Nemíním hledat a opisovat Googla, protože ten na prvních místech záměrně nabídne placené výmysly prodejců, jen aby někdo koupil a následně zmizel. Tak se můžeme dovědět, že palmový i kokosový tuk je mimořádně zdraví prospěšný, hotový lék a proto se dodává v malých lahvičkách za třícifernou cenu. Kvalita především. Tohle je skutečná lumpárna a je dobře, že nastávající krize podobným šarlatánům dupne na paty.
Všichni myslící by snad mohli souhlasit s tvrzením, že výrobci jsou nervózní z budoucnosti a snaží se snížit náklady na minimum, proto hledají náhražky jen podle cen.
Oprašují se suroviny, v minulosti považované za odpad a dnes pomocí vymyšlených slovních spojení se přetvoří na skvosty. Semena z hroznů bývala po usušení hodnotným palivem, protože bylo škoda je vyhodit. Dnes je to zcela výjimečná surovina. Co už bylo napsáno o melase, hnědém cukru, zlatém sirupu, přísaháno na hubnoucí účinky toho či jiného a dalších doplňcích, u nichž zatím nikdo prokazatelně nezjistil zázračný dobrý vliv.
Zpět k pokrmovým tukům. Račte se podívat na pytlíky se smaženým cokoli. Buď rovnou přiznají “palmový” nebo mlží “rostlinným” olejem. I když napíšou “slunečnicový” mohou na celodenní výrobu použít lžičku jmenovaného, aby splnili zákon. Ve stejném duchu se podivná pasta může jmenovat “lískooříškový krém” ani se výrobce nečervená, když uvádí obsah oříšků 0,1%. To jsem si nevymyslel, prodává Kaufland.
Mrkněte na londýnskou komoditní burzu, co stojí jednotlivé tuky. Jasně
že musíte koupit nejméně cisternu, ale srovnání cen hovoří jasně.
Protože ve východní Evropě je enormní zájem právě o palmový, jeho cena
je ještě nadnesená, ale pořád hluboko pod ostatními. Nehledám tam
poprvé. Kdysi jsem si spekulativně pohrával, než mi došlo, že je třeba
investovat nejméně deset mega, aby vývar stál za to. A to vždycky musíte
počítat, že o nemalou část vložených prachů přijdete. Pokud vás
napadne, že jsem si nechtěl nabourat rozpočet na svačiny, skutečnost je
krůček vedle
Závěrem nevědecky tvrdím, že palmový tuk i olej, stejně tak kokosový, mají vysoké procento nasycených mastných kyselin a proto jsou nejškodlivější ze všech běžně vyráběných rostlinných tuků.
Kdo nevěří, od toho čekám hodnověrné vyvrácení mého tvrzení a psaní nechám smazat