Vánoční svátky už opět klepou na dveře, budou tu coby dup! Je nejvyšší čas si rozplánovat, jakým vlastnoručně upečeným cukrovím letos překvapíte své blízké a kdy ho upečete.
6 - 8 týdnů před Vánocemi
Ozdoby z vizovického těsta nejsou k jídlu, ale na stromečku či vánoční
tabuli vypadají krásně. Na perníčkách si ale můžete i pochutnat!
S přípravou obou začněte právě nyní. Také ořechové tyčky a cukroví
s citronovou polevou můžete upéct již v polovině listopadu. Ozdobené
jedlé pečivo zabalte do alobalu a dejte do chladu.
2 - 4 týdny před Vánocemi
Jemná linecká kolečka, medvědí pracny, ale i kokosky, pusinky a
„strojkové“ cukroví chutnají nejlépe, připravíte-li je v prvních
dvou týdnech adventu. Stejně tak anýzky a zázvorky, které by jinak byly
tvrdé. Cukroví uložte do dóz, a aby bylo vláčné, přidejte plátek
jablka, který vždy po 4 dnech vyměníte.
1 - 2 týdny před Vánocemi
Nastává čas pustit se do pečení cukroví s čokoládou a máslových
dvoubarevných sušenek. Také ořechovo-mandlové marokánky, skořicové
hvězdičky, ale i vanilkové rohlíčky se budou rozplývat na jazyku dva
týdny po upečení.
K rychlé spotřebě
Jeden den připravit a druhý již mlsat - tak přesně k tomu jsou určeny
nepečené kuličky a tyčky s ořechy či rumem, cukroví s nejrůznějšími
krémy a z třeného těsta, ale také drobné bonbonky a pečivo „na
poslední chvíli“. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na oblíbené
biskupské chlebíčky s kandovaným ovocem a klenot naší české kuchyně -
vánočku s rozinkami a mandlemi.