salsify čili kozí brada fialová

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jarka7
208 příspěvků 28.04.06 05:33
salsify čili kozí brada fialová

Milí labužníci, mám velikou prosbu. Nemá někdo z vás podrobnější postup na úpravu salfif a nějaké recepty. Budu vám velmi vděčná za pomoc. Předem děkuji i za další informace.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 28.04.06 08:37
Kozí brada fialová (Tragopogon porrifolius)

zvaná ovesný kořen či salsifis. Kdysi se pěstovala pro kořen (podobný černému kořeni) - jde jej vařit, dusit na másle, dávat do salátů apod., využitelné jsou i mladé listy na špenát nebo do salátů. Zajímavé dekorativní fialové květy - dvouletá, 1. rokem kořen, 2. rokem kvete. (fota )

Salsifis (botanicky kozí brada pórolistá, příbuzná černému kořenu) má pokožku kořene světle zbarvenou. Při vaření má sklon k lepkavosti. Kupujeme pevné, nezlomené a nepoškozené kořeny. Na chladném a větraném místě vydrží zabalené v papíru 2-3 dny. Používáme je především tepelně upravené.

Příprava a základní recept
Kořeny na obou koncích seřízneme, tenké vláskovité kořínky odstraníme. Silně znečištěné kořeny omyjeme, pak oloupeme a ihned pokapeme citrónovou šťávou nebo ponoříme do octové vody, aby nezhnědly. Pokrájíme je na středně velké kousky. Ve vroucí osolené vodě, do níž jsme přidali několik kapek citrónové šťávy, vaříme asi 20 minut, případně nad párou 30 minut. Kořeníme muškátovým květem nebo mletou červenou paprikou.

Spoustu receptů najdeš v angličtině na google.com Stačí do vyhledavače vepsat recipes salsify.

 
Jarka7
208 příspěvků 29.04.06 12:38
Salsify

Vladko, díky.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz