Smažák bez obalu na titanu...

Fotoalbum tématu (4) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.01.06 14:28
Smažák bez obalu na titanu...

…jen jsem se chtěla podělit o zajímavou zkušenost. Loňský rok jsem si koupila titanovou pánev a jsem z ní úplně nadšená. Tohle jsem dostala jako radu přímo od paní prodavačky.
Stačí k tomu asi 2 cm vysoký plátek eidamu 30% (nižší pláteček se pouze rozteče, ale nezhnědne. Pak se dá na pořádně rozpálenou pánev a je to! Nic se nepřichytí a chuť je báááječná, skoro jako pravý smažený sýr. Jen o dost zdravější.
 P.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 31.01.06 19:54
Papajo,

a na Tefalu by to nešlo? Nedávno jsem si totiž pár kousků z řady Performa pořídila a jsem naprosto nadšená.

 
marmelada
1643 příspěvků 31.01.06 19:59
Smažák

a úplně bez tuku?

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.01.06 21:14
Smažák bez obalu na titanu...

Než si zakoupíte další teflonovou pánev, přečtěte si tohle 04/08/08/wteflon08­.xml&sSheet=/new­s/2004/08/08/ix­wor .

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.01.06 22:35
Smažák bez obalu na titanu...

Jen jsem vložila odkaz, tak to zmizelo. Tady je tedy další z mnoha varovných článků.

It's a potentially carcinogenic chemical, it's found in our kitchens and could now be one of the root causes of cancer.

Teflon is used to coat pans and pots used to cook food in by many companies. The main purpose of a teflon coating is that the food does not stick to the utensils it is cooked in.

However, nearly 60 years after Teflon was discovered and revolutionised kitchenware, environmentalists say that it could be having an adverse effect on people's health.

Washing clothes, walking on the carpet, eating a small order of fries from the local fast food joint – all these simple acts could expose people to a dangerous carcinogen.

Officials at the Environmental Protection Agency in US suspect the main ingredient in Teflon – perfluorooctanoic acid (P-FOA) – might not be safe for human beings. P-FOA sticks in the environment indefinitely and may cause cancer or birth defects.

Companies like DuPont use P-FOA to make teflon, which in turn goes into the clothes to make them stain-resistant.

P-FOA is also used to make the coating inside small french-fry holders and popcorn packages that keep the oil from leaking through.

Member Environmental Working Group, Tim Kropp says, „It's actually coating the paper which, once heated up, moves into the oil around the popcorn and is then ingested.“

The Environmental Working Group says the stain-resistant from teflon gets broken-down when peole wash and wear clothes. It then turns into P-FOA particles that are inhaled by people.

The P-FOA has been shown to cause cancer in animals and even though no one has been able to link the levels of P-FOA found in household products to cancer in humans as yet, environmentals are definitely worried.

 
Manana
1515 příspěvků 01.02.06 01:02
Nejen smažák,

ale skoro všechno se dá udělat na kameni, je to tradiční středoamerická příprava pokrmů. Je pravda, že po rozpálení se kámen trochu přejede lojem nebo špekem, aby se to nepřipalovalo. Já ten kámen (aztécky „comal“, maysky „xamach“) mám léta, pod ním spirálu z trouby a sklízím úspěchy z pečení všeho uprostřed pokoje bez ukápnutí omastku na koberec! Je to samozřejmě běh na trochu delší trať, ale je to zážitek nejen pro všechny zúčastněné, ale i pro mne! A když jsou už všichni přežraní, tak tam přihodím na silnější plátky krájený čerstvý ananas, dobře ho opeču, a společnost má za chvíli chuť zase konzumovat!
A tady je recept na ten xamach

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.06 08:35
Marmelado,

Ano, úplně bez tuku.
Pro ostatní: Titan a Teflon je rozdíl..... Třeba v tom, že pokud krájíte nožem v teflonové pánvi, tak se poškrábe povrch. Ale pokud krájíte v titanové, tak si poškodíte nůž (tedy to bude něco, jak píše manana s tím kamenem)

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.06 08:57
Smažák bez obalu na titanu...

V Makru jsem viděl k dostání za cca 1500.- Kč stolní kamenný gril, podle návodu se to rozehřeje v troubě, aby to bylo rychlejší, a na stole se udržuje teplota dvěma kahánky umístěnými pod mramorovou(? asi…) deskou.

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.02.06 05:23
Smažák bez obalu na titanu... Papajo,

musím s tebou souhlasit i nesouhlasit.
V teflonové a titanové pánvi rozdíl rozhodně je.
V obyčejné teflonové pánvi je vrstva teflonu většinou nanesena přímo na hliníkový základ.
V titanové pánvi je na hliníkový základ nanesena keramicko-titanová směs. Dalo by se říct že je přímo naštřelována, neboť celý proces se děje rychlostí dvojnásobku zvuku a při teplotě okolo 20 000 °C. To je zřejmě důvod proč je tato vrstva tak tvrdá.
A poslední vrstvu tvoří PTFE, neboli teflon který způsobí že se nic nepřipéká.
Ať se tomu tedy říká Teflon, Tefal, Silverstone, Scanpan nebo Titan (a jistě existuje mnoho dalších značek), poslední vrstva je stále PTFE (PolyTetraFlu­oroEthylene).

 
marmelada
1643 příspěvků 21.02.06 17:12
SÝR NA TITANU

Včera jsem vyzkoušela osmažit tři plátky. Smažák v trojobalu to není, ale kdo má rád takové ty pečené sýrové křupinky, které bývají při zapékání např. v troubě, ten si pochutná.
Sýr se v pánvi začal rozpouštět a postupně snižovat svoji výšku, až z něj byla placka. Bylo vidět, jak pouští tuk. Když se mi zdály kraje zarůžovělé, obrátila jsem a nechala růžovět druhou stranu. To první otočení bylo problematičtější, trochu se to lepilo na obracečku - doporučuji kovový předmět. Pak jsem otáčela a nechala zrůžovět. Jeden jsem udělala úplně do křupava. Tahle rychlovka měla úspěch - podávala jsem s tatarkou. Určitě zopakuji.

 
casino
4474 příspěvků 02.01.14 14:52
Smažák bez obalu a bez titanu

„Můj“ Ital začal dovážet sýr, po kterém se v našem městě mohou ffšichni dobří rodáci utlouct :)
Říká tomu PIASTRA (ital. deska, či spíše PLOTNA - sporáková), ale myslím, že je to nějaký místní folklorní krojový :mrgreen: název ze severní Itálie, protože sýr toho jména mé zdroje neznají a Google se také tváří že ohluchl :mrgreen:
Plátky sýra (asi 15mm) se dají na SUCHOU rozpálenou pánev a po cca 2 minutách se obrátí a dodělají i z rubu.
Jak to chutná?
Ta připečeně-připálená vrstvička je fantastická… :palec:
To co je uvnitř je jako hadra, tedy skoro bez chuti ;) Abych to více přiblížil: chuť je stejně fádní, jako u smažáku…, no jako hadra :mrgreen:
(fčíl mě napadlo, že vyzkouším, zda by ta připečeninka nešla sloupnout a ten plátek sýra po striptýzu znovu připálit a pak třeba ještě jednou dokola :nevim: :) :?:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz