nepoužívám, přijde mi to všechno na jedno brdo. Když se u nás na trhu objevily, tak jsem byla nadšená, ale postupem času se vracím k jednoduchosti a kupodivu i manžel je spokojen.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
HelenaL
98 příspěvků 06.08.06 11:08
Absolútne súhlasím

U mna prebehol rovnaký vývoj. Pokiaľ chcem zmes korlenia, radšej si ju namiešam sama.

 
Vali
1326 příspěvků 06.08.06 13:30
Ejo

dobré téma, nejčastěji používám, mletý, drcený a celý kmín, houbové koření, dost spotřebuji majoránky, sama si připravuji sušenou celerovou, petrželovou a libečkovou nať. Dále používám kari. Nemáme rádi ostrá jídla, tak nepoužívám žádná ostrá koření a proto jsem si oblíbila dochucovadla od Gefra. Podravku kupuji, ale na přání mého muže ji prosiji a on dochucuje žlutou solí. Dnes je velké množství různých koření a přiznám se, že je ani nedovedu všechna použít, mám doma vše ostaní co je ještě nezbytné, ale pouze základní druhy a nesmí chybět skořice, hřebíček a anýz do mých perníků.

 
Ivo
1045 příspěvků 07.08.06 00:29
Eji...

…ono to tak ve skutečnosti asi není, ale já této fikci bohužel podléhám - chci říct, že když se mi na oči dostane právě takováto kořenící směs jako je „grilovací“, „na kuře“, „na ryby“, „na brontosaury“ apod., tak už apriori cítím v puse nějakou umělou hmotu. A prozradím Vám, že se u nás v jisté době stalo módou, právě různé steaky, kuřecí plátky, rybičky a jiné fajnovosti koupat ve směsích oleje a těch všelijakých kořenících zhovadilostí a jak jsem už před pár dny kdesi uváděl, tak už toho mám plnou pr… Jsem vděčný za přirozenou vůni a chuť čehokoliv.

Kdybyste měli tu možnost vidět, cítit a ochutnat ten kousek čehosi drůbežího, který přinesla před pár dny moje ml. dcerka z KFC, tak byste zvraceli. I náš čoklík nad tím kroutil bulvama. A tak abych nebyl jen kritický, tak vyzradím, že zbožňuji vůni kořenové zeleniny (polévky, svíčková, dršťky či gulášovka), česnek (téměř všude), cibule (zejména guláš, ale i samozřejmě jinde), majoránka (tu mám k dispozici pouze sušenou), tymián, rozmarýn (k němu bych chtěl říct, že v místech, kam jezdíme na dovču, roste skoro divoce a když jsem šel na pláž, tak jsem viděl domorodkyni, jak rukou stahuje lístky rozmarýnu, mne je mezi prsty a poměrně intenzívně si touto drtí potírá spánky a čelo - zkusil jsem to také, ale žádné zázračné účinky jsem nepozoroval, příjemné to ovšem bylo - v tom byl asi vtip), dále pak bazalka a asi spousta dalšího koření, ale většinou se snažím vycházet z nějakých základních koření (i když se přiznám, že někdy se samozřejmě také uchýlím k nějaké směsce, která je evidentně dopovaná chémií

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.06 07:30
Ivošek mi mluví z duše...

…různé směsky na steaky a tak hlavně mívají až 30% soli! To mi připadá dost příšerné. Nechci tady dělat nějakou reklamu, ale skoro 3 roky používám pouze (skutečně i hrubou sůl a barevný pepř) koření od Antonína, kupujeme vlastně jen jednodruhová a raději si potřebnou chuť určíme sami. Samozřejmě česnek a cibule nechybí skoro nikdy. Jediné směs je také od Antonína - houbové koření, garam másala, a romeo - ta je opravdu skvělá na těstoviny. Oni v těch směsích nemají skoro sůl a nejsou přeplácané. A když tady byla řeč o rybách - ty máme tak rááádi :-), že např. lososa, tmavou tresku nebo tuňáka (tam tedy ještě trochu koriandru podle tuniských kuchařů) pouze lehoučce osolím a na oříšku másla a kapce olivového oleje zlehka opeču a tak je ryba nejlepší… V restauraci si je ani nedáváme a různé směsi by to také jen zkazily… Ryba má být ryba a takové ty diskuse a chytrých hlav v časopisech „Jak odstranit rybí zápach“ - to nechápu…
Takže, Eji - směsi vlastně skoro žádné, každý podle svho

 
Eleeen
1127 příspěvků 07.08.06 07:35
Požívám i směsi, i si míchám sama

Ráda kupuju koření na stáncích, mám vynikající směs na divočinu, kterou beztak používám všude (rozeznatelné lístky rozmarýny, drobky papriky, pepře apod.), potom skvělou směs na satay, adžiku, čubricu, nedám dopustit (jednodruhová) na uzenou mletou sladkou papriku, taky do mletých mas používám tzv. harmonizér Klobáskové koření (směs paprik, soli a česneku). mám moc ráda grilovací koření od Vitany - to bez soli a glutamanu, kdysi jsem si nakoupila 10 pytlíčků koření Salade de Paris - dva roky jsem ho už neviděla - Vitana. Je to směs bylinek, kde nechybí ano máta, celerová nať - no prostě vše, na co si vzpomeneš. Taky mám nějakou směs Divočina (Vitana), kterou používám, když dělám slepici ala bažant. Doma mám taky směs 4 pepřů s mlýnkem. Miluju kuřecí plátky naložené do směsi Mexico grill anebo Argentinské kotlety (Kotányi). A asijská křidýlka prostě nejdou udělat bez koření garam masalaod firmy RAJAH.
Dobrým směsím se nebráním, jen je potřeba si vybrat pár, které jsou rozdílné a nejsou tzv. na jedno brdo. Dají se najít.
Ráda si také míchám své vlastní směsi, každé jídlo má své koření. A kdybych do všeho dávala jen směsi, tak by to taky nebylo ono. Na ražniči patří sůl a mletý pepř, do dušených srdíček buď sůl, pepř a drc. kmín anebo sůl a sladká paprika. Rozhodně bych tam nedávala grilovací anebo mexico grill.
Jsem tedy nadšená jen něčím. Logicky tím, co nám doma svědčí a pokud mám směsi, tak jsou každá jiná a ne „na jedno brdo“. Stačí si správně vybrat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.06 08:04
Směsi koření - Ejo, Ivo, Vali,

jsem asi na stejné vlnové délce jako vy.
Proti koření nic nemám (koneckonců jsem napočítala v poličce přes třicet druhů), ale ty komerčně připravené směsi mi moc nesedí.
Jedna z dobrých investicí je elektrický mlýnek na koření.
Směs si tím pádem mohu připravit úplně čerstvou před každým vařením.
A maso utopené v různých marinádách taky moc nemusím. Když je maso kvalitní, proč ho „vylepšovat“? Mám ráda pořádný steak jen tak opečený…snad jenom s trochou salátu.

 
gegina
358 příspěvků 07.08.06 10:26
...

Skvělé téma! Ideální je třeba vepřové nebo kuřecí maso trošku osolit, opepřit a zakápnout troškou magi. Nechat tak hoďku uležet a zprudka opéct po obou stranách. No a co se koření týká, mám výbornou směs na texas steak. Jsou tam velké kousky a je úplně bez soli. Jinak u nás doma vede cibule, česnek, zelené bylinky, barevný pepř. Většinou to klasický, co má každý doma.Hodně používám hmoždíř, není nad nádhernou vůni čerstvě drceného koření!Takže žádné mleté v sáčcích ;-)

 
Yavanna
87 příspěvků 07.08.06 11:10
používám i směsi,

a to podravku (docela dost), grilovací koření (výjimečně), garam másalu, chilli con carne od Kotányi, kari a občas zkouším novinky od Antoníčka. Například pomerančový pepř je zajímavý.
Jinak používám jednodruhová koření a bylinky.

 
Ivo
1045 příspěvků 07.08.06 11:17
Milé dámy...

…pročítám Vaše příspěvky a nutí mě to vzpomenout si, co vlastně způsobilo můj nový postoj ke kořením? Kromě asi běžného „vývoje“ to byly dvě epizodky z poslední doby. Jedna z nich byla, kdy moje žena vyráběla směs koření ze tří druhů kořenících směsí, do které pak (za pomocí oleje) nakládala maso, které později mělo přijít na rošt. Povím Vám, to maso málem světélkovalo a mělo tak pronikavé aróma (vhodnější výraz neumím najít), že i pes to obcházel obrovským obloukem. Jíst se to nedalo…ta kombinace všech těch solících a konzervačních látek z toho udělala bojovou chemickou zbraň. A druhý příběh byl (krátce na to), kdy jsem utrpěl pocitem, že žampióny z naší obchodní sítě nejsou to, co bývaly a že je potřebné je vylepšit houbovým kořením. Faktem je, že mi dlouho trvalo, než jsem vůbec na nějaké narazil. Když jsem ho konečně koupil, pyšně ho přinesl domů, spokojeně si sedl v kuchyni s pocitem, že nyní jsem vyřešil všechny problémy s pokrmy, které měly být houbové, ale voněly po všem možném, jen ne po houbách, začal jsem ho přesypávat do skleničky, která už nějakou dobu obhajovala svoji pozici na poličce s kořením. A když to tak přesypávam, tak k tomu přičichnu a říkám si: „sakra, kde jsou ty houby?“. Skočím po obalu, hledám složení - chce se mi říct sprosté slovo, samé glutamány, zvýrazňovače chutí, pepře, papriky a jiné zhovadilosti a až v samém závěru se chvělo pár písmenek, které mi sdělovaly, že onen pytlík by měl obsahovat i cosi drtě sušených žampiónů. Ihned to sprosté slovo následovalo a houbové koření letělo do koše. Tak tyto dvě skutečnosti měly asi rozhodující podíl na tom, že jsem ztratil důvěru v nějaké „komerční“ směsi a že se v poslední době více uchýluji k používání bylin (za tím účelem mi roste na okenním parapetu rozmarýn, bazalka, tymián a pár dalších - sice to je zápas, neb cosi chce být přelito a cosi zase nee, apod.) a fakt více toužím vnímat chuť a vůni toho, co jím a ne aby to sloužilo pouze coby nosič pro různé „parfémy“. Tím ale nechci říct, že bych směsi koření vyloučil zcela. Nezastupitelné místo v naší kuchyni má např. kari, čubrica, adžika aj., které chodím kupovat k jednomu soukromníkovi s (možná falešným) pocitem, že to nejsou ty průmyslově vyráběné chémii prošpikované jedy…
A samozřejmě nikomu neberu jeho oblíbené kořeníčka - hodně to je o zvyku - tak jako se dá kafe nesladit a časem Vám to přijde, že to chutná úplně stejně, jako když jste tam předtím cpali tři lžičky cukru, tak to platí i o koření.....

PS: největší požehnání pro mě je, když připravuji kořenovou zeleninu do polévky nebo pod svíčkovou. To pak celý den chodím a čichám si k rukoum a vypadám jako úchyl…:-)))))

 
Eja
3826 příspěvků 07.08.06 11:24
Ivo,

stačí troška sušených hub a máš vystaráno - buď pomlít na jemný prášek a udělat špetkou ze žampionů poživatelné houby, nebo namočit a použít i s tekutinou, ve které namáčíme. Sušené hřibovité houby se dají sehnat s trochou snahy v celofánovém pytlíčku a nejsou to žádné oschlé nožičky nejisté kvality, ale kvalitně usušené plátky hnědých hlaviček.
Tak jsem tu debatu načala, tak se taky připojím.
Co se přemísťováním kořenek dostalo na přední místa ?
Hrubá mořská sůl.Černý pepř, bílý pepř a směs čtyř pepřů každý ve svém mlýnku. Velmi vydařená maďarská paprika krásné barvy i chuti. Mletý zázvor. Klasické žluté kari a skvělá směs thajského kari. Citronela. Hřebíček. Skořice. Limetky a pomeranč v lednici. Rozmarýn, tymián, citronový tymián, bazalka, meduňka a šalvěj na balkoně. Česnek a cibule v košíku. No a to je tak asi všechno.
Jo, ještě sušené chilli papričky !!
Maggi brrr, dokonce už i manžel si ho přestal na všechno bryndat, protože si párkrát úplně zkazil jídlo. Worchester vůbec ne. Sojovku ano, světlou i tmavou. Balzamický ocet ano.
Takže tak

 
Eja
3826 příspěvků 07.08.06 11:41
Ivo ,

pokud máš rád kořenovou zeleninu ( já taky), pak naprostou čichovou slast zažiješ při vaření této polévky

 
Ivo
1045 příspěvků 07.08.06 11:55
Eji...

…na polévku určitě přijde řada, ale ještě předtím mi vyzraď, co to je „citrónový tymián“? Mi totiž na chalupě roste „koláč“ čehosi, co mi nikdo nechce zidentifikovat a co vypadá jako „oteklý“ tymián a když to promnu mezi prsty, tak to má nádhernou citrónovou vůni. A asi to bude mít jakési zázračné účinky, neb když se mi Arny čímsi přiotrávil, tak v tom prožil následujících 48 hod (ani se nehýbal) a pak najednou vstal jak znovuzrozený…

 
Tasma
415 příspěvků 07.08.06 12:13
Ivo,

ta bylinka, která možná uzdravila Arnyho je určitě tymián, neboli mateřídouška a pokud voní po citronech, tak bude určitě i citronová. Jý ji mám doma, je spíše nízká, poléhavá a drobné lístečky jsou zelenožluté. Barva ale není vodítkem, protože těch barevných forem může být asi víc.
Hlavně jsem ti chtěla říci, že jsem někde četla, že ti nějak k srci nepřirost libeček. Je to škoda, protože po přidání libečku do vařících se brambor, se po kuchyni line úžasná vůně. Navíc po přidání do polévky nemusíš přidávat žádné magi atd., protože naše babičky tuto hnědou tekutinu neznaly a místo ní používaly právě libeček. Někdo ho i seká čerstvé do polévek místo petrželky. Já ho ovšem pouze vyvařím a poté vyhodím, protože povařený nevypadá zrovna lákavě.

 
Eja
3826 příspěvků 07.08.06 12:44
Ivane,

citronový tymián je zde vlevo dole, podle popisu je to to, co Ti tak krásně vonělo.

 
Eja
3826 příspěvků 07.08.06 12:48
Citronový tymián - Krakonošovo zahradnictví

CITRÓNOVÝ TYMIÁN - THYMUS CITRODORUS
Byl vypěstován z tymiánu vulgaris. Je to nejnovější druh s citronovou vůní. Uvádí se rovněž pod názvem Thymolemon. Je to vytrvalá bylyna, až polokeř - léčivka i koření. Čaj má posilující účinky.

Tasmo, já nevím, ale podle mne mateřídouška a tymián není totéž

 
Tasma
415 příspěvků 07.08.06 12:56
Eji,

toť otázka. Někde jsem četla, že tymián je vlastně duh matařídoušky. Zkusím se podívat na internet, jak to vlastně je , ale zároveň tímto prosím všechny, kteří, vědí více ať se pochlubí se svými znalostmi.

 
Tasma
415 příspěvků 07.08.06 13:30
Eji,

našla jsem o mateřídoušce a tymiánu toto

Ale úplně zcela totožné ty bylinky asi nejsou, pouze patří do stejné čeledi hluchavkovitých a mají stejné účinky a jsou si podobné, tak jak píší dole na
těchto stránkách

 
Tasma
415 příspěvků 07.08.06 13:33
...

Omlouvám se , ale nejde mi udělat na první stránky odkaz. Tak aspoň takto - http://web.quick.cz/…y/Thymus.htm

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.08.06 15:17
Čím živější, tím lepší

Nejraději používám čerstvé bylinky ze zahrádky a květináče. Kořenící směsi se snažím míchat sama - když příjdu na to, jak na to.
Používám vše, co mi přijde pod ruku.
Na zahradě roste: bazalka, šalvěj, saturejka, koriandr, měsíček, echynacea, oregano, tymián, majoránka, pažitka, petrželka, libeček, levandule, kopr, meduňka, yzop, estragon-pelyněk, máta …a v trávníku sedmikrásky, pampelišky, jitrocel, kontryhel, kostival, šťovík, fialky, řebříček, lichořeřišnice, křen a já už nevím co ještě.
Také se hojně vyskytuje kořenová zelenina a pórek, cibuli, česnek (mám hrozně ráda do masa česnekové nerozkvetlé květy - takové ty čerstvě vylezlé a zatočené - nakrájené vypadají jako fazolky).
V květináči mám papričky pálivé, rozmarýn, citron, někdy i zázvor (letos nee)… …a semínka na klíčení (řeřicha, vojtěška a další ty méně).
V kredenci se válí pepř (bílý, černý, zelený, červený, kayenský, sečuánský), kmín, paprika, hřebíček, skořice mletá i celá, zázvor, kurkuma, chilli, římský kmín, hořčicové semínko, anýz, fenykl …mno toho je… bobkový list, nové koření, jalovčinky, kardamon, muškátový květ i oříšek, granulovaný česnek, badyán…
Taky se něco schovává v lednici: kapary, olivy, hořčice - plnotučná, krémská, pikantní, francouzská; sójové omáčky, rybí omáčka, vorčestrová omáčka, ústřicová omáčka; oleje za studena lisované: olivový, slunečnicový, sezamový; sardelky.
A nakonec směsy: grilovací, kari, garam masála, provensálské, na ryby - tyto směsy mám nakoupené, ale většinou si je dělám sama i další (podle ingrediencí na pytlíkách nebo jiných různých receptů).
Másla: kravské, pomazánkové, olivové a miluji také bylinková másla - dělám sama dle fantazie.
Semínka: sezam, len, vojtěška, slunečnice i dýně

Snažím se používat všechno a když na něco na čas zapomenu, tak hnedka něco vymyslím, aby se nepoužívaná koření občerstvila. Je toho doopravdy hromada, ale už si nevzpomenu.
Nesnáším, různá dochucovadla, Éčka a sůl v koupených směsích. Většinou když si je pak namíchám sama, tak jsou bez toho všeho chuťově o moc lepší.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.08.06 16:40
Moje polička s kořením

obsahuje desítky vzduchotěsně uzavřených skleniček. Ovšem, když dělám inventuru, pravidělně zjišťuji, že speciální směsi, které jsem si nakoupila, jsou nepoužité a s časem nepříjemně změněnou chutí i vůní, takže jsou na vyhození, naopak základní druhy koření, zejména bylinky, mizí tak, že je nestačím doplňovat. Co jde, pěstuji sama, na zahrádce i na balkoně v květináči, směsi si nemíchám, ale přidám vždy podle momentální chuti - bazalku, tymián (i citrónový), mateřídoušku, meduňku, nyní i estragon, rozmarýn, levanduli, bobkový list, majoránku, yzop, mátu, saturejku, libeček, dobromysl, brutnák (pro ty krásné květy a „okurkovou“ vůni). Na zimu mrazím, suším a co lze, mám v květináči. I na grilování používám raději olej s bylinkami a česnekem než průmyslové „grilovací koření“.

 
Eja
3826 příspěvků 08.08.06 07:35
Jeno,

citronový tymián má být trvalka, máš nějakou zkušenost s přezimováním ?

 
Ivo
1045 příspěvků 08.08.06 12:11
Botanické okénko...

…tak ta moje rostlinka vypadá takto:

Přetrvává na svém stanovišti již řadu let a odolává neustálým útokům Arnyho, který se z jejich kořenů snaží vypudit hraboše a jiné hlodavce

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.08.06 12:18
Ivo

je to nádhera.

 
Eleeen
1127 příspěvků 08.08.06 12:19
Ivo, mňááám!!!

Ty sem dáváš fotky fakt k sežrání…

 
Ivo
1045 příspěvků 08.08.06 13:35
Děvčata...

…a fakt mi věřte, že když ty lístečky či nějakou větvičku promnete v dlani anebo mezi prsty, tak to nááádherně citronově zavoní…i já, masožravec, bych si zobnul…jen pořád nevím, co bych to vlastně spásal. Když jsem se to snažil vlastními sílami určit, tak jsem se dostal do podobného pomykova jako Tasma - tymián/mateřídouška - pak přišla informace, že jich může být až na sto druhů no a potom jsem to už vzdal - ať si to klidně roste jako bezjménec…

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.08.06 13:47
Ivo

Řekla bych, že je to tymián.

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.08.06 13:49
Mateřídouška nebo tymián

Oboje je latinsky: Thymus.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 08.08.06 14:14
Citronový tymián - Ejo

Citronový tymián, který mám já (koupila jsem ho někde na tržišti na Pankráci jako sazeničku), je trvalka, vypadá jako normální tymián, ale je panašovaný (bíle žíhaný) jako Ivův, ale lístečky má užší - jako klasický tymián. Když se rozemne, voní po citronech. Přes zimu vydržel na záhoně bez jakékoliv mimořádné péče.

 
Eja
3826 příspěvků 08.08.06 14:32
Jeno,

na záhoně… kde ho vezmu. Zkusím bublavou folii, zatím většinou funguje. To bude ta lodžie v zimě vypadat, přísavník, tymián, růžička…samá bublavá folie…

 
Tasma
415 příspěvků 08.08.06 14:55
Ejo,

tymián zůstává na záhoně a na jaře zase obrazí. Samozřejmě přezimuje i na balkoně . Ale je možné ho mít i doma nejlépe na jižním okně

 
Ivo
1045 příspěvků 08.08.06 15:13
A když je zde řeč o tymiánku...

…tak se pokusím vložit obrázek toho obyčejného, který pěstuji na okenním parapetu (slovo „pěstuji“ zní příliš hrdě - více by se tady hodilo slůvko „zanedbávám“). Myslím si, že to je ta obyčejná, kuchyňská forma:

 
DanaJ
1136 příspěvků 09.08.06 09:15
Ivo

Je to ta kuchyňská forma. Mám ten samý doma.

 
Ivana44g
2 příspěvky 29.07.17 17:12
Koření

Zdravím, kořenící směsi používám opravdu jen výjimečně, a to si je většinou míchám sama. Bylinky si pěstuji, takže co zbyde, to vždycky na zimu nasuším. Ostatní koření nakupuji po jednotlivých druzích. Kromě soli a pepře nejvíc používám papriku, majoránku a chilli :)

Edit admin - odstraněn odkaz


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz