Skladba menu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3825 příspěvků 04.04.12 09:58
Skladba menu

K otevření tématu mne přivedla tato http://www.labuznik.com/…t-sos-42760/?… diskuse. Jako obvykle jsem na ni narazila zcela náhodou při hledání něčeho jiného :) .
Plánuji oslavu u přátel, částečně pojatou jako grilování. Hostitelka zajistí pití, druhá kamarádka domácí minipečivo pečené v časných ranních hodinách před grilovačkou ( na její jednoudohubky houstičky a rohlíčky na našem posvatebním rautu pečené ve 3 hodiny ráno vzpomínám doteď s láskou), ostatní je na mně. Transport k hostitelce už mám vyzkoušený, před rokem se velmi vydařilo, ale bylo to výrazně jednodušší.
Takže menu - Glamo a ostatní, kritizujte, vylepšujte.
Předkrmy:

  • závitky z povařených kapustových listů plněné náplní z uvařené červené čočky spojené smetanovým sýrem a ochucené asi kerblíkem
  • závitky z uzeného lososa plněné smetanovým sýrem s koprem, v závitku jako překvapení vařené křepelčí vajíčko


Závitky svázané asi pažitkou ( variantně spařenými nitkami z pórku).
Polévka pokud vůbec, tak nějaká varianta gaspacha.
Hlavní chod - vše nabodané na grilovací jehly/špejle až po proležení v marinádě, zelenina marinovaná v oliváči se šťávou a kúrou z biocitronu + čerstvě mletá směs pepřů + bylinky ( oregano + bazalka), kousky kuřecího a vepřové panenky marinované v oliváči + trocha česneku + trocha pálivé papričky + rozmarýn( čerstvý) + citronová šťáva + pepř.

  • zeleninové špízy - mix cuketa, tlustostěnná paprika různých barev, cherryrajčátka, celé šalotky, kostky fety
  • bramborové špízy - předvařené maličké brambůrky ve slupce obalené v pršutu, mezi brambůrky celé šalotky a celé stroužky česneku


Dipy - jeden na bázi lilkové kořeněné pasty, jeden creme fraiche s bylinami, poslední pálivý - oliváč + citron + papričky + trocha medu.
Vše se solí až hotové hrubou mořskou solí z francouzských břehů.
Moučníky:

  • čokoládové lodičky ( forma - slupka od banánu) plněné banánovou pěnou, zdobené nasekaným mátovým želé domácí výroby + ozdobou z čokolády charakteru malé síťky ( do karamelových ozdob v tomto stylu nejdu)
  • jednoporcové pannacotty s výraznou chutí strouhané citronové kůry s malinovým přelivem


Tak - kritizujte, inspirujte…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.04.12 16:24
Opatrně s marinováním

kuřat a vepřů, nepřežeň to, obému stačí hodina, radši jen půl. Toto maso moc nepotřebuje aby nasáklo chutě a nechceš z toho mít hadry. :roll:
Primární funkce marinády je totiž za studena „předvařit“ maso. Hovězí klidně přes noc, některé i pár dní, jako třeba toto.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.04.12 17:29

Mnooo…máš ty, Ejo, ale štěstí, že jdu právě náhodou kolem…
Mně se moc líbí složení hostiny..ale pár poznámek mám. Ber je jen jako moje postřehy, rozhodné slovo máš stejně ty ;-)
Ve skutečnosti jsi se vyhnula šikovně problémům se skladbou menu tím, že dáváš na výběr. Ideální řešení! :-D
Přesto..v obou studených předkrmech máš smetanový sýr. To je nešikovné.
Navíc tam máš i sýrový dip. To už je moc..
Pokud bude gaspacho, ale klidně ho zařaď mezi studené předkrmy, šla by ti dvě červená jídla po sobě (losos) - proto chvála výběru..

Špízy jsou ok.. Souhlasím ale s Drobkem a moc dlouho bych nemarinovala, a spíše víc potírala marinádou po upečení.
Já sama bych nezapomněla na šnečky s kuřecího masa zavinuté uvnitř s ananasem a nějaké kebaby - mleté maso a nebo! grilované chlebíčky S nimi mám tu nejlepší zkušenost!
Dále mi tam chybí čerstvá zelenina - saláty. Vybrat je nebude problém, doporučuji ruccolu s vinaigrettem a parmazánem a nebo tento Rajčato-česneko-banánový salát anebo, máte-li rádi kopr, salát z mladého zelí s koprem . A najdeš tady mraky dalších..jeden lepší než druhý.
Co opravdu doporučuji, je ale pečená cibule! V troubě, v remosce, pár kilo na osminky, ochuceno, zastříknuto balsamicem a upečeno dohněda. Neskutečná dobrota! Něco podobného je i tady (ale cibule máš dost ve špízech)
Dezerty jsou úžasné, hodil by se i grilovaný ananas…

Kdy a kde že se to koná…? Kdybych jela jen tak náhodou kolem… :dance:

Máš to moc pěkně sestaveno!
:mrgreen:

 
Eja
3825 příspěvků 04.04.12 18:54

Glamo, díky :hug:
Jakékoli připomínky od Tebe beru s plnou vážností.
Nicméně - k smetanovému sýru: není nad přesnou terminologii. V kapustových závitcích bude jen trocha sýra na spojení čočky na hranici rozvaření, nejspíš Apetito. V lososových Philadelphia. A v dipu creme fraiche.
Menu rozšiřovat nechci - pokud vůbec, tak naložím kuřecí křidélka do pikantní marinády na bázi medu/oleje/dijonské hořčice/papriček. Dají se na venkovní gril po zhotovení hlavního chodu a můžou si tam rozjímat libovolně dlouho - ve fázi stravitelných konců křidélek, tedy kostiček, jsou nejlepší.Plotnu v domě ani troubu nechci do procesu zapojit,to bych z oslavy nic neměla. Čerstvou zeleninu jsem neuvedla, to mi přišlo jako samozřejmost - natrhaná směs různého lupení v míse, hranolky okurky, půlky rajčátek, vše stříklé jablečným vinaigrettem, lístky bazalky a trochu soli. Každý si uloví na co má chuť.
Marinování masa samozřejmě krátké, s dobou transportu a dobou před vložením na gril tak hodina - větvičky čerstvého rozmarýnu namáčím do zbytku marinády a popatlám ještě před sundáním z grilu.
Recepty na předkrmy a lodičky jako moučník s fotkami hodím na Labu.

 
anickav
2904 příspěvků 04.04.12 19:22
Ahoj Eja,

my radi grilujeme okrem mäsa a špízov aj veľké šampiňóny…
Okrem dipov dávam na stôl viac druhov zeleninových šalátov z čerstvej ale aj pečenej zeleniny, (milujeme cibuľový alebo z pečenej papriky) ale aj ovocný šalát.
Kým sa čaká na mäso, chrumkáme slané pečivo (čerstvé pagáčiky, tyčinky), arašidy, mandle v cukre, kešu s kari a k smotanovému dipu aj rapíkatý zeler a mrkvu…
Nech sa ti darí, som rada, že ťa vidím.
 A.

 
Eja
3825 příspěvků 04.04.12 19:54

Aničko :hug: s řapíkatým celerem jsi mne pobavila - na klíně mám laptop, k tomu puštěné TV noviny, v jedné misce selský jogurt s kapkou oliváče, osolený, opepřený, v druhé misce kousky řapíků celeru a namáčím a chroupu. K tomu patku žitného bochánku s olivami z www.zdravicek.cz. Naštěstí smečce tohle nevoní a odebrali se na lože a neloudí. Žampiony jsem nějak vypustila, děkuji, asi bych na ně taky přišla, minule jsem je dávala mezi kousky masa.
:mavam:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz