Sardelová pasta - trvanlivost

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
otecko
2 příspěvky 02.03.16 18:10
Sardelová pasta - trvanlivost

Lidičky mám takový asi blbý dotaz - koupil jsem dnes do salátu sardelovou pastu a spotřeboval necelou malou lžičku a na pastě je napsaný, po otevření spotřebovat do 24 hodin. Je to v tubě jako zubní pasta (našel bych i odkaz na webu).

Myslel jsem, že taková věc vydrží dýl - aspoň týden dva v lednici. Nejde o těch 25 Kč, ale přijde mi to líto/škoda vyhodit celou pastu. Nikdy jsem to doma neměl, nemám s tím zkušenosti.

Jak dlouho skladujete takovou pastu (po otevření) Vy? Díky.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
birkana
1671 příspěvků 03.03.16 08:04

@otecko, na té mojí sardelce je napsáno po otevření spotřebujte ihned a zároveň čtu, že obsahuje 25% soli. Dodnes jsem si bláhově myslela, že sůl (i v menším množství) je dobrý konzervant :think: :oops:. Načatou tubu uchovávám v chladu, dokud ji nespotřebuju. Při opětovném použití první asi 3 cm odstraním. Patrně dělám chybu a tak si ze mě příklad neber! :mrgreen: :mavam:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 11.03.16 10:12

Já ji také nechávám v lednici, dokud se nezpracuje… ještě nikdy nebyla zkažená…
Tak teď nevím, zda jde jen o pojistku výrobce na situaci, že by se někomu udělalo po uskladněné pastě šoufl, nebo dělám blbost, ale vzhledem k tomu, že stejně jako já postupuje a postupovalo takové množství lidí, které znám a nikdo nezaznamenal kvůli tomu újmu, zůstávám v klidu…
Do 24 hodin si neumím představit ji zpracovat :mrgreen:
do týdne ano (u nás spíše do měsíce)… ale ne do těch 24 hod. :D

Edit-
byla jsem se podívat do lednice a i na té mojí je napsáno: po otevření IHNED spotřebujte :mrgreen:

 
birkana
1671 příspěvků 11.03.16 15:45

@Zuzka1973, já mám tu moji otevřenou od Tří králů :roll:. Zrovna včera jsem si dělala špagety aglio olio e piperoncino + na konec úpravy „omáčky“ do ní vmíchám sardelku. Mám-li řezy nebo očka, tedy ty. Včera jsem použila tu pastu - byla obvyklé chuti a doteď se těším dobrému zdraví :mrgreen:.

Docela mne zaráží, že se k problému zatím nevyjádřili zdejší odborníci (profesionálové) v oblasti výživy a hygieny :think:.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 11.03.16 16:48

@birkana Podle mě je to jen kvůli předpisům, ale jinak když si člověk udělá postu ze sardelek svoji, taky vydrží pěkně dlouho ve skleničce, tak proč by neměla vydržet ta od výrobce :)
My ji třeba do cca měsíce zracujeme (omáčka, pomazánka, do náplně do plněných vajíček, muž i na chléb s máslem :mrgreen: ), ale mamka ji má kolikrát v lednici i půl roku a vždy vůně i chuť v pohodě :D
Hodně kupuju i tu ve skleničce a tam jsme to nečetla… až koupím, musím se podívat, tam bývá originální text přelepený českou etiketou a docela mě zajímá, jak je to psané na obou… Jenže já ty etikety smyla… Takže až zase koupím novou :)
Ta ve skleničce je jemnější, maličko se mi zdá světlejší a bývá jí hodně a tu mívám také dokud se nezpracuje, ale je fakt, že ta mizí rychleji, tím že je jemná, ji přidávám častěji k něčemu… Třeba je super kus masa jí potřít a po odležení upéct, nejlépe hovězí nebo skopové… V pastě bývá někdy dost hrubá (i zbytečky šupin), tak ta moc nefrčí :) Na hygieniky prdím :mrgreen: Když hrdlo pasty neolizuju a nenechávám na vzduchu, nemělo by nic hrozit ;) Navíc jsem měla „čest“ zkaženou sardelpastu vidět (u dcery jedné rodinné známé… nechala ji na stole na zahradě celé léto zapomenutou na sluníčku :D Věř mi, že pokud by se ti povedlo nechat ji zkazit, přísahám, že to poznáš zaručeně :mrgreen: :mavam:

 
otecko
2 příspěvky 27.03.16 22:52

Všem velmi děkuji za osobní zkušenost, pastu mám tedy v ledničce a použiji ji vícekrát.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz