Rýžový nákyp

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 13.05.08 14:34
Rýžový nákyp

Můj syn projevil nostalgický zájem o rýžový nákyp, snad proto, že už dlouho školní jídelnu nenavštěvuje. Musím se přiznat, že jsem toto jídlo nikdy nepřipravovala a mám tudíž po přečtení několika receptů na Labu několik dotazů:
1/ rýže se v mléce vaří a mléko pak vylije? Nebo je rýže a mléka tolik, že se mléko vstřebá jako po přípravě klasické dušené rýže?
2/ Nepálí se rýže s mlékem? Máte někdo nějakou fintu, aby se nepálila?
3/ Můžete mi prosím popsat přesně postup přípravy, jestli existují nějaká úskalí a čeho se vyvarovat?
4/ Také by mě zajímalo, jestli pečete ve vymazaném a vysypaném pekáčku či na pečícím papíře :-)
5/ Vlastně by mě zajímalo všechno, třeba i to, kdo to nakonec sní, když u nás kromě Jakuba nikdo rýžový nákyp nemusí :-))))

Děkuji všem zkušeným labužníkům!!!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jolana
5065 příspěvků 13.05.08 16:12
ryzovy nakyp ?..

..takisto mame radi mooooc mnam.....namocenu a okapanu ryzu uvarim vo vode ako ryzu, ale vody dam menej o salku. Ked sa voda vstrebe dolejem pomalinky rovnomerne horuce mlieko ( za salku vody co sme vzali doplnime 1 salku a 1/4 salky mlieka ), necham chvilu prevriet, vypnem. Ryza pod pokrievkou dojde, otvorime a nechame vychladnut. Obcas zlahka premiesame nie koldokola ale zdola hore -prevriacame aby sa ryza nepolamala. Zltka vymiesam s cukrom, maslom do peny. Bielka vyslaham na tuhy sneh. Zamiesam maslovu hmotu a primiesam zlahka sneh. Polovinu dam do maslom vymazanej a struhankou vysypanej ohnovzdornej misy/pekacik, na to poukladam slivky/ceresne, na to druhu polovicu ryzovej hmoty. Dam do vyhriatej rury do zlatava upiect zhora a zdola. Krajame a polievame stavou z kompotu.
Ryza ma byt uvarena dobre-dobre nabobtnata ale vcelku-ani nedovarena ani neprevarena aby bol nakyp taky nadychany…ked davam do rury prikryjem alobalom a az ku koncu necham zapiect zvrchu do zlatava -nevysycha a ostane vlacny a vlhky a nie suchy a tvrdy…

 
anickav
2904 příspěvků 13.05.08 16:41
alis,

Bod č. 2 - úskalím býva to pripaľovanie ryže v mlieku - použij hrniec s dvojitým dnom - ten čo je na preváranie mlieka. Teda ja ho používam aj na kaše a pudingy a pod.
K bodu č. 4 - stačí vymazať maslom, ale kľudne daj papier na pečenie, usnadníš si umytie pekáča.
K bodu č. 5 - ja by som ho rada zjedla, u nás to už nikto nejedáva a nerobila som to asi 10 rokov.
Ahojky a schovaj mi kúsok!

 
gemma
245 příspěvků 13.05.08 17:01
Taky vařím ve vodě,

jako Jolana A mléko přidám až když rýži stáhnu z ohně. Dělám jako puding, nepeču, ale vařím. Kdybych to ale chtěla péct asi bych zvolila silikonovou formu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.05.08 22:28
Rýžový nákyp

Zkoušeli jste to v mikrovlnce?
Zajisté by se vyřešil problém s připalováním.

 
Alis
2617 příspěvků 20.05.08 11:45
Děkuji vám všem za cenné rady,

milé dámy :-)
O víkendu jsem je všechny zúročila, po vytažení z trouby a ochutnání slyšela slova: Jo!!! To je přesně takové, jako to pamatuji ze školky!!! :-) A protože vím, že naše školka vařila velmi dobře, musím tato slova brát jako velikou pochvalu :-)

Díky !!!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.05.08 23:15
Esme,

právě jsem nákyp vytáhla z MW.
Rýži vařím v trošku osoleném mléce a v teflonovém rendlíku. Občas míchnu a i když má snahu se přichytnout, díky teflonu jde pěkně ode dna.
Asi jsem barbar, ale ještě do teplé rýže zamíchám máslo, celá vejce a cukr (vanilkový s obyč). Do skleněné nevymazané mísy dám polovinu rýže, na to meruňky (od 12 měsíčků z mrazáku) a zbytek rýže. Přiklopím víkem a vlním v kombinaci 150°C a 440 W asi 30 minut.
Takhle nám to chutná a opravdu nemám žádné připečené nádobí.

 
casino
4474 příspěvků 27.02.09 23:16
Nákyp

Iva, pokud Vy jste barbar :-), tak já poloviční - do sladké teplé kaše zamíchám máslo+žloutky(net­řené), ale bílky jako sníh, je to nadýchanější…
alis ad.1/, 2/: dobře spařenou rýži vařím ve sladkém mléce v nerezu - žaden problem, samozřejmě cca 15min.míchám. Problém nastane, když je uvařeno; nemít zaflastrovaná ústa, nebylo by co péci…:o)
ad.4/ brutvan (formu) vymažu máslem (pokud je toto z lednice, tak pekáč ovlažím v troubě) a vysypu strouhankou. Osvědčilo se mi, dát ho potom do chladu(lednice, mrazák), nákyp jde lépe vyklopit. Napřed peču zakryté…

 
alena45
588 příspěvků 06.04.09 08:22
...

Ahojte, robievam ryžový nákyp asi raz do roka, ale do ryže zamiešam len žĺtky, maslo a vanilkový cukor. Do snehu z bielkov vmiešam asi 3 lyžice kompótovej šťavy a po štvrťhodine pečenia v rúre natriem na nákyp a nechám ešte dopiecť do zlatista.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz