Slysel nekdy nekdo...?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
airan
652 příspěvků 01.03.06 23:03
Slysel nekdy nekdo...?

…o moucniky zvane „Kralovna Elizabet“ a „Mari Magdalena“ Moje kamaradka by vam byla moc vdecna za recepty (pokud vubec neco takoveho existuje)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 02.03.06 00:10
Slyšel někdy někdo?

Tady je Královna Elizabeth.
Máří Magdalénu jsem ale nenašla. Nemyslelas náhodou MADELEINES ?

 
airan
652 příspěvků 02.03.06 13:10
Esmeralda,

Dekuji, za chvili zapnu eurotran a necham si to prelozit. Nevim zda ten druhy je to, co kolegyne hleda, nicmene prelozim a ukazu ji to. Dekuji moc za ochotu.

 
penda
4752 příspěvků 02.03.06 21:18
a tady je Magdalena

cake , ale nevím, zda je to ten, co má Tvá kamarádka na mysli…;o)

 
airan
652 příspěvků 02.03.06 21:59
...

Vladko, dekuji, vypada ze to bude ono. Mne zarazili ty nazvy a ja moc dobra ve vyhledavani nejsem.

 
penda
4752 příspěvků 03.03.06 00:06
Airan,

když jsem si představila, jaké bludy na Tebe vychrlí Eurotran, tak se mi tě zželelo a zatím jen Královnu Elizabeth jsem přeložila…nevím, zda tam nemám nějaké větší podstatné chyby, třeba mne někdo opraví, ale snad aspoň ten základ bude srozumitelný. Příjemné pečení přeji:

Královna Elizabeth

1 šálek vřelé vody,
1 šálek nasekaných, odpeckovaných datlí,
1 lžička sody bicarbony,
125 g másla (nasekaného),
1 šálek cukru (práškového nebo pískového)
1/2 lžičky vanilkové esence,
1 vajíčko, lehce ušlehané,
1 1/2 šálku hladké mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
1 šálek nasekaných ořechů,
osmahnutý nastrouhaný kokosový ořech k dekoraci, šlehačka (až při podávání na ozdobu).

Poleva:
1/4 šálku hnědého cukru,
2 lžíce smetany,
60 g másla,
1/2 šálku kokosové moučky.

Vymažeme hlubokou koláčovou formu (průměr 20 cm), kterou olemujeme pečicím papírem. V hrnci smícháme vodu a datle a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně, přimícháme sodu a necháme vychladit.
V malé míse vyšleháme máslo, cukr a vanilkovou esenci. Výsledná hmota musí být hladká a nadýchaná. Za stálého šlehání postupně přimícháme vejce. Přilijeme k směsi z datlí, vmícháme opatrně mouku smíchanou s práškem do pečiva a přimícháme ořechy.
Těsto vlijeme do koláčové formy a v mírně vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme korpus ve formě.

Příprava polevy:
Všechny ingredience smícháme v malém rendlíku a za stálého míchání zahříváme. Směs se nesmí vařit, dokud se máslo nerozpustí. Poté přivedeme k varu a odkryté vaříme 3 minuty. Horkou polevu přelijeme ještě přes horký upečený korpus. Na dalších 5 minut ho dáme ještě do mírně vyhřáté trouby. Po vytažení jej necháme ve formě ještě aspoň 10 minut. Poté vyklopíme a povrch ozdobíme kokosem.
Je to velmi chutný moučník!

 
penda
4752 příspěvků 03.03.06 02:31
Tak jsem se ještě ...

ukecala k dalšímu překladu…ten šel poměrně snadno, tak doufám, že bude bez větších chybiček ;o))

Magdalena
předpis pro 10 kousků

4 vaječné bílky,
1 šálek cukru

Náplň:
3 1/2 oz másla nebo margarinu (cca 100 g),
3 1/2 oz tmavé čokolády (u nás zřejmě obyčejná hořká čokoláda na vaření),
2 lžičky instantní kávy (prášku),
1/3 šálku cukru,
2 žloutky,
necelá 1/4 šálku vína Madeira (není nutné);

K ozdobení:
1 1/4 šálku šlehačky,
necelá 1/4 šálku „šupinek“ opražených mandlí.

Pánev na palačinky vyložíme pečícím papírem, potřeným máslem. Bílky ušleháme dotuha a lehce je promísíme s cukrem (tady si nejsem jista překladem, ale jde zřejmě o to, že ty bílky jemným obracením obalíme v cukru). 1/3 sněhové hmoty vložíme do palačinkové pánve a pečeme v troubě při 300 °F (cca 150 °C) asi 25 minut. Sněhová hmota musí být krásně vybarvena (upečená vrstva je prostě jako chřupavá sněhová pusinka = bezé). Opakujeme i se zbývající sněhovou hmotou, takže nakonec máme 3 vrstvy.
Máslo v míse postavíme do vodní lázně. Přidáme rozlámanou čokoládu a vaříme do rozpuštění. Pak mísu vyndáme z vodní lázně a směs mícháme do vychladnutí. Přidáme instantní kávu, cukr, žloutky a případně víno. Směs řádně promícháme dohladka a necháme úplně vystydnout.

Čokoládový krém rozetřeme na dvě sněhové vrstvy („placky“). Spojíme (slepíme) je dohromady a nahoru dáme třetí sněhový plát. Ušleháme smetanu, ozdobíme s ní povrch moučníku a posypeme opraženými mandlovými šupinkami.

 
airan
652 příspěvků 03.03.06 06:00
Vladko,

kamaradka bude u vytrzeni Dekuji za ochotu i namahu. Ona je blazen do peceni a navic se rada podeli, tak ja pak poreferuji ochutnavku

 
penda
4752 příspěvků 03.03.06 08:25
Airan,

tak to se těším, až budeš vědět i jak to chutná. A já to přeložila s chutí, aspoň jsem se po dlouhé době taky mrkla na angličtinu, nějak lenivím, když nic nemusím. Posílám letecký pozdrav, aby Tě zastihnul ještě u snídaně. ;o))

 
airan
652 příspěvků 08.03.06 18:01
Vladko a Esmeralda,

Tak „Kralovna Elizabet“ je bezvadna „bezova“ buchta s chuti datle. Protoze datle miluji, strasne mi to chutnalo. Ke kaficku to nemelo chybu. Dekuji moc za recept.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 13.03.06 13:16
...

K receptu na Magdalenu - angl. „fold in“ znamená vmíchat, přimístit. Takže ten cukr se do sněhu normálně vmíchá, nikoliv že se bílky jemným obracením obalí v cukru. To jen pro přesnost, ono to nakonec při praktickém provádění asi vyšlo nastejno. Ale vypadá to božsky lákavě…

 
airan
652 příspěvků 13.03.06 14:43
Jasmine,

dekuji, upozornim na to kamaradku. Mam za to, ze Magdalenu jeste nezkousela, jen Kralovnu Elizabet, ktera se setkala s velkym uspechem

 
penda
4752 příspěvků 14.03.06 09:46
Jasmine,

díky za upřesnění překladu, slůvkem „bílky“ byl pochopitelně míněn sníh, aspoň teď, když to znovu čtu, tak si říkám, že ruka byla rychlejší než myšlenka a do sněhu nemůžeš normálním stylem přimíchat cukr, že?, protože by sníh splaskl a už by neměl kypřící funkci, takže ještě jednou díky, pro příště budu chytřejší a vazba fold in už mi bude známa. ;o))

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.03.06 19:39
...

Vladko, při psaní přípěvku mi taky trochu ujela ruka, prostě se normálně z bílků ušlehá sníh s cukrem, a je to. Nikoliv že se zašlehá cukr do tuhého sněhu, to už bývá na cukr pozdě… Dík, já jsem taky takový pedant a chci mít věci tip top


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz