…o moucniky zvane „Kralovna Elizabet“ a „Mari Magdalena“ Moje kamaradka by vam byla moc vdecna za recepty (pokud vubec neco takoveho existuje)
Slysel nekdy nekdo...?
Tady
je Královna Elizabeth.
Máří Magdalénu jsem ale nenašla. Nemyslelas náhodou MADELEINES ?
Dekuji, za chvili zapnu eurotran a necham si to prelozit. Nevim zda ten druhy je to, co kolegyne hleda, nicmene prelozim a ukazu ji to. Dekuji moc za ochotu.
cake , ale nevím, zda je to ten, co má Tvá kamarádka na mysli…;o)
Vladko, dekuji, vypada ze to bude ono. Mne zarazili ty nazvy a ja moc dobra ve vyhledavani nejsem.
když jsem si představila, jaké bludy na Tebe vychrlí Eurotran, tak se mi tě zželelo a zatím jen Královnu Elizabeth jsem přeložila…nevím, zda tam nemám nějaké větší podstatné chyby, třeba mne někdo opraví, ale snad aspoň ten základ bude srozumitelný. Příjemné pečení přeji:
Královna Elizabeth
1 šálek vřelé vody,
1 šálek nasekaných, odpeckovaných datlí,
1 lžička sody bicarbony,
125 g másla (nasekaného),
1 šálek cukru (práškového nebo pískového)
1/2 lžičky vanilkové esence,
1 vajíčko, lehce ušlehané,
1 1/2 šálku hladké mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
1 šálek nasekaných ořechů,
osmahnutý nastrouhaný kokosový ořech k dekoraci, šlehačka (až při
podávání na ozdobu).
Poleva:
1/4 šálku hnědého cukru,
2 lžíce smetany,
60 g másla,
1/2 šálku kokosové moučky.
Vymažeme hlubokou koláčovou formu (průměr 20 cm), kterou olemujeme
pečicím papírem. V hrnci smícháme vodu a datle a přivedeme k varu.
Stáhneme z ohně, přimícháme sodu a necháme vychladit.
V malé míse vyšleháme máslo, cukr a vanilkovou esenci. Výsledná hmota
musí být hladká a nadýchaná. Za stálého šlehání postupně
přimícháme vejce. Přilijeme k směsi z datlí, vmícháme opatrně mouku
smíchanou s práškem do pečiva a přimícháme ořechy.
Těsto vlijeme do koláčové formy a v mírně vyhřáté troubě pečeme při
180 °C asi hodinu. Po vyjmutí z trouby necháme korpus ve formě.
Příprava polevy:
Všechny ingredience smícháme v malém rendlíku a za stálého míchání
zahříváme. Směs se nesmí vařit, dokud se máslo nerozpustí. Poté
přivedeme k varu a odkryté vaříme 3 minuty. Horkou polevu přelijeme
ještě přes horký upečený korpus. Na dalších 5 minut ho dáme ještě do
mírně vyhřáté trouby. Po vytažení jej necháme ve formě ještě aspoň
10 minut. Poté vyklopíme a povrch ozdobíme kokosem.
Je to velmi chutný moučník!
ukecala k dalšímu překladu…ten šel poměrně snadno, tak doufám, že bude bez větších chybiček ;o))
Magdalena
předpis pro 10 kousků
4 vaječné bílky,
1 šálek cukru
Náplň:
3 1/2 oz másla nebo margarinu (cca 100 g),
3 1/2 oz tmavé čokolády (u nás zřejmě obyčejná hořká čokoláda
na vaření),
2 lžičky instantní kávy (prášku),
1/3 šálku cukru,
2 žloutky,
necelá 1/4 šálku vína Madeira (není nutné);
K ozdobení:
1 1/4 šálku šlehačky,
necelá 1/4 šálku „šupinek“ opražených mandlí.
Pánev na palačinky vyložíme pečícím papírem, potřeným máslem.
Bílky ušleháme dotuha a lehce je promísíme s cukrem (tady si nejsem
jista překladem, ale jde zřejmě o to, že ty bílky jemným obracením
obalíme v cukru). 1/3 sněhové hmoty vložíme do palačinkové pánve a
pečeme v troubě při 300 °F (cca 150 °C) asi 25 minut. Sněhová hmota
musí být krásně vybarvena (upečená vrstva je prostě jako chřupavá
sněhová pusinka = bezé). Opakujeme i se zbývající sněhovou hmotou,
takže nakonec máme 3 vrstvy.
Máslo v míse postavíme do vodní lázně. Přidáme rozlámanou čokoládu a
vaříme do rozpuštění. Pak mísu vyndáme z vodní lázně a směs
mícháme do vychladnutí. Přidáme instantní kávu, cukr, žloutky a
případně víno. Směs řádně promícháme dohladka a necháme úplně
vystydnout.
Čokoládový krém rozetřeme na dvě sněhové vrstvy („placky“). Spojíme (slepíme) je dohromady a nahoru dáme třetí sněhový plát. Ušleháme smetanu, ozdobíme s ní povrch moučníku a posypeme opraženými mandlovými šupinkami.
kamaradka bude u vytrzeni Dekuji za ochotu i namahu. Ona je blazen do peceni a navic se rada podeli, tak ja pak poreferuji ochutnavku
tak to se těším, až budeš vědět i jak to chutná. A já to přeložila s chutí, aspoň jsem se po dlouhé době taky mrkla na angličtinu, nějak lenivím, když nic nemusím. Posílám letecký pozdrav, aby Tě zastihnul ještě u snídaně. ;o))
Tak „Kralovna Elizabet“ je bezvadna „bezova“ buchta s chuti datle. Protoze datle miluji, strasne mi to chutnalo. Ke kaficku to nemelo chybu. Dekuji moc za recept.
K receptu na Magdalenu - angl. „fold in“ znamená vmíchat, přimístit. Takže ten cukr se do sněhu normálně vmíchá, nikoliv že se bílky jemným obracením obalí v cukru. To jen pro přesnost, ono to nakonec při praktickém provádění asi vyšlo nastejno. Ale vypadá to božsky lákavě…
dekuji, upozornim na to kamaradku. Mam za to, ze Magdalenu jeste nezkousela, jen Kralovnu Elizabet, ktera se setkala s velkym uspechem
díky za upřesnění překladu, slůvkem „bílky“ byl pochopitelně míněn sníh, aspoň teď, když to znovu čtu, tak si říkám, že ruka byla rychlejší než myšlenka a do sněhu nemůžeš normálním stylem přimíchat cukr, že?, protože by sníh splaskl a už by neměl kypřící funkci, takže ještě jednou díky, pro příště budu chytřejší a vazba fold in už mi bude známa. ;o))
Vladko, při psaní přípěvku mi taky trochu ujela ruka, prostě se normálně z bílků ušlehá sníh s cukrem, a je to. Nikoliv že se zašlehá cukr do tuhého sněhu, to už bývá na cukr pozdě… Dík, já jsem taky takový pedant a chci mít věci tip top
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
