Milí labužníci, mám velikou prosbu. Nemá někdo z vás podrobnější postup na úpravu salfif a nějaké recepty. Budu vám velmi vděčná za pomoc. Předem děkuji i za další informace.
salsify čili kozí brada fialová
zvaná ovesný kořen či salsifis. Kdysi se pěstovala pro kořen (podobný černému kořeni) - jde jej vařit, dusit na másle, dávat do salátů apod., využitelné jsou i mladé listy na špenát nebo do salátů. Zajímavé dekorativní fialové květy - dvouletá, 1. rokem kořen, 2. rokem kvete. (fota )
Salsifis (botanicky kozí brada pórolistá, příbuzná černému kořenu) má pokožku kořene světle zbarvenou. Při vaření má sklon k lepkavosti. Kupujeme pevné, nezlomené a nepoškozené kořeny. Na chladném a větraném místě vydrží zabalené v papíru 2-3 dny. Používáme je především tepelně upravené.
Příprava a základní recept
Kořeny na obou koncích seřízneme, tenké vláskovité kořínky odstraníme.
Silně znečištěné kořeny omyjeme, pak oloupeme a ihned pokapeme citrónovou
šťávou nebo ponoříme do octové vody, aby nezhnědly. Pokrájíme je na
středně velké kousky. Ve vroucí osolené vodě, do níž jsme přidali
několik kapek citrónové šťávy, vaříme asi 20 minut, případně nad
párou 30 minut. Kořeníme muškátovým květem nebo mletou červenou
paprikou.
Spoustu receptů najdeš v angličtině na google.com Stačí do vyhledavače vepsat recipes salsify.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
