Sekana, jak zabranit popraskani

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Yvette
704 příspěvků 06.12.04 04:33
Sekana, jak zabranit popraskani

Prosiiiim labuzniky o pomoc. Vzdy, kdyz pecu sekanou peceni, tak mi popraska a mam ji temer na dve poloviny. I kdyz ji pokazde snime, mam vycitky svedomi z toho, jak vypada. Zkousela jsem sekanou i plnit vajicky nebo uzeninou, skoncilo to velice tragicky.
Mlete maso poradne prohnatam a sekana krasne vypada, kdyz jde do trouby, ale z trouby vyjde neco, s cim bych nikdy nepocitala . Kde je chyba? Za kazdou radu mooooc dekuji!!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
folpy
12 příspěvků 06.12.04 05:28
nejsem odbornik

ale precetl jsem si,ze jsi v karoline,tak ti reknu moji zkusenost s pecenim sekane zde ve statech…nikdy nekupuju to nejlibovejsi mlete hovezi…nejlepsi je fakt nejlevnejsi…to znamena „nejtucnejsi“…na kazdem je to napsane ten pomer…no a pak to micham s mletym veprovym…aspon 2:1…nevim co vsechno davas do sekane…ale muj laicky pohled je ,ze pohromade to drzi vajicka a rozmocena zemle v mlece a strouhanka…takze vejci nesetrim…no a na zaver potru sekanou pred pecenim bilky z vajec co jsem dal do sekane…udela to hezkou kurku…takze good luck…no urcite ti tu i poradi odbornici

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.12.04 06:11
Sekana, jak zabranit popraskani

Yvette, jako Folpy dělám sekanou z hovězího a vepřového. Klidně 1:1. Nemyslím si že na poměru tak moc záleží. Ale musí být namleté dost jemně. A k obvyklým pří:,–(ám přidám lžíci hladké mouky. Myslím že to v tom funguje jako lepidlo. A pak tu šištičku pěkně stmelím dohromady. A děda mě naučil ještě jeden trik. Před pečením povrch posypat trochou cukru. Cukr zkaramelizuje a dostane to pěknou barvu.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 06.12.04 15:53
Sekanou

dám do studeného pekáčku vytřeného tukem a povrch sekané potřu bílkem (lehce rolzšlehaným). Navrch položím kousek (plátek) slaniny. Nevím, jestli to je tím, ale nepraská mi. Studený pekáček dám do zapnuté trouby.

 
Alice
104 příspěvků 06.12.04 17:26
V Prima varecce

kdysi radili nekolikrat se sekanou mrsknout o pracovni plochu, vypoucha se z ni tak vzduch, ktery ji pak trha. Praktikuji, davam jedno vejce na velkou sekanou a trosku strouhanky a drzi

 
Yvette
704 příspěvků 07.12.04 01:56
Labuznici, dekuji!

Folpy, diky za rady, koupim to nejlevnejsi mlete maso a smicham na polovic s veprovym.
Esme, velke diky, a tesi mne, ze mas stejny nazor s masem jako Folpy, navic mas dobry napad s tou moukou a nejvic jsi mne nadchla tim trikem s tim cukrem, ktery samozrejme vyzkousim. Moc se mi libi.
Jenofefko, dekuji take moc za radu, sekanou vlozim do studeneho vytreneho olejem pekacku, potru bilkem a na sekanou polozim na tenoucko nakrajenou slaninku.
Terko, take dekuji za Tvoji radu, protoze jeste pred tim tou sekanou mrsknu o pracovni plochu, jak radili v Prima Varecce.
Tak a priste bude sekana jako nikdo nikdy ve statech nevidel, (krome sekane od Folpyho),ukazkova, krasna a Yveta se bude pysnit nad svym dilem, kterym velkym dilem jste prispeli vy,vyse jmenovani Labuznici.
Chci vam vsem podekovat a budu se ridit dle vasich rad a urcite se mi vytouzena sekana meho muze tento vikend povede. A hlavne, at nepopraska.
Jo a jeste jedna otazka, ale mozna, ze delam chybu prave zde a to, ze tu sekanou dusim nejdrive pod alobalem a pak alobal odstranim a sekanou pecu do zlatova.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.12.04 05:25
Sekana, jak zabranit popraskani

Yvette, néééé. Netrap ji pod alobalem.

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 07.12.04 06:11
...

Kolegyně v práci radí - pořádně prohňácat, přidat trochu strouhanky a hlavně konce sekané neuzavírat, nechat jen tak, aby měl vzduch kudy utéct, sám to musím zkusit.

 
Yvette
704 příspěvků 07.12.04 22:25
Esme,

dekuji za dalsi radu. Ja ji teda pod alobalem trapit nebudu. Esme, obycejna sekana a nadela tolik komplikaci. Jeste, ze to je jenom vareni . Esme, mej se moc hezky a u nas konecne vyleza po delsi dobe slunicko.

 
Yvette
704 příspěvků 07.12.04 22:29
Mahony,

ja tu sekanou hnacam jako silena! Manzel se mne obcas pta, kdyz vykonavam tuto cinnost, co mi kdo udelal. Ale o tech koncich to jsem nevedela. Vyzkousej a dej mi vedet, jak to dopadlo. A diky za radu Mahony.

 
Eleeen
1127 příspěvků 08.12.04 07:30
Yvette,

moje babička naučila mou maminku a ta potom mě toto: když dáš do pekáčku šrůtečku sekané, vnější hranou dlaně do ní nahoře udělej rýhu - jen slabou. A proč? Aby se sekaná neroztrhla. Můj přítel ji zase i při pečení neustále potírá tím bílkem. A nepekla se kdysi v nějaké bláně???? Mohli by se „místní“ odborníci-masaři vyjádřit?
Já osobně sekanou pokládám na několik plátků anglické, aby se líp vytahovala z pekáčku a líp se krájí i za studena.

 
Yvette
704 příspěvků 09.12.04 02:11
Eleeen,

ja tu moji sekanou take vkladam na tenke platecky slaninky. Moje maminka ji take obcas pekavala v blane a sekanou naplnila veprovou panenkou a my takoveto sekane jsme rikavali „panenska“. Moc mi chutnala hlavne po studenu s krajickem chleba namazanym horcici a ceskou dobrou okurcickou, po ktere je mi tady smutno . Eleen, mej se hezky a diky.

 
Zuza¨  10.12.04 12:22
...

S každou šiškou sekané házím proti pracovní desce, abych z ní dostala všechny vzduchové bulbliny, které ji při pečení roztrhnou. A to dosto dlouho (cca 10 x) a razantně. Zatím se mi nikdy netrhla.

 
Eja
3779 příspěvků 10.12.04 12:52
Hňácat a hňácat,

podle mne nejspolehlivější recept, samozřejmě rukama, ale opravdu pořádně a dlouho . Ničím ji nepotírám, nemlátím ji, jen lehce poplácám a šup s ní do trouby. Hňácání rukama podle mne funguje stejně jako ten výprask - vyžene vzduchové bubliny.

 
babca
22 příspěvků 10.12.04 13:00
Jak píše Eja

Hňácat a hňácat. Také se sekanou nebouchám. Jak říkala moje babička, pořádně prodělat !!!

 
Yvette
704 příspěvků 11.12.04 04:21
Babco a Ejo,

holky ja budu hnacat jako silena. Bouchat asi s tim nikde nikam nebudu, ale dobu, kterou to maso hnacam zdvojnasobim a urcite bude krasne, nepopraskana. Holky, diky a v tom hektickem predvanocnim case se mejte moc krasne.

 
Xym
65 příspěvků 12.12.04 13:55
...

Yvette, ja robim sekanu v mixeri, tam ju aj miesam -ziadna makacka rukami a sekana je krasne vlacna a bez vzduchovych bublin.

Nepecies ju velmi prudkoa, ze sa ti trha? BTW sekanu peciem tiez odokrytu ;-)

Vela zdaru

 
Yvette
704 příspěvků 14.12.04 02:36
Nepopraskana sekana

Mile Labuznice a Labuznici,
tak vam slavnostne mohu sdelit, ze dneska jsem pekla sekanou a nepopraskala! Je moc krasna a krasne drzi. Tudiz vsem radcum dobrych srdci mooooc dekuji. Drzela jsem se vasich rad, dobre prohnacala, hezky pod sekanou jsem dala slaninku, ale i na sekanou jsem ji polozila, pekne potrela bilkem, ke konci peceni i zloutkem a je bez prasklinky. Vsem moc dekuji a uz vim, jak na to .

 
marmelada
1643 příspěvků 24.05.05 20:34
sekaná pečená v bláně

Takle mě ji naučil dělat jeden starý řezník, peče ji v bláně, kterou stahuje z vnitřního sádla. peče ji nezakrytou, dává do studené trouby a neustále polévá šťávou. Má krásně křupavou kůrku. To se mi daří i bez blány. Jinak mám ještě tip, peču tak plněnou sekanou a rolády a to tak, že zabalené v pečícím papíru, nechávám ho po celou dobu pečení, udělá kůrku i pod papírem. Na kuřecí roládu nepřekonatelné.

 
manek  25.05.05 14:31
Sekaná v bláně

U řezníka lze koupit bránici, do které se sekaná zabalí a pak nepraská. Já ji pokládám na špejle položené křížem na dno pekáče, aby se nepřichytla. :-)

 
manek  25.05.05 14:31
Sekaná v bláně

U řezníka lze koupit bránici, do které se sekaná zabalí a pak nepraská. Já ji pokládám na špejle položené křížem na dno pekáče, aby se nepřichytla. :-)

 
manek  25.05.05 14:31
Sekaná v bláně

U řezníka lze koupit bránici, do které se sekaná zabalí a pak nepraská. Já ji pokládám na špejle položené křížem na dno pekáče, aby se nepřichytla. :-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz