Silvestrovské vaření - pochlubíte se?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Florentyna
439 příspěvků 02.01.06 11:23
Silvestrovské vaření - pochlubíte se?

Milí labužníci,
co jste chystali na poslední večer loňského roku jako úplatek pro své chuťové buňky nebo jako pohoštění pro známé či příbuzné? Svěříte se a přenecháte odkaz dalším labužnickým generacím?
PS. Nebo to aspoň napište mně, jsem strašně zvědavá…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 02.01.06 12:55
Ahoj Florentjanku...

…nic zvláštního Ti nenapíšu, neb jsme prožívali tradičního, obyčejného Silvestra. Pro mě byl zajímavý tím, že se mi povedlo po cca 15 rokách pro:,–(it oslavu příchodu Nového roku v domácích podmínkách a pouze v rodinném kruhu. Navíc moje podmínka byla, že na stole budou jen ty nejobyčejnější jednohubky a chlebíčky. Za princeznu jednohubek považuji kousek ementálu, na kterém sídlí kulička hroznového vína - velmi osvěžující. A z netradičních věcí bych mohl jmenovat Lassienčin bramborový salát, který byl opravdu hodně zajímavý.

No a pak přišla půlnoc a já ji prožil s pejskem v náručí - poučení pro mně - příští rok budu muset mít po ruce nějaká psí sedativa.

 
sim
293 příspěvků 02.01.06 13:32
Sim silvestruje

Ahoj
tiez som zvedavy, co robili ozajstni labuznici
ja som robil den predtym vianocnu stolu podla tohoto receptu:
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
a napriek tomu, ze som nepochopil recept a neviem vlastne, ako to malo chutit, je to dobre.

predtym som robil mandlove krajky podla knizky Peceme s radosti a vysli aj pekne aj chutne. lenze mi ich zjedla navsteva, co prisla cez obed, takze na oslavy uz nezostalo.

 
Eja
3788 příspěvků 02.01.06 13:40
Ivo,

naprosto souhlasím, že kombinace sýra a hroznového vína je bezkonkurenční jen já osobně dávám přednost goudě. Mňam.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.01.06 14:25
Fůra mňamotinek...

Silvestra příliš neslavíme, takže probíhá v pohodě, protože od něj nic zvláštního neočekáváme… Začali jsme aperitivem (Cora Americano, led, citron), pokračovali krevetovým koktejlem v pohárku na listu ledového salátu s citronem, dále byl uzený losos s koprovou remuládou a vajíčkem, pak olivy, plněné papričky, nakládané houby, nakládané artyčoky, plněné vinné listy, taramosalata (nakoupeno v prodejně řeckých pochutin Olympia). K tomu čerstvě pečené bagetky. Pak už jsme nic nemohli, ale ještě tam byla tokajská klobása, drůbeží klobásy a niva zapečené v lístkovém těstě, uzené chobotničky, sušená šunka, šunka od kosti s křenovou šlehačkou a banánem, ale to tam zůstalo „na pak“. Já jsem pila gintonic, muž pivo, o půlnoci sekt. Průběžně jsme uzobávali pistáciové oříšky. Plný stůl různých talířků a mističek s dobrůtkami. Chlebíčky ani jednohubky nedělám, tohle se nám osvědčilo víc.

 
buraci
1136 příspěvků 02.01.06 14:28
Silvestr pro 10 tvorů

Že Silvestr začíná, jsem poznala jako každoročně podle toho, že manžel přijel domů po patách za vydešenými pejsky z posledního venčení a halekal, že si připadá jako v Bejrútu (sousedé již dávali naplno průchod svým pyrotechnickým vášním), a kdy že už sakra nadopuju naše miláčky těmi malými modrými prášky, které jim navodí růžové sny až do rána. Všeho jsem nechala a nacpala psíkům prášky a poté za odměnu kousek šunčičky. Pak už dorazila návštěva v počtu dva dospělí a jedna malá holčička. Takže nás bylo celkem čtyři velcí, tři malí a tři čtyřnožci. Po Vánocích už jsem se rozhodla, že se do žádných složitých menu pouštět nebudu a že si každý uvaří sám, protože, když se u stolu sejde více dětí, akorát se vždy dozvíte, co někdo nejí a Teto, ty tam dáváš cibuliiiii! Takže jsem nakrájela a naložila tři druhy masa a ty jsem si za ohromného ohlasu dětí opékali na stole na kameni. Pejsci už se bohužel nezúčastnili (a že jsou to nevychovanci, kteří jinak otravují a žebrají a jinak zpříjemňují stolování). Kamarádka donesla už zde zmíněné klasické jednohubky a dort pro našeho nejmenšího, který ještě shodou okolností slavi na konci roku narozeniny. A tak si každý vybral co mu nejvíc chutná, a pak už jenom teklo šampaňské proudem

 
Eja
3788 příspěvků 02.01.06 14:44
Jeno,

příští rok se k vám zvu na Silvestra. My jsme zobali olivy, kostičky goudy s kuličkami hroznového vína, malé roládičky z plátků šunky plněné Lučinou šlehanou s křenem, nakrájené na válečky a připíchnuté ke kousku okurky, kostičky uzeného bůčku připíchnuté ke kousku sýra a kyselé okurky, plátky rohlíků s plátky vajíčka natvrdo a kaviárem. A cherry rajčátka a kousky salátové okurky. A pili skvělý tramínek.

 
Florentyna
439 příspěvků 02.01.06 15:09
Když už jsem tu zahájila diskusi,

asi bych taky měla s pravdou ven, jak to bylo u nás. Jelikož jsme pozvali na návštěvu známé, měly děti těsnou přesilu nad dospělými (pět na čtyři). Takže menu bylo částečně přizpůsobeno potřebám těch menších a vypadalo asi takhle:

studené: hummous s tortilovými chipsy, jednohubky se zakysanou smetanou a kaviárem (kterýžto díky nákupní horečce nebyl úplně nej nej…), palačinkové špalíčky se šunkou, lučinou a špenátem, řecká bramborová pasta (uvařené brambory a černé olivy) s grilovanou ciabattou, dip z lučiny a cottage cheese se zelenými olivami a domácími sýrovými krekry, žlutý meloun se šunkou;
teplé: čokoládové fondue s ovocem pro děti (naprostý trhák), sýrové fondue s bagetou (přesto, že jsem ho zdaleka nedělala poprvé, stále žmolkovatělo - zřejmě do něj přišel nějaký ošizený sýr), vývar s osmaženými masovými knedlíčky, karamelizovanou cibulí a parmezánem, špízky z marinovaného kuřecího masa;
sladké: tiramisu, cheesecake, čokoládová mousse.

Naštěstí jsem všechno, co šlo, připravila v průběhu předchozích dvou dní a žádný spěch a stres se pak nekonal. Nálada byla úžasná a kdybychom nepostřehli hvízdání půlnočního amatérského ohňostroje od vzdálených sousedů, asi bychom ani včas nevytáhli sekt z lednice…

 
iva  02.01.06 21:05
Flo,

favoritem č.1 jsou u nás Šunkové závitky s vaječnou pěnou (přidáno do receptů), č. 2 - kolečko rohlíku, čabajky, kyselé okurky spíchnuté párátkem č. 3 - kolečko rohlíku, utřená Lučina s křenem, kousek kompotovaného ananasu
Na mísu pokladu různé druhy uzenin a sýrů, nějakou zeleninku a nesmí chybět chipsy a slané buráky.
Pijeme Veltlínské zelené a o půlnoci Bohemia Regia brut.

 
Papaja  03.01.06 08:06
Milá Florentynko,

my jsme slavili doma a ve dvou. Začali jsme tatarským biftekem, k tomu výborné australské červené. Pak už se nám do bříška moc nevešlo, takže jsme uzobávali sušené švestky ve slanině, česnekové jednohubky z tmavého chleba s vlašským ořechem…a pak samozřemě bublinky.....

 
Eleeen
1127 příspěvků 03.01.06 12:00
TAJEMNÁ POMAZÁNKA

mám velice labužnického kamaráda, se kterám jsme již podruhé trávili Silvestr a stejně jako vloni jsme sežrali (a to doslovně) hromadu koleček z rohlíků s jeho jedinečnou a tajnou pomazánkou. Mám jen 3 základní suroviny: mango, banán, kari.
Jestli z něj někdy ten recept vymámím či vymlátím, okamžitě Vám ho předám. Je to prostě vynikající.
Jinak jsme měli Silvestr typu: Přines si svoje jídlo sám, takže to bylo opravdu „bohaté“ - sýrové rolády, bůčkové rolády, tlačenka, aspiky, vaječné mazánky, vynikající je kombinace česnekové (str. sýr + česnek+majonéza), která se ozdobí kompotovaným sladkým anansem. Velké množství chlebíčků, jednohubek, i paštika byla…

 
iva  03.01.06 12:10
Papajo,

a kdepak je receptík na švestky ve slanině?

 
Papaja  03.01.06 16:19
Myslela jsem,

že to je už stará známá věc..... Tak tedy napísám :-)

 
Scarlet02
577 příspěvků 03.01.06 19:35
Flo,

my jsme slavili ve dvou. K večeři byla čína, chilli omáčky se mně podařilo přidat víc, jak jsme zvyklí. Pak jsme zobali jednohubky s křenovou pěnou a uvařenou a vychladlou čabajkou, chlebíčky a pražené solené mandličky. Do půlnoci usrkávali Tramín červený a pak bublinky.

 
Papaja  04.01.06 10:29
Ještě....

…jsem také dělala aspik s krevetami, ale viz. má reakce v diskusním fóru „Vzkazy tvůrcům serveru“ bude foto v mém deníčku. Recept snad zítra…

 
DanaJ
1136 příspěvků 05.01.06 11:13
Byli jsme doma.

Jako každý rok jsme trávili silvestra doma. Nikdy nikam nechodím a ani mě to neláká. Nevím proč, ale o silvestru mi nechutná ani alkohol. Asi na mě působí již celosvátková přežranost a psychika ve smyslu, že je to další plánované bujaré slavení. Letos jsem vypila za odpoledne 3dcl bílého vína a jednu sklenku šampaňského po půlnoci.
K jídlu byla u nás klasika: K snídani kafe či čaj a cukroví a po zbytek dne se konzumovaly chlebíčky s pomazánkami: 1. ze strouhaného tvrdého sýra, zakysané smetany, majolky a česneku, zdobené černými sezamovými semínky; a ta 2. ze strouhané kořenové zeleniny, taveného sýra, zakysané smetany a majolky, zdobené plátkem Kostelecké pečeně, tvrdého sýra, kolečkem vejcete a naloženou zeleninkou. A pak vrchol večera Plněné vaječné plachetnice na salátovém moři . Mňam..

 
marmelada
1643 příspěvků 05.01.06 11:33
Váha

způsobila, že jsme byli na Silvestra moudří a vzali to střídmě. Maminka se odpoledne zvážila a vyhlásila embargo na mlsy. Měli jsme připravené Penízky z Nivy k vínu od Babi, česnekovomajol­kovosýrovou pomazánku, dál rybí pomazánku z uzených šprotů, uzenou domácí šunku, ale nakonec jsme tomu opravdu moc nedali. O půlnoci sklenička šampáňa a chválabohu byl nový rok. Je pravda, že jsme celý večer uklidňovali bojácnou fenku, tak jsme měli pestřejší program, než Nova.

 
DanaJ
1136 příspěvků 05.01.06 11:39
iva...

Doporučuji vylepšit recept č.2 a to tak, že na kolečko rohlíku mázneš máslo (to je důležité, aby bylo od krávy a né z oleje či pomazánkové), na máslo ťupnout trošku sardelové pasty a pak to kolo čabaje a kolo kyselé okurky. Mmmňam.

PS pro všechny: U babičky jsme ochutnali chuťovky: kolo rohlíku, pomazánka z čerstvého křenu, dozdobeno: salámíčíček, tvrdý sýrek, nakládaná zeleninka. Příště to udělám, jestli si vzpomenu. Bylo to vynikající. Nebo by stačilo cokoliv s křenem, byl takový svěží.

 
iva  05.01.06 12:29
DanoJ,

ale s máslem a sardelovou pastou už to je pro nás:
1. moc mastné a 2. pro mne příliš pracné.
Navíc sardelovou pastu u nás nikdo nemusí.

 
trikolka
383 příspěvků 05.01.06 16:10
ahoj Flo Flo

my jsme se chystali na spoustu dobrot podle Silver Spoon, protoze je tam vynikajici oddil prave na jednohubky, ackoli jsou ponekud odlisne od tradicniho ceskeho pojeti. Ale nakonec jsme 30.12. vecer skoncili v porodnici, kde se nam 31.12. po pulnoci narodila holcicka Karla Daniela, takze jsme silvestrovske menu vymenili za stridmou nemocnicni a jeste k tomu finskou dietni stravu, kterazto byla dobra. Ohnostroje nas nebudili, meli jsme toho plne kecky. Ted uz jsme v poradku doma :) Az budeme pristi rok slavit narozeniny nasi holcicky a zaroven Silvestra, jiste si neco vybereme ze vsech uzasnych napadu v teto diskuzi, za kterou timto dekuji nasi aktivni a uzasne Florentajn

 
penda
4752 příspěvků 05.01.06 17:18
Gratuluji Trikolko,

Tobě i manželovi k tak krásnému silvestrovskému dárečku, pěkně se o ten „nový rok“ starejte, ať Vám roste jen k samé radosti. Ahojky, penda

 
PITRYS
86 příspěvků 05.01.06 18:11
Ahoj Flo i ostatní labužníci

No Silvestr - klasika, samé nezdravosti. Ovárek a tradiční žlučníkový test - na kolečka rohlíků pomazánka ze strouhaného sýra, majonézy a hoooodně třeného česneku. Ale to až po líbačce :-)
Kupodivu, nějak jsem podcenil dávky, ani mi nebylo zle :-)

 
iva  05.01.06 21:12
Trikolko,

též se připojuji ke gratulaci.
Můj otec slaví narozky též 31.12. a věř, že je to velmi veselé. Naše dcera si zase vybrala k narození tak (ne)vhodný den, že jsme první štědrý den v manželství strávily v porodnici a bez tatínka…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz