Sezónní potraviny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4463 příspěvků 20.06.10 12:27
Sezónní potraviny

esmeralda píše:
„Koprovou omáčku dělám když je na zahrádce kopr.“
Tato věta vystihuje můj přístup k vaření… Nemám nic proti sterilovanému kopru, ale snažím se vařit z lokálních surovin to, co má zrovna sezónu. Nejsem enviromentalista, akorát mi přijde zcestné převážet produkty přes půl světa. Nevím proč třeba na Vánoce podávat jahody (samozřejmě se sektem :-) nebo rajčata, když to první chutná pomalu jako to druhé a oboje, každé zvlášť, jako řepa. Krmná! I kdyby to chutnalo tak jak má, přece nemusím mít všechno celoročně.
Ano, jsem masochista :-), ale přijde mi normální těšit se celý rok na těch pár dní, kdy jsou k mání NAŠE jahody.
Nechci toto téma příliš rozvádět, ale ta široká nabídka zákonitě mění stravovací návyky. Našim dětem jsme třeba dělali brambory s cibulkou, nebo ve slupce s máslem, nebo dušené. S mlékem, podmáslím, kyškou. Myslíte, že to mým vnůčencom někdo uvaří ?:-( Akorát dědek!
Vím, všechno je v lidech… Asi jsme někde zanedbali kuchařskou průpravu vlastních dětí… Ale to už bych se dostal k současným trendům ve stravování: ke zmrazeným potravinám a fast foodům…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
SweetThink
12 příspěvků 20.06.10 14:23
...

Vždyť je to kouzlo dnešní doby, mít k dispozici potravinu i když zrovna na zahrádce neroste :-)

U nás se nedá dopustit na mrazák. V létě kolikrát nestačíme sníst úrodu ze zahrady, tak se část zamrazí a v zimě máme klidně jahody :-) (Teda máme mrazák jako krávu, tak se nám tam vleze opravdu všechno)

Navíc sterilace je jedna z nejstarších metod uchování potravin přes období, kdy nic neroste.. a tak v zimě není problém upéct si třeba meruňkovou buchtu :-)

 
KatyX
11 příspěvků 20.06.10 16:39
Re: sezónní potraviny

A mně naopak připadá kouzelné vařit sezónně z lokálních potravin. Tento tok jsem se báječně těšila na chřest (byl, slovenský, na jahody (a tento týden byly - naprosto úžasné). A teď čekám na červená voňavá rajčata. Minulý týden byl i čerstvý kopr. Inspiraci, co vařit, hledám ve starých kuchařkách, např od Kejřové, Sandtnerové.
Neb jsem městský člověk bez zahrádky, tak sázím na kouzlo odběru přímo od farmáře nebo přes jednoho jediného prostředníka - z jedné farmy zeleninu a ovoce (odběr v prodejně zdravé výživy), od druhého vepřové a hovězí maso (nechávám si dovézt do práce). Z dalších farem objednávám sýry, tvaroh, máslo. Mléko kupujeme z automatu … a nepřevařujeme, za tyho víc než čtvrt roku nám po něm nic nebylo. Popravdě řečeno, asi strávím víc času nakupováním, ale užívám si to, no a manžel taky, jí teď věci, které by dřív nepozřel. Mrazák mám, ale většina věcí v něm pobude tak max. měsíc (nachystané maso, hotová jídla jako je guláš nebo boloňská omáčka, knedlíky a noky a samozřejmě domácí vývar).

 
pekarka
410 příspěvků 20.06.10 20:39
Chyba bude asi jinde

Já vařím brambory s cibulkou a mlékem nebo kysaným mlékem celkem pravidelně a moje děti to milují. Brambory na jakýkoliv způsob i pečené v ohni a myslím, že když jim to chutná ,tak si to budou vařit i když budou připravovat večeři nebo oběd pro sebe. Taky nejsem Maruška abych musela mít jahody v lednu, ale sušení potravin mi připadá jako výborný způsob uchování. Protože když mám ráda houby, dopřeju si je zmražené nebo sušené po celý rok a nebudu čekat jen na léto.
Takže jsem ráda tomu, že se potraviny dají uchovat a nemám nic proti dovozu. Mě vadí jiné věci.

 
Alis
2617 příspěvků 20.06.10 20:49
Sezónní?

Já nevím, já jsem v těchto trendech dost opatrná. Občas mi to připadá podobné, jako s módními a zaručenými dietami.

Pamatuji na doby, kdy u nás všichni ohrnovali nos nad neošetřovanými jablky ze zahrádky každé jinak veliké, každé originál. Kdo přijel z venku, rozplýval se nad jablky s lesklou slupkou a jedno jako druhé. Teď všichni vyhledávají bio výrobky, koprovku jedině z bio mléka, módní jsou bedýnky a potraviny jen ty, co se urodí tam, kde se žije.
Kdybych měla jíst jen ovoce, které roste u nás, byla bych už dávno mrtvá. Na jablka, hrušky, třešně, višně, švestky, meruňky..... mám silnou alergii. Kdyby nebyla melounů, banánů a ananasu, a citrusů, nevzala bych už dvě desítky let ovoce do pusy.

Souhlasím s tím, že umělohmotné jahody v lednu jsou bez chuti a zápachu a nechápu, kdo to kupuje. Souhlasím, že nejlepší je ovoce rovnou utržené, sezónní. Jenže ono to jednoduše dvanáct měsíců v roce nejde. Neříkám nic objevného, stejně jako to věděli už naši předkové, kteří zavařovali ovoce, zeleninu, bylinky, (kopr, okurky, zelí) maso… chladili na ledu, konzervovali solí, atd., atd. Co jiného dělali, než my? Jen nemohli mrazit, proto kompoty a džemy.
My mrazák máme, proč ho nevyužít a aspoň trochu vitamínů zachovat? Vždyť se chováme podobně jako generace před námi?

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.06.10 23:11
Sezónní potraviny

Tady se snad nejednalo o mrazák. Ten má dnes snad skoro každá moderní domácnost zrovna tak jako pračku nebo vysavač.
Je to výborný pomocník zvláště pro ty, co nakupují jednou za týden nedo dva.

Debata byla spíše na téma Čerstvé versus nečerstvé.
A v tomto směru se stavím na stranu Casina.
Ani v Oz, ač je tu tepleji, není vše k mání celý rok. Tak proč nevařit z toho co zrovna je. Fronty jsem si užila za prvních 20 let svého života až až a běhat se síťovkou po městě a stále něco shánět se tu prostě nenosí.

 
martin_etzl
280 příspěvků 20.06.10 23:30
Já mám dojem,

že hlavní problém je v našem extrémismu. Někdo se vrací do dob, které asi nikdy nebyly a druhý zas pomalu jí jenom z konzerv a plotovarů. Ale proč to nedělat s rozumem? Je nesmysl nenamrazit si na zimu přebytky ovoce, bylinek nebo třeba houby nebo je nanasušit. Zrovna tak všichni asi děláme nějaké ty kompoty a zavařeniny, i když víme, že jejich výživová hodnota spočívá vlastně jen v kaloriích a troše vlákniny, ale je to tradice a houska s marmeládou je oblíbená snídaně.
Proč si nedopřát ananas nebo avokádo, i když u nás nerostou? Na druhou stranu ale asi nemá smysl nakupovat v lednu rajčata, která jsou odporná a bez chuti, když si můžeme dopřát chutný salát ze zelí a mrkve z vlastního sklepa.
Asi mám štěstí, že znám hodně lidí z okolních vsí a koupit domácí zeleninu, jablka nebo vajíčka pro mě fakt není problém, ale vcelku souhlasím s Esmeraldou - furt něco shánět a starat se jen o to, abych to měl za každou cenu autentické, to jsou lepší způsoby, jak trávit volný čas.
A k tomu sterilovanému kopru - viděli jste ho někdy, chutnali jste ho někdy? Asi jsem měl mimořádnou smůlu, ale kopr od firmy Hamé je podivné barvy stolice krávy, která se pase na obzvlášť bohaté pastvině, obsahuje víc podivně páchnoucí sladkokyselé vody než pevných součástí, které ostatně prezentují spíš klacíky než listy kopru a najzayku zanechává podivné „drsno“. Tím se ta koprovka dá leda zkazit, ať si říká kdo chce, co chce.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.06.10 01:01
Sezónní potraviny - Martine,

souhlasím i s tebou.
Doufám že si někdo můj předchozí příspěvek nevyložil že jsem snad proti mrazení, zaváření atd…
Když je úroda nějak se to zpracovat musí. Obzvláště v zemích kde je opravdická zima a půl roku neroste nic. Vyhazovat jídlo je podle mne trestuhodný přečin.

Když už jsme u kopru…tady začíná zima a kopr pomalu umírá. Ani ten nevyhodím.
Nůžkami ho nastříhám do skleničky, zaliji octem a dám do lednice. Vydrží víc než rok.
I bez sterilizace. Dá se použít do omáček nebo do polévek. Na salát to bohužel není.

 
bedla  21.06.10 10:12
Sezónní zelenina ...

nostalgické vzpomínky. První ředkvičky jemně pokrájené a pokladené na chléb pomazaný máslem - posolit. Pane Troška … ten název jste vystihl přesně. Nebudu řadit chronologicky za sebou … čerstvá mrkev, nejen jemně nastrouhaná, ale dušená na másle, nové brambory s tvarohem, polité máslem, taktéž kedlubna - dušená, kedlubnové zelí, kapusta, pórek, hráškové lusky, májovky - nejen třešně, ale i houby a spousta dalšího ovoce, kde se i dnes těšíme … jak jde doba na tvarohové knedlíky, koláče, bublaniny … ale bohužel ne z velkých marketů … bývá to předražené a zavadlé.
Kdo měl kdy možnost ochutnat rajčátko ohřáté sluníčkem přímo od zdroje, angrešt, rybíz, třešně atd …ví o čem píšu.
Závěr … také nemusíme mít všechno, co se objeví mimo sezónu. O to víc se těšíme na jaro, léto a podzim.

 
casino
4463 příspěvků 21.06.10 18:06
Sezónní zelenina ...

jj, nostalgické vzpomínky. První ředkvičky… U nás před tím i pažitka vyrostši ještě za sněhu, venku pod zavařovačkou, nebo řeřicha vypěstovaná ze semínek na mokré gáze v misce…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz