sháním recept

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
babickabohunka
19 příspěvků 29.01.08 14:55
sháním recept

moje babička dělávala k obědu jídlo kterému říkala „šmorn“ nevím jestli je to oficiální název,ale chtěla bych vědět jestli někdo z vás toto jídlo nezná velmi bych ocenila kdyby se mi někdo kdo ví o co jde ozval babickabohunka

Reakce:
karminek
757 příspěvků 29.01.08 15:39
jak

to vypadalo?

HelcaK
960 příspěvků 29.01.08 15:55
bohunko,

pod tímhle receptem je na tohle téma diskuze:

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

HelcaK
960 příspěvků 29.01.08 18:23
a ještě v troubě od Bony
Jenofefa
1315 příspěvků 29.01.08 18:23
Kaiserschmarren

je německý název pro „císařský trhanec“, oblíbené jídlo císaře pána. Nevím, zda český název není převzatý z němčiny, silně mi ho připomíná. Pokud by se skutečně jednalo o trhanec, určitě originální recept poradí Lydia, v nejhorším ho přeložím z němčiny (vyzkoušený ho nemám).

Manana
1515 příspěvků 29.01.08 19:22
šmorn

Přidal jsem šumavský recept tam, kam patří, tedy sem .

karminek
757 příspěvků 29.01.08 20:29
ach so

pardon ich keine spreche deutsch.

lydia
1227 příspěvků 29.01.08 22:21
šmorn

je zčeštilé slovo Schmarrn nebo Schmarren. Jedná se o několik jídel. Jak píše Manana bramborový šmorn, někdo dává trochu mouky. Ten pochází z Německa. V Rakousku se dělá bramborový šmorn tak, že se osmaží cibulka, nakrájí se do ní uvařené brambory a podává se jako příloha např. k Tafelspitzu, špenátu atd. Škubánky jsme dělávali tak, že jsme brambory rozšťuchaly na kaši, přidali mouku, trochu povařili a posypali mákem s cukrem a polévali máslem.
Kaiserschmarrn, jak píše Jena, je rakouský moučník. Udělá se těsto jako na palačinky, bílky zvlášť, z tech se ušlehá sníh, který se nakonec přidá do těsta. Těsto se nalije na pánev, kde se rozpustilo máslo a opéká se z jedné strany, potom se obrátí a roztrhá. Hotové se pocukruje a podává se švestkovým žahourem nebo jablečným pyrém. Česky jsme tomu říkali trhanec. Podobným způsobem se dělá krupicový šmorn, také na sladko.
Slovo Schmarrn se v rakouském dialektu používá míslo slova nesmysl.
Tak babicko Bohunko, ted si vyber

lydia
1227 příspěvků 30.01.08 09:12
Ještě

se v Rakousku dělá žemlový „šmarn“ a tvarohový „šmarn“. Do každého se přidávají rozinky. Každý se dá nějak obměnit přidáním ovoce, např. borůvek, jablek atd.....

babickabohunka
19 příspěvků 30.01.08 12:58
...

děkuji všem,kteří se mi ozvali na můj dotaz já jsem mlsná a zvědavá tak určitě vyzkouším recepty které jsem dostala a oznámím,který dělala moje babička alespoň přibližně,ale pořád se mi zdá ,že v tom byla krupice,ale nevím protože je to už moc a moc dávno děkuji Bohunka

gmp
1603 příspěvků 30.01.08 19:19
...

Moje tchýně dělala šmorn, nebo šorn, už nevím přesně (vždycky když to bylo k večeři jsem měl náhlou schůzi, nebo nějaké hodně důležité jednání), že smíchala vařené brambory s nudlema a na to osmaženou cibulku, zaprášenou trochou papriky, sůl, pepř. Jinak tomu taky říkaly grenadýrmarš. Přesný recepis zná žena, ale ptát se nebudu, kde dneska sehnat nějakou schůzi tak narychlo. Je to recepis z Jesenicka, konkrétně z Oskavy. Pokud vím do dneška se ponejvíce vaří kol Ulmu, kam se jich většina vystěhovala. A šuska je něco jiného, to sou škubánky, Vysočina okolí Pacova. Jedné vesnici (Přáslavice) se tam dokonce říká Šuskodol.

bona
2416 příspěvků 30.01.08 19:16
Moje babička dělávala šmorn

z krupice (tedy dětské krupičky) a švestek. Je to ten recept (na plechu), na který zde upozornila Helča. Tak jestli Tvoje babička přidávala ovoce, zkus se na něj mrknout , třeba to bude podobné, krupice je v surovinách. B.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.02.08 10:29
...

Znám to od své bývalé tchýně - nikdy to jídlo nepatřilo k mým favoritům, je to skutečně císařský trhanec - recept je v každé české kuchařce. výsledek jsou takové poloopečené cáry těsta pocukrované, podávala to zpravidla s kompotem. V luxusní verzi to jde podávat i s vinným šodó, ale to jsem ochutnala snad dvakrát. Ale je možné, že co mě příliš nenadchlo, jiného ohromí.

2malasisi2
51 příspěvků 01.02.08 19:15
Šmorn

Přidala jsem tento recept do nových pod názvem:císařský trhanec-šmorn.Toto jídlo prý měl v oblibě císař Franc Josef,proto ten název.

Váš příspěvek
Další témata z kategorie

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz