Sekaná pro zuchlu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
penda
4752 příspěvků 24.01.06 00:15
Sekaná pro zuchlu

Honzo, s tou sekanou by Ti určitě pomohl Bunter alias Tom, ten je znalý přes tu řezničinu. Ale já doma našla jakousi „Gelnickou sekanou“, která byla údajně známa široko daleko v gelnické oblasti a chodili si ji kupovat i „lepší“ lidé. Tak já Ti tu její přípravu hodím do receptů. ;o)…à propos teď přemýšlím, že ta sekaná, co hledáš, bude určitě prachobyčejnou sekanou podle českých receptur a ty doma mám taky…;o)))..a mám pocit, že zřejmě podle těch receptur studených pokrmů ;o))) Kouknu a vpíšu. Zatím achojky.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.01.06 06:57
Sekaná pro zuchlu - Vladko,

já bych podle popisu té sekané řekl, že se jedná o tzv. „železnici“, která se prodávala v některých řeznictvích a bufetech (hlavně nádražních, proto název "železnice) ještě teplá, na tu tedy recept nemám… Ale vzpomínám na ni také, jenže pak zmizela a nějak jsem ji spoustu let neviděl. A byla určitě vařená.

 
penda
4752 příspěvků 24.01.06 07:15
Máníčku,

netvrdím, že by nebyla vařená…hihihi…to, že je v recepturách studených pokrmů neznamená, že by nebyla vařená, jen se používá pro studenou kuchyni…a nakonec, můžu poskytnout i recept na sekanou z teplé kuchyně, ale radši jen soukromou poštou. ;o)

 
Jenofefa
1315 příspěvků 24.01.06 11:35
Sekaná z bufetu

Kdysi jsem na ni měla recept, ale momentálně jsem služebně mimo bydliště a nevím, jestli ho ještě vůbec mám. Princip byl v tom, že se maso nakrájelo a prosolilo řeznickou solí (pragandou). Nechalo se nějakou dobu každé zvlášť (vepřové i hovězí) proležet. Pak se namlelo, ochutilo a dost dlouho zpracovávalo do hladké hmoty. Z toho se udělala šiška (většinou byla jak hrom, protože se to dělalo ve větším množství) a v pekáči se upekla. A v těch „bifáčích“ nebo řeznictvích se už jen prohřívala na páře. Takže vtip byl v tom nasolení řeznickou solí. Pekla se - vždyť mívala docela kůrčičku. Nebýt téhle sekané, tak jsem snad ani nevystudovala - jedla jsem ji bez pečiva jen s hořčicí. Nechci dnes ani vědět, co se tam všechno dalo. Až přijedu domů, tak se po tom receptu kouknu (ten jsem získala daleko později a dělala jsem ji z opravdového ma­sa).

 
di
2451 příspěvků 24.01.06 16:40
Ve starém rodinném receptáři

po dědovi řezníkovi jsem našla tohle:

  1. 1 kg hovězího libového mladého výřezu, 0,75 kg vepřového libového výřezu, 0,50 kg vepřového prorostlého výřezu a 3 žemle namočené v mléce nebo pivě umel přes 2mm desku a přimíchej 0,50 kg syrové slaninky pokrájené na drobné kostečky
  2. v přiměřeném množství vod rozpusť česnek, bílý pepř mletý, muškátový oříšek, zázvor, charlotky (asi šalotky??? - netuším), bramborovou mouku, 2 vejce a trochu postrouhané citonové kůry
  3. a 2) důkladným hnětením zpracuj a upeč.
    Maso se používá prosolené konzervní solí (jeden díl sanytru s 8 díly soli) s pří:,–(ou česneku (na 5 kg masa asi jeden strouček), aspoň týden proleželé.
    Nevím, třeba by to mohlo být ono?

Pokud vládnete angličtinou, doporučuju stránky, na které tu byl nedávno odkaz - Making Sausages at Home: http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm a tam hledat recept na Leberkäse - to by měla být ta „řeznická“ sekaná.

 
Ivo
1045 příspěvků 24.01.06 17:35
Už kdysi...

…jsem zde dělal neplacenou reklamu opavskému Globusu na sekanou, která se tam prodává jak na studeno (viz obr.), tak si ji můžete koupit teplou v takové té hamburgerové bulce (a to vám je porce, že s tím má trojčlenná rodina co dělat). Má podobnou růžovou barvu i strukturu a konzistenci jako dietní salám.

Skoro nikdy jsem těmto věcem neholdoval (s jakýmsi tušením jsem se těmto tajemnostem vyhýbal). V okamžiku, kdy jsem omylem ochutnal onen výrobek, není průjezdu Opavou, kdy bych nezakoupil (samozřejmě si nedělám žádné iluze o tom, že by to složením bylo jinde než kdysi).

A tak jsem využil dnešní návštěvy Globusu a paní za pultem se přeptal na detaily. Jejich sekaná se vyrábí jako každá jiná, jen má dvě specifika: 1. chuť ovlivňuje směs koření, které si majitelé vozí namixované už z Němec, 2. sekačka je rozmělněná dohladka mohutným kutrováním. Což si překládám, že v domácích podmínkách se tohoto efektu bude obtížně dosáhovat. Ale určitě se tomu budeme umět přiblížit…hihi. Myslím si, že stačí vyjít z některého ze zde uveřejněných receptů a pohybem koření jen doladit.

 
zuchla
40 příspěvků 25.01.06 01:00
...

No to vsecko je skvele, i ta fotka vypada, ze by to mohlo byt vono. Ja uz to zkousim par let, tu „pragandu“ ted davam i do hamburgers s trochou sojove moucky, maji peknou barvu a ta soja je udela o hodne stavnatejsi. Budu to hned zkouset, prvni se ale musi dojist sulc, co sem delal vcera do 3 do rana s tim obrovskym pecnem chleba co sem upekl den predtim. Tady v US se neda ten jejich chleba vubec jist.

Tak, ted jenom zacit tisknout ty dobroty na papir, at se me to neztrati.
Diky moc vsem!
 Honza

 
zuchla
40 příspěvků 25.01.06 07:12
pridat fotky!?

Jak se sem da dat fotka? Sem sel vyfotit ten sulc a chlebik, ale ted nevim jak to sem dat.

 
Ivo
1045 příspěvků 25.01.06 07:23
Honzo

tu fotku musíš umístit někde na ftp server (buď to hoď k Pepíčkovi do své složky s obrázky nebo to prdni někde na svůj web) a pak do textu, kde píšeš komentář, zadáš např.: (jen umaž na začátaku tu hvězdičku).....

 
zuchla
40 příspěvků 25.01.06 07:55
Ivo

Kam ty si to dal? Myslim tu fotku. Ja to zrovna poslal Pende-Vladce ale to neni reseni. Na muj web strankach uz neni moc mista, zarizuji ted soukromej server a kdyz to nepude tak si otevru novy stranky nekde jinde. Stejne uz to drevo nedelam. Estli to nekoho zajima, je to tu: http://www.bohemia-furniture.com
Moje company se jmenovala Bohemia, Inc.
 Honza

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.06 09:13
zuchlo,

otevři si vpravo nahoře „můj labužník“, a tam Vladka popisuje, jak se fotky vkládají i s obrázky. Dokonce i se svým vlastním, haha!

 
penda
4752 příspěvků 25.01.06 09:21
manku,

;o)))......ty taky co nevíš, to nepovíš…já už to Honzovi napsala, snad trefí, ale teď už asi spí, protože je u něj tak nějak kolem půl čtvrté ranní …

 
Jenofefa
1315 příspěvků 28.01.06 12:40
Další slíbený recept

Vrátila jsem se na víkend domů a kupodivu recept jsem našla a TADY jsem ho vložila. Zkus to, za zkoušku nic nedáš.

 
zuchla
40 příspěvků 29.01.06 05:34
Ja musim vam vsem podekovat

Tak to je neco. Mam uz okolo 12 receptu na vyzkouseni, takze to veme trosku dyl to vsecko upict, uvarit, vymichat a vokorenit, musim na to po etapach, jinak budu mit doma revoluci. Moje zena uz se ted pta, estli musim mit dalsi recept na sekanou, ze ten co delam je uplne bez chyby tak jak je. A tak jako ze nenaapadne mi listuje tema vytisknutejma papirama, co sou na nich ty receptury a zacina se koukat po me divne. Vona je sice z Cesky rodiny, ale rozena Americanka, vyrostla v Bronxu na Concourse, nez to zabrali cerni, a Mac Donalds a Burger King Hamburgers byly do ty doby, nez ja sem si ji vzal, na normalnim jidelnicku. Kdo nevi vo Bronx a ty oblasti nic, pucte si Fort Apache ze Steve Mc Queen. Takze sekana a karbenatky sou komunistickej vynalez a tim padem mozna i jedovaty.
Samozrejme, ze po prijeti do US byly tak akorat penize na cigarety a ty dve zvyse jmenovane restaurace (=fast food =„crap“ =„svinstvo“), takze i ja sem dostal hned vod zacatku skolu o Americke kuchyni. Neco tak hroznyho se myslim ani nikdy nepodavalo ani v komunistickych lapacich, ja to aspon nemel nikdy v menze ci v zavodni kuchyni.
Dnes tam samozrejme nejde ani moje zena a hamburgry delam i ja pres leto na mym grillu. Ja jiny nejim, i kdyz moje druha polovicka si je dava misto normalniho jidla, kdyz deme jist ven. Sekana tady je rarita, podava se z tak zvanou „hnedou omackou“ a je to snad ten nejvetsi hnus, kterej muzete v US dostat. Nasekaj do toho co dum dal, poradne to nedopecou a nakonec to polijou tou „Brown Gravy“, ktera i lepsich rodinach a restauracich je umichana „z pytliku“. Takze, abych to dopovedel, kdys prisli Amici a ja nahodou mel sekanou, zacali si rikat ne o recept, ale o zbytky a nekteri dodnes vyzadujou, abych udelal nejaky extra sisky pro ne si vzit domu. (To sou ti, co sem chodi casto a co se s nima kamaradime). Takze, kdyz ty vase receptiky budou, co si myslim, ze budou, asi to nebudu moci nabizet bezne Americke populaci bez otevreni restaurace a nebo nakyho stanku „Food ala Zuchla & Labuznik crowd“.
Diky este raz,
 Jan

 
Pavel10
9 příspěvků 16.03.11 13:10
SEKANÁ

jAK SE DĚLÁ TA Z DOBY MÉHO MLÁDÍ.Hovězí maso na kostky se naloží právě tak vepřové HOVĚZÍ SE PAK UKŮTRUJE NA JEMNÝ PRÁT S VODOU AŽ TO LEPÍ.VEZME TO AŽ 30 PROCENT VODY ,VEPŘOVÉ SE NAMELE ALE NE ÚPLNĚ NA JEMNO A VŠE SE SMÍCHÁ V ROBOTU-MÍCHAČKA A TO ČÍM DÉLÉ TÍM ŽÁDNÁ MOUKA A STROUHANKA ALE JEN VODA ALE ABY TO ZASE NEBYLO MOC ŘÍDKÉ PAK POKUD JE TO ŘÍDKÉ SE TA STROUHANKA MUSÍ DÁT DOCHUTÍ SE POUZE SOLÍ TROCHA PEPŘE A TROŠKU MUŠK.KVĚTU NAKONEC SE PŘIDÁ JEMĚ NAKRÁJENÁ SLANINA NEBO NA KOSKKY NAKRÁJENÝ UZENÝ BOK VAŘENÝ-KRKONOŠSKÁ SEKANINA.Sekaná se peče budto ve formě ponořené ve vodě nebo samotná sekaná též ponořená ve vodě a vyčnívá jen vršek a proto se sekaná otáčí aby se opekla ze všech stran dřív mistři řezničtí dávaly do sekané ledovou tříšt aby byla štavnatější a nebo tuto tříšt dávaly nahoru na sekanou aby se vytvořila perfektní a chutná kůrčička-ne vypečená a připečená. tO JE ZÁKLAD-KLASIKA A ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM JAK SI TO PAK DOCHUTÍ DLE VLASTNÍ CHUTI.

 
Pavel10
9 příspěvků 16.03.11 13:13
SEKANÁ

jAK SE DĚLÁ TA Z DOBY MÉHO MLÁDÍ.Hovězí maso na kostky se naloží právě tak vepřové HOVĚZÍ SE PAK UKŮTRUJE NA JEMNÝ PRÁT S VODOU AŽ TO LEPÍ.VEZME TO AŽ 30 PROCENT VODY ,VEPŘOVÉ SE NAMELE ALE NE ÚPLNĚ NA JEMNO A VŠE SE SMÍCHÁ V ROBOTU-MÍCHAČKA A TO ČÍM DÉLÉ TÍM ŽÁDNÁ MOUKA A STROUHANKA ALE JEN VODA ALE ABY TO ZASE NEBYLO MOC ŘÍDKÉ PAK POKUD JE TO ŘÍDKÉ SE TA STROUHANKA MUSÍ DÁT DOCHUTÍ SE POUZE SOLÍ TROCHA PEPŘE A TROŠKU MUŠK.KVĚTU NAKONEC SE PŘIDÁ JEMĚ NAKRÁJENÁ SLANINA NEBO NA KOSKKY NAKRÁJENÝ UZENÝ BOK VAŘENÝ-KRKONOŠSKÁ SEKANINA.Sekaná se peče budto ve formě ponořené ve vodě nebo samotná sekaná též ponořená ve vodě a vyčnívá jen vršek a proto se sekaná otáčí aby se opekla ze všech stran dřív mistři řezničtí dávaly do sekané ledovou tříšt aby byla štavnatější a nebo tuto tříšt dávaly nahoru na sekanou aby se vytvořila perfektní a chutná kůrčička-ne vypečená a připečená. tO JE ZÁKLAD-KLASIKA A ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM JAK SI TO PAK DOCHUTÍ DLE VLASTNÍ CHUTI.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz