smažení

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Anika02
66 příspěvků 29.11.09 10:28
smažení

Dobrý den, mám problém a potřebovala bych poradit, kde dělám chybu. Jestli je to pánví nebo mnou . Pokaždé když opékám kuřecí nebo jakékoliv maso, uvnitř je ještě nedodělané a na povrchu už se mi připaluje. Používám Tefal pánev. Zkoušela jsem dát více oleje nebo másla, pak méně a stane se to pokaždé. První kousek masa udělám jakžtakž a pak mám hned olej černý a vše se už připaluje. … děkuju za rady


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 29.11.09 13:12
aniko

Řekl bych nepoužívat teflonovou, ale železnou pánev. Maso, pokud ho nechceš smažit jako řízky, tak jen zlehka pomastit a dát na rozpálenou suchou pánev, nebo maso osušit a dát na rozpálenou pánev jen lehce potřenou olejem. Masem hejbat, aby se nepřichytlo. Teplotu přizpůsobit tlouštce masa, zprvu prudce naplno, silnější kusy pak na trochu zmírněném plameni. Mluvím o plameni, tedy ne o přípravě na elektrickém nebo indukčním sporáku. Plyn totiž reaguje okamžitě a nemá setrvačnost elektrických plotýnek.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.11.09 20:13
Smažení

Kuřecí kousky bych nakrájela na tenčí plátky (jako to dělají Asijati).
Také je důležité vybrat vhodný olej na smažení. Různé oleje se přepalují při různých teplotách. Dnes je móda na všechno používat olivový. Nemyslím že je pro tento účel nejvhodnější.

Souhlasím s Mananou, že kotrola plynových hořáků je okamžitá.
Pro ty co nemají luxus plynu v ulici doporučuji indukční hořáky. Mají též okamžitou kontrolu a nemají setrvačnost klasických elektrických plotýnek.

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 30.11.09 09:28
...

Přesně co říká Manana, měl jsem též takový problém, Teflonovou pánev jsem vyměnil za železnou. Pokud používám teflonovou, nechám dojít v troubě nebo smažit tenší maso!

 
mrtvola
1394 příspěvků 30.11.09 10:35
Je důležité

specifikovat, při jakém smažení se ti to stává. Jestli se jedná o smažení v trojobalu, tam maso černá většinou pro to, že smažíme v malé vrstvě tuku. Aby maso stejnoměrně zezlátlo a uvnitř se dobře propeklo je důležité smažit ve vyšší vrstvě tuku, napřed trochu prudčejí, aby se obal uzavřel a potom zvolna na melém plameni dosmažovat.
U neobalovaného masa platí to, co řekli předřečnící, s tím, že bych dodala, že při smažení (evropském, ne asijském, kde se hodí wok) není nad pořádnou litinovou pánev. Je drahá, vetšinou těžká, ale k nezaplacení snadností a kvalitou smažení. Navíc ji jednou, pokud ti nespadne, můžeš odkázat vnoučatům. Tyhle pánve přetrvají věky. Sama používám jednu ještě po mé babičce.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.09 18:27
...

dobrou alternatívou spomenutej klasickej hrubostennej liatinovej panvice je liatinová (s trochu tenšou stenou) smaltovaná panvica.

 
KatyX
11 příspěvků 02.12.09 16:02
Re. smažení

Dle tohoto" Pokaždé když opékám kuřecí nebo jakékoliv maso, uvnitř je ještě nedodělané a na povrchu už se mi připaluje." mi to spíš připadá, že smažíš při moc vysoké teplotě.

 
Labužník Anika02
66 příspěvků 05.12.09 23:14
...

děkuji moc, tak první věc je teflonová pánev (určitě se poohlednu po litinové nebo aspoň železné).
Při trojobalu mám asi málo tuku (ale když dám hodně, stejně se mi začne hned přepalovat) a černat :(.
A problém bude asi u toho, že v podnájmu mám elektrický sporák.

 
Uživatel je onlineEja
3826 příspěvků 05.12.09 23:55
Elektrický sporák

bych asi viděla jako hlavní problém. Pokud dodržíš při smažení v trojobalu správnou počáteční teplotu oleje ( když hodíš zrnko strouhanky, v oleji jen tak lehce šumí), máš oleje dost, tak by se Ti ani na Tefalce nemělo nic hned připalovat. Já mám plyn, takže si můžu jen odvodit, že než se Ti podaří elektrickou plotýnku dostat na vhodnou teplotu - tedy po počáteční vyšší snížit, tak bych prostě pánev zvedla do vzduchu nebo ještě spíš měla předehřátou ještě jednu plotýnku na nižší teplotu a přehodila pánev na ni. Já při obracení teplotu zase na chvíli zvyšuji - no zlatý plyn, to bych měla zpočátku asi taky problémy. Zkus to nějak vychytat, určitě smažíš při moc vysoké teplotě. Dva tři plátky mrkve to v tomto případě asi nevyřeší. Majitelky elektrických sporáků Ti asi poradí líp. Ale s tou pánví mají ostatní pravdu - i když já mám jednu pánev s těžkým dnem a jednu lehoučkou a smažím na obou najednou bez větších problémů, jenže není pánev jako pánev, já jsem si nechala k padesátinám dát dvě pánve Ballarini a tu s vysokým okrajem a těžkým dnem používám skoro na všechno i místo kastrolu na dušení. Navíc má nerez ucho a dá se strčit do trouby.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.12.09 11:40
Dopečení v troubě

Osvědčilo se mi dopečení řízků v troubě. Osmažím do růžova řízky, pak je vyskládám na pekáč do trouby - podložím pečícím papírem nebo je dám na mřížku. Dobré je taky je vyskládat „nastojato“ - tak ostatně ukládám řízky vždycky, aby se nekoupaly v omastku. Peču asi deset min., ale to záleží na tom, jak je mám propečené. Výborné je to u vepřových řízků, které se jinak musejí dost dlouho smažit.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz