Sladké zázraky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Wolfg
583 příspěvků 27.01.10 14:59
Sladké zázraky

O cukrech kolují nepodložené mýty a omílané povídačky. Já sice nejsem suprkuchtík, ale podstata věcí mě zajímá a možná se nad mými řádky zamyslíte ve spojení se zdravou výživou.
Nejvíce, přírodou produkované cukry, jsou dva. Šestiuhlíková glukóza, fruktóza, levulóza, maltóza, jak chcete, tedy C6 H12 O5. Je ve všem, co roste, dobře stravitelná a snadno se rozkládá. A méně zastoupená dvanáctiuhlíková sacharóza C12 H22 O11. Ani kvasinky ji nežerou, napřed ji musí svými enzymy přežvejkat na šestiuhlíkovou sladkost. V cukrové řepě je stejná sacharóza jako ve třtině. Liší se pouze nepatrně, svými doprovodnými látkami, těch je v cukru velmi malý obsah.
V osmdesátých letech, se hnědý třtinový cukr od Fidela, přidával ke sladu, pro výrobu známého piva, aby náklady nelezly do peněz. Býval ve skladu v metrákových pytlích. Stál přesně 2,30 Kčs za kilo. Tenkrát se kradlo všechno, ale třtinový cukr nechával lidi netečnými. Ten dnešní, prodávaný za padesátinásobnou cenu, zapáchá úplně stejně, jako tehdejší. Stejný šunt, vydávaný za lék. Bílý, rafinovaný cukr se přidával do exportního ležáku.
Fidel k nám vozil zahuštěnou melasu, temně hnědou, hustou břečku. V Lachemě ji naočkovali bakteriemi a výsledkem byla kyselina citrónová. Jenže ta smrdutá kapalina byla stabilizovaná kdovíčím, takže nešla zakvasit. Veškeré kvasné kultury v ní hynuly. Myslíte, že dnešní bude jiná?
Udávaný výčet doprovodných prvků bude zřejmě pravdivý, ale důležitější je jejich procentuální zastoupení. Některé jsou v setinách procent, jiné dokonce v ppm. Takové množství obsahuje kdejaký plod, či celá rostlina, stačí jen prolistovat vhodnou literaturu. Závažnější je zjištění, že pěstování čehokoli, je byznys a právě tenhle nesmí být ovlivněn přírodou. Proto je znásilněný od samého začátku chemií. Pokud někdo argumentuje zázračným slovem BIO a ještě ve spojení s obtížným odpadem, to je melasou ze subtropických krajů, pak mu není pomoci. Toto tvrzení platí pro všechny komerční produkty a občas se najde výjimka v potravinách, určených kojencům.
Prospěch melasy pro zdraví je mizivý, zvlášť při jejím malém užívaném objemu a ve větším, může být nepěkným jedem.
Kdo z vás má možnost kápnout černý zázrak, či roztok třtinového cukru do plynového chromatografu, udělejte to, prosím a výsledky zveřejněte. Přístroje, na rozdíl od dodavatelů, lhát neumí


Reklama


Reklama

Reakce:
 
iva  27.01.10 17:41
...

a kdo pak nahradí zkaramelizovanou kolonu?

 
Wolfg
583 příspěvků 27.01.10 17:59
...

Moje pomocná škola, Ivo, na Tvoji poznámku nestačí. Ještě jednou a lépe pro ty zpožděný

 
iva  27.01.10 21:28
plynová chromatografie

na toto není vhodná. Zkoumaná látka musí zplynovat. Tady by se spíš hodil spektrometr nebo tenkovrstvá chromatografie. Myslím ale, že zkoumání je zbytečné. Melasa je odpad po výrobě podobně jako slupky z vylisovaných vinných hroznů. Opravdu myslím, že je tak vhodná ke zkvašení a vypálení na rum. Chemie a technologie sacharidů je složitý obor, který se samostatně studuje např. na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT.
Musím předeslat, že nejsem chemik. Otázku plynové chromatografie a jiných analytických metod mám odposlechnutu z vášnivých debat dcery a manžela, kteří jsou oba potravinářští chemici a jejich povoláním je analytika. Zprvu jsem měla pocit, že si nevybíravě nadávají.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz