Škvarky light - ze srazu na Vysočině

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alice_G
505 příspěvků 12.10.08 21:22
Škvarky light - ze srazu na Vysočině

Už jsem masírovaná z tolika stran, že je mi stydno.
Recept ladím, což jsem psala mánkovi, pendě a blance.xy. Prostě čtyřikrát se to povede výborně, dvakrát je to k ukousání a jednou je to suché jako dřevo a vhodné jen do husitských praků (bez legrace). A měním skóre, původně to bylo 1:2:1, teď překračuju 4:2:1. Tak jsem sestavila testovací tým (první oslovený a výborný člen je mánek, který ani nemá doma bůček ;-)), zato blanka už uspěla (blani, nechala jsi můj origoš tj. neurčitý recept, nebo jsi něco pozměnila?).
Princip je škvaření jako když děláte moravské brabce, pomalu škvařit, ale bez kmínu, nesolit (dosolit posléze). A pak přijde fáze - hoďte to do light: nechávám nejen okapat na kovovém haluškovadle, ale ještě to zatížím, aby se vymačkalo o něco víc tuku… A tady je pes zakopán. Záleží na libovosti bůčku, na tom, jak moc ty kousky okrájíte… Prostě - recept je zatím nezávazný.
Takže - základ je dost libový bůček, nakrájet na kousky velikosti dětské dlaně (2-3×3-4 cm) a každý kousek (je skoro jedno, jestli je to kostka nebo plátek - koneckonců - kdo je viděl hotové, ví, o čem mluvím) by měl mít svůj kousek tuku jako kraječku na okraji.
(Už mi mánek vynadal, že jsme si škvarky syslily my dámy mezi sebou a on že ani neochutnal. Dámy z chatky č. 11 jsou mi svědkem, že jsem je vnucovala každému kdo šel kolem. Pokud si vzpomínám, vnutila jsem něco i na Slovensko).
Když se podaří várka „suché dřevo“, je to na vyhození. V případě „várka jde ukousat“ je s výhodou z části okrájeného tuku škvařit paralelně ve stejném pekáči normální škvarečky, protože si pak strávníci k sušenému light masu (též pemikan nebo jerky) přiberou z mísy automaticky i něco mastných škvarků, čímž se celkový dojem prudce vylepší. Na Vysočině bylo kilo směsi „jde“ a „jde s doprovodem škvarečků“, poznali jste to?).
Všechny zdraví
Alice
Pozn.: cituju z dopisu blance:
Testování: každý účastník zkusí podle mého řekněme základního receptu (viz zde) udělat své škvarky. Pak si napíše, co jsem napsala blbě a co dokázal vylepšit… Já dnes přispívám zkušeností, že maso / škvarky ve fázi škvaření budu solit jen minimálně (mám pocit, že ty solené se pak nějak víc vysuší).
Ale už jsem si dala slib, že na příští sraz labu donesu škvarků další kilo. Jo, poznámka - žádné mléko ani víno na podlévání při škvaření, tohle nejsou rillons (jsou to spíš negativní rillons, u rillons chceme maximálně tučné a šťavnaté kousky, já chci opak - tedy minimálně tučné a přitom masové, tu šťavnatost má doladit ladící tým).


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Sylvie
2302 příspěvků 13.10.08 00:23
Dík

Aličko, děkuji. Já o nich jenom slyšela a už jsem je hledala na Labu. :-)

 
Alice_G
505 příspěvků 13.10.08 01:13
Míšo,

vítej v ladícím týmu, na Vysočině bys ozkoušela vzoreček. AG

 
noskovice
1323 příspěvků 13.10.08 02:39
Konecne jsou tady....

… jestli se mi povedou, a plne mi pripomenou Vysocinu, budu se naparovat jako pav. Kdyz ne, tak reknu, ze mam recept od Alice!
Co Ty na to, jeste me mas rada? Moc Te zdravi Umbertaci a dìk za recept

 
karminek
757 příspěvků 13.10.08 03:19
nezávisle

na vyhlášení testů Alicí jsme dělali škvarky a sádlo z Jezevce.
I když Alice píše že by v sádle mělo být dost masa, trak jsme je dělali opravdu jenom ze sádla, ale prakticky s postupem shodným od Alice.Věřte nebo ne byly skvělé.

 
Alice_G
505 příspěvků 13.10.08 04:21
Aha !

Tak zaprvé - Soničko, mou italštinu přeceňuješ - vybavilo se mi sotva „schioccare un bacio“ (je to správně? a víc už neumím), tak to předej Umberťákovi. Zadruhé - Karmí, ten jezevčí škvarek jsi nedonesl, takže si musíme počkat na další sraz?

 
noskovice
1323 příspěvků 13.10.08 04:41
Jen tak dal...

..no, jde Ti to moc hezky (je to tak perfektne), ale Umbertak to nechce z druhé ruky, takze je mi lito, ale budete si to muset vyridit mezi sebou, az znovu prijedeme. To jsem tedy dopadla… ja mu tady vyvarim, obskakuji a pak ho nekdo utahne na skvarkach light…ach jo..........

 
mrtvola
1394 příspěvků 13.10.08 07:45
Prima, díky za detailní popis!

Pemikan mám ráda a ostatně, my mrtvoly, pokud nepřijdeme o zlaté zuby v pohřební službě, ukoušeme skoro cokoliv. Někdy i sebe nudou.
Takže jdu do toho!

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.08 16:24
Alčo, přísahám!!!

Závazně si dnes bůček pořídím a jdu konečně do toho!

 
anickav
2904 příspěvků 13.10.08 17:52
Alicko,

vnucovať Slovákom nebolo treba, ani mladým ani tým trocha mladším…Bolo to báječné, ja som sa až hanbila, ako sa tým cpem a ten môj ťa stále miluje a bojím sa, že ak si ho chcem udržať, musím mať do budúcna pre neho po ruke kopu škarek light…

 
Alice_G
505 příspěvků 14.10.08 04:56
Novinky: hurá, už jsou tady naši ladiči!

mánek prý zvládl hned na první pokus úspěšnou variantu, mluvil o pečení v cedníku? a v troubě? bez lisování. Tak si dělám naději, že ti co ochutnali budou dál ladit. Ale bylo tam fajn, ne? AG

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.10.08 05:27
Aličko,

foto i popis dodám.

 
johnmirow
74 příspěvků 14.10.08 05:58
tak sme skusili aj my

kupili sme pekny prerastneny bocik, nakrajal som ho na 3×3×3 kocky, jemne posoleny, podliaty a velmi pomaly pod krkom duseny. Ked masko zmaklo dane na silny plamen a vyskvarene … skvarecky sme vybrali na savy papier a ponechali sme ich kym nevychladli … boli pekne krehke a ziadna mast … ale ochutnali sme ich velmi malo, kedze macka bola rychlejsia …svina jedna … dalsi tyzden asi skusam znovu …
a v slovenskej chatke na vysocine sa pekne chrumali aj na ranajky v nedelu

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.10.08 14:37
Vážení namlsaní labužníci a testovači!

Včera jsem provedl pokusnou tvorbu škvarků ligt a zde je tedy k nahlédnutí „má verze“: http://manek.bloguje.cz/…ky-light.php i s obrázky. Množství bůčku si dolaďte podle velikosti hladu, chuti nebo kapsy podle svého vlastního uvážení. Masitá část šťavnatost za 1, barva zlatavá, chuť za 1, sádelnatost mírná (téměř 0%… No tak dobře, 5%! ), vypuštěné sádlo a zbytek bůčku použiji na českou klasiku dnes.

 
Eja
3815 příspěvků 14.10.08 16:04
Manku,

naprosto geniální !!!!! Ten nápad s pařákem v troubě bych prohlásila za objev roku !!! Jdu koupit bůček.

 
ewa
600 příspěvků 15.10.08 01:31
Mánku,

ty jsi ďábel!!! Já se snad na výrobu škvarků budu muset vrhnout taky. A to jsem chtěla odolat.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 15.10.08 01:55
Ali-G a mánek

Alí škvarky miluju, ale tyhle, to se nedá vydržet! Plno lidiček už si pochutná a já,doufám už taky, koupila jsem odpoledne bůček. Mám obavy, že díky Labu nebude bůček k dostání cha,cha. Ahojky T.

Mánku, do doby než jsi sem dal fotky škvarků a pěkný popis, jsem byla v klidu, ale jak jsem je u Tebe popatřila, tak jsem se vyburcovala a tak jsi mi nastartoval chuťové buňky, že tomu nejde prostě odolat a už se těším na pochutnáníčko! Moc Ti za tu krásu (a všechno) děkuji T.

 
gmp
1603 příspěvků 15.10.08 14:53
včera jsem je realisoval

Má zkušenost je, pokud děláš škvarky z hřbetního prorostlého sádla, jsou pevné a moc z nich nenamačkáš. Sádlo z břišních partií, vymačkáš, ale špatně se shání prorostlé, tam už toho masa většinou moc není. Vymačkávat jak začnou chytat zlatavou barvu, jak zhnědnou, máš granule pro koky a jinou zvěřinu.
Víc Ti toho nenepíšu, neboť se mi už na Vysočině jevilo, že si nás s Máňou a s Karmínkem prohlížíš zkoumavým okem, tedy zrovna ty partie, o kterých byla řeč. Miloš

 
possum
464 příspěvků 15.10.08 22:49
Hmmm,

to je vsecko pekny, ale neni to delany v mikrovlnce.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.10.08 06:17
Miloš :-),

ten aby neměl připomínečku :-), Alice, zbyteček zůstal číšnikovi U Drsňáka, když říkám zbyteček, tak myslím ty odrobinky na dně a jak byl rád a jak mu chutnaly :-)), dali jsme mu informace, kde recept na tuto dobrotu najde, ale myslím, že se podiví až přečte příspěvky, po naší krásné sympatické návštěvě :-)) měj se a těším se na další várku, začnu v pátek, to je za chvíli :-))


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz