Salát z volské tlamy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 30.01.06 17:24
Salát z volské tlamy

Nikde jinde se to asi nedovím, než mezi Labužníky z čeho vlastně je tento pověstný francouzský salát a je skutečně tak dobrý, jak jsem o něm četla ? Recept jsem nikde nenašla. Moc děkuje nová labužnice / šíleně mlsná /.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
heja
312 příspěvků 30.01.06 19:30
...

JanoQ, jestli je salát z volské tlamy skutečně tak dobrý ti nemohu z vlastní zkušenosti potvrdit, ale zkus to vyzkoušet sama. Vložila jsem recept na něj s kuchařky klasika Viléma Vrabce zde

 
Bunter
457 příspěvků 01.02.06 22:37
Salát z volské tlamy

Jé ta heja je bourák i když mám tu knihu také doma, nenapadlo mě tam hledat. „Pověstný francouzský salát“ se prodával v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století sporadicky v některých bufetech. Slabší povaha si salát nekupovala, jelikož nevypadal moc vábně. Tenké plátky velmi klihovatého „masa“ , olej, cibule, ocet a koření. Chuť jako u utopenců i když hlubší a provázenější na použité suroviny a koření. Salát z volských tlam konzumovali spíš jedinci, kteří si potřebovali po ránu spravit chuť a o tom, že to je pověstný francouzký salát nevěděli zhola nic. Salát byl k spravení chuti prakticky předurčen a svou kyselostí i obsahem oleje měl k tomu všechny předpoklady. Co je ryze francouzské nemusí chutnat Čechům a naopak. Salát potom vymizel z pultů bufíků i prodejen a ani dnes jsem ho nikde nezaregistroval. Je to dáno tím, že specielní suroviny (volské tlamy, brzlík, telecí ledvina, telecí nožky, volské oháňky, droby.....) jsou buď určeny na export a nebo se melou do psích konzerv a na pultech obchodů takové hvězdné zboží není. Salát z volských tlam nikdy u nás nedosáhl velké popularity a možná to bylo i tím názvem. Podle V.Vrabce se řadí recept do kategorie těžký či středně těžký a tak by neměl případné zájemce odradit. Teď jen mít hodně známého řezníka, sehnat tlamu a tvořit.
Já si salát občas koupil. Byl dobrej.
V mém pomyslném žebříčku deseti, kdy jednička je nejlepší a desítka je nejhorší dávám salátu trojku.

 
KVB
75 příspěvků 02.02.06 06:45
Salát z volské tlamy

Salát s tímto názvem jsem před cca 3-4 roky vídával v hypermarketech. Volské tlamy byly nahrazeny nějakou uzeninou, ale teď si vůbec nevzpomenu jakou. I když jsem si ho párkrát doma dělal. :-((( Nám takový matný pocit, že to bylo šunkové koleno, ale nejsem si vůbec jistý…

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 03.02.06 07:54
...

Děkuji všem za informace. Nechtělo se mi věřit, že tento salát je fakt z těch čenichů, ale zřejmě to tak je. Našla jsem ho v nabídce menu na slavnostní rauty. Ale to bych si asi fakt dala raději ty utopence.

 
Jarka7
208 příspěvků 04.02.06 16:44
Téměř zapomenuté recepty na salát z volské tlamy

Nedalo mi to a hledala jsem v archívech.Ještě dva recepty -téměř zapomenuté, přidávám do receptů. Jsou skutečně z volské tlamy, tzv. mulce.
Ale, kde hledat ty mulce, snad u známého řezníka, který poráží dobytek na jatkách.

 
Jarka7
208 příspěvků 04.02.06 17:33
Ještě jeden názor na volké tlamy

Jani Q, nemohu si pomoci, ale pořád mi salát či rolka z volské tlamy připomíná běžnou tlačenku. Pochybuji, že by naši předkové - hospodáři, nějaký kus hovězího vyhodili. Pokud to vyzkoušíš, dej vědět. Přiznám se bez mučení, že jsem pro nedostatek suroviny, recepty nezkoušela. Ale věřím jim.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.02.06 18:32
JanoQ - nepleť se

Jedla jsem už v životě ledacos, něco mi chutnalo, něco už nemusím, ale salát z volské tlamy rozhodně nepatří k těm jídlům, která jsou u mne na indexu. Sice jsem ho nikdy nedělala sama, ale vždycky kupovala hotový, ale to masíčko bylo delikátní, libové, spíš „kližkovité“ konzistence. Mám dojem, že ještě některá lahůdkářství tento salát prodávají - nikdy neodolám a koupím pokaždé. V salátu bývaly ještě kousky kapie, pokud si pamatuji, okurka a cibule, určitě hořčičné semínko, pepř a bobkový list. Já ho milovala ještě doplněný majonézou. Rozhodně to nebylo nic odpudivého, právě naopak, vždyť prasečí rypáček jako ovar je také delikatesou… Jenom si nejsem jistá, jestli tento salát je francouzského původu.

 
BONNYE
2 příspěvky 23.08.06 23:01
Kdysi dávno,

to ještě existovala hospoda Zdar proti Olšanským hřbitovům, jsme si ho tam dali. Přiznávám kajícně, že to bylo cestou z docela náročného flámu a naše skupina dle toho vypadala. Optal jsem se půvabné servírky co že je to ten salát z volské tlamy. Zahleděla se na mě, mile se usmála a pravila: „Vy nevite, co je to volská tlama?“

 
AFTIC
122 příspěvků 28.09.06 05:26
NOSTALGIE

Nostalgie

Já se musím přiznat, že při pročítání těch příspěvků o salátu z volské tlamy na mně doléhá nostalgie a tak musím k tomu také něčím přispět.

Já jsem totiž za mlada, a to dříve než v těch zmiňovaných 80 letech, býval vedoucím jedné z největších výroben lahůdek v Praze, kde jsme toho salátu z volské tlamy dělali kolem 300 – 400 kg denně.

Rozváželi jsme ho do celé Prahy a tak pokud jste v té době v Praze někdo žil tak jste nejspíše ten můj salát ochutnal.
V té době také byli lidé kteří říkali, že by nikdy nejedli něco co už někdo jiný měl v hubě, ale na druhé straně byla spousta lidí, včetně mně, kteří tento salát považovali za delikatesu.
Volské tramě se francouzsky říká Palais de boeuf et musseau de boeuf, ale ve Francii jsem se s tímto salátem nesetkal a proto se domnívám, že jeho původ je v Německu nebo Rakousku, kde se mu říká Ochsengaumen ale spíše Ochsenmaul Salat.
S tím bych si ale hlavu moc nelámal. Také bych si moc nelámal hlavu s nějakým technologickým postupem jak tu volskou tlamu uvařit. Nakonec ani my jsme tu tlamu nevařili a kupovali jsem již hotovou od masného průmyslu.
Spíše, pokud si chcete na té volské tlamě pochutnat, tak bych doporučoval ji koupit již vařenou a pokud možno již tence nakrájenou, protože to krájení, pokud nemáte ostrý nářezák je prevít. Zkrátka a dobře ideální je když si ten salát už koupíte hotový a eventuálně si ho nějak vylepšíte.
A čím? V zá:,–(ě vším o čem je v některých těch příspěvcích řeč až možná na ten olej, ale proti gustu není dišputát.
A kolik? No, prostě podle oka do potoka, nebo jak se říká „podle chutě“, ale pokud ho budete dělat pro hosty, tak ne podle té vaší, ale podle toho co bude nejspíše chutnat vašim hostům.
V zá:,–(ě nemůžete nic pokazit čerstvě drceným jamajským pepřem a velmi tence krájenu cibulí, tak zvanou vídeňskou, kterou eventuálně můžete po nakrájení propláchnut studenou vodou a v utěrce vyždímat, aby vám v tom salátu moc nečpěla, obzvláště když ho budete mít v ledničce déle než jeden den.
Takovým pohádkám, že je ten salát třetí nebo čtvrtý den lepší nevěřte. Prostě toho salátu udělejte nebo kupte jen kolik ho stačíte sníst během dvou dnů.
Také bych se přimlouval abyste tu volskou tlamou ničím nenahrazovali. Začne to tím, že tu tlamu nahradíte buřtama, pak si řeknete, že v tom případě by se do něj hodila lépe hořčice, ale když tam tedy bude ta hořčice, tak si řeknete že místo těch buřtů se do něj bude hodit lépe šunka, ale když tam bude šunka, tak se tam nebude hodit ta cibule a nahradíte ji tudíž kousky ananasu. Když tam ale budete mít ten ananas, tak si řeknete, že místo té šunky se tam budou lépe hodit krevetky, ale krevetky chtějí majonézu a tak místo hořčice tam dáte majonézu. No, majonéza ale dnes ku krevetkám také už tak moc neletí a tak k nim přidáte cocktail sauce, a bude to „Aless im Butter“.
M. Klíma


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz