Prosím, zda někdo z Labužníků neví, co je to za jídla. Nepotřebuji ani recepty, jen popis, o jaká jídla se jedná. Kamarádka tyhle výrazy potřebuje do nějakého překladu a jelikož ví, že se „kamarádím“ s Labužníky, poprosila mě o pomoc. Mr. Google mi neporadil . A dost to spěchá. Díky!!!
Slijšky, rýtl
dala bych skoro krk na to, že slijšky budou slejšky či také šlejšky
neboli bramborové šišky.
Rýtl nějak nejsem schopná zkomparovat, leda by to mělo co do činění
s prejtem. Jdu ještě projít nějaké staroněmecké slovníky.
ale rütteln je vibrovat, ale taky třást, střásat - že by to byl nějaký třesenec nebo třesanec? Nevíš o jaký překlad se jedná - něco odborného nebo beletrie?
Je to překlad nějakého speciálního chodského jídeláku, jak jsem se dozvěděla teď. Takže si myslím, že ses strefila. Ty šišky mě napadly taky, babička jim říkala šlejšky. Rýtl mě nenapadl, ale nejsem v němčině tak kovaná. A vypadá to pravděpodobně - ten německý vliv je mnohde patrný. Díky za práci, cos s tím měla.
nemáš zač . Slovníky se mám plný gauč u psacího stolu. Jediná práce, co s tím byla, bylo najít v tom b.....u ten správný, který byl ale stejně k ničemu. „Chodština“ je jazyk zapeklitý a jestli je to kolem sta let staré tak už tomu dnes nikdo nerozumí ani na Domažlicku. Mě to baví a těší, tyhle jazykové záhady.
Slijška, šlijška je na Chodsku ´pečivo z rozhnětených brambor vařených, k nimž se něco mouky pšeničné přidá´. „Těsto se prohněte a vyválí na prameny na palec tlusté, z nichž se řežou slijšky na prst dlouhé a narovnají do pekáče. Než se dopekou, polévají se někdy kváskem ze smetany a vajec. Šlijšky jsou nyjlepčí k zelí“.
Jest-li se mohu přidat, tak slejšky jsou bramborové šišky / těsto jako na knedlíky/ dělají se s mákem na sladko, nebo s tvarohem na slano. Všechny vás moc zdravím ahoj packa
se připravují z bramborového těsta (vařené brambory, mouka, sůl).
Vypadá to jako moravské šulánky, ale nepřipravují se na sladko, nýbrž na
slano. Moje teta - z Pece pod Čerchovem je peče do růžovohněda na
vymaštěném plechu v troubě, podává s podmáslím.
Rýtl dělá také a jsou to opět vařené, na hrubo nastrouhané brambory,
které se za neustálého míchání a odrýpávání ode dna kastrólu
(přípékají se) připravují na plotně ve veliké pánvi, nebo kastrólu.
Výsledkem je opečená, rozpadávající se masa křupavých brambor. Obojí
jsem měla tu čest jíst při svých návštěvách Chodska. Chutnalo mi.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
