V sobotu budu vařit pro někoho milého. Objednal si mé špekové
knedlíky. A po nich něco sladkého..
A já teď stojím před dilematem, jaký udělat dezert…
Musí se hodit po špekových knedlících..
Takže něco lehkého..
Budu vařit v kuchyni, kde jsem vařila jen jednou a to lehce..ani nevím,
jestli je tam všechno vybavení, prý ano…ale..vařte v kuchyni, kterou
neznáte…
Takže snadné na přípravu…
Receptů je mnoho a já nevím, který vybrat…poradíte mi někdo co
připravit..??
Hodně mi na tom záleží!
Rychlý dezert - SOS!
Co takhle rozmrazit maliny, pár jich nechat na ozdobu, zbytek rozmixovat s cukrem, na dno malých skleniček rozdrobit sušenky, piškot nebo rakvičky, pokapat vydatně dobrým ovocným likérem, rozmíchat mascarpone s tvarohem a troškou cukru, vrstvit na piškot střídavě mix malin a krém, nakonec krém a ozdobit zbylými malinami? To jde i po knedlících.
Alis děkuji
Zébulon, děkuji, ano, na něco nepečeného jsem taky myslela, tohle se mi
líbí! Pěkně to vypadá a pěkně by to i vypadalo
Díky..
Když se mi opravdu nechce dělat dezert, připravím do sklenic na Irskou
kávu zmrzlinu (na tohle se hodí nejvíce vanilková) a přeliji to coulis.
Ten vyrábím buď z jahod, malin nebo i Kiwi.
Ovoce (jen jeden druh) dám do malého mixéru, přidám moučkový cukr a
umixuji dohladka.
Může se ukončit bobkem šlehačky ze spreje.
„Takže snadné na přípravu…“jsem pochopila jako že není čas nebo
nálada. Ale já toho nechápu poslední dobou na Labužníku více…
Glamo, Jen hlavne dobrou naladu…Koukni, mam
rada tento dezert a pripravuji jej s ruznymi variacemi. http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Glamo, jeste me napadly tyto plnene jahodove kvety…nic se nepece, je to
lehke a osvezujici Napln muze byt naslehany creme fraiche, slehacka
‚Chantily‘, nebo nejaky krem s alkoholem a take talirek muze byt polity
cokoladovou polevou-ganache. Dobra ozdoba na talirku je do hnede cokolady udelat
velke tecky z bile cokolady a pak ty tecky , dokud je vse tekute, projet jednim
smerem spejli…udelaji se srdicka! Ale hlavne tu dobrou naladu!
Děkuji všem za dobré rady…
I když jsem nepoužila přímo, navedly mne ke konečnému výběru.
Nicméně vedu v patrnosti a ..bude jindy…
Připravila jsem toto http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Babi, ty jahody jsou úúúžasné!!!
Ty jahůdky by mi unikly… v jednoduchosti je veliká krása
Díky, pokusím se do jahodové sezóny nezapomenout
A.
Glamo, tak co, byla nalada dobra
Alis, v zime to stejne pripravim z malych kiwi. Seriznu naspodu aby staly a
rozrezu je na kyticku i se slupkou. Jeste k tem jahodam, nekdy je jenom pokapu
opravdu starym aceto balsamico a kdyz nahodou nemam, hodne zredukuji levnejsi na
husto, anebo je pomerne dost posypu hrube utlucenym cernym peprem. Ne kazdy to
musi mit rad
Alis, zerve syrem mirne zredenym kyselou smetanou s trochou vanilky, nebo jejiho extraktu. Slupku jist nemusis, duzina se velice snadno seskrabne. Ja se nikdy s kiwi neloupu, rozkrojim napul a vyjidam malou lzickou…
To jsou mi věci… kdysi, v dobách, kdy sem kiwi poprvé přišlo, dělala jsem nějaké poháry s tvarohem a ovocem. Tvaroh mi zhohřkl a když jsem se ptala proč, bylo mi vysvětleno, že kiwi obsahuje nějaké enzymy, které to způsobují. Od té doby jsem tedy nic v kombinaci tvaroh kiwi nezkoušela. Dám mu ještě jednu šanci.
Ta moje malá představivost mě vždycky dožene: Kiwi taky vyjídám
lžičkou, ale když to nakrájím do květu na osminy… mám pocit, že to
půjde dost nešikovně. Zkusím, uvidím, poreferuju. Každopádně s těmi
jahodami je to moc dobrý nápad. I kdyby se mi s kiwi nedařilo, jahody to
jistí
Alis: kiwi, ananas, papája a podobné ovoce obsahují proteolytické enzymy,
proto se bez mírného povaření (=inaktivace těch enzymů) moučníky s nimi
a s mléčnými výrobky (nebo s agarem) nepovedou; naopak se tyto enzymy
používají např. k tenderizaci masa.
Gúglujte aktinidin, bromelain, papain.
Alis, babi, di
ad. kiwi+mléčné výrobky
V cukrárně jsme produkovali tzv. KIWI ŘEZY (dva pláty piškotu spojené
marmeládou, potřené marmeládou, pak vrstva zakysanky se šlehačkou,
pokladené řezy kiwi a zalito agarem). Podle úplně stejné receptury se
dělaly i JOGURTOVÉ kostky, kterých, ač dražších, se prodalo víc; proč
asi ale to jen tak na okraj…
Občas se něco neprodalo a když prodavačka na druhý, třetí den usoudila,
že už to není to pravé ořechové, zboží se vrátilo do výroby kde se
snědlo, nebo vyhodilo. Nikdy mi nepřišlo, že by to bylo nahořklé, natož
hořké.
(to oslovení výše je podle abecedy; podle jiných měřítek, tedy např.
podle velikosti (podle „osla“ jak se také říká) si každý poskládá
podle svého gusta )
ad. SOS
Pominu účelovost (neboť „Účel světí prostředky) tohoto neplaceného
inzerátu
Že glama nakonec sama ignorovala vlastní podmínky ze zadání (snadné na
přípravu) je relativní (podusit jabka s pudinkem lze i na ohýnku v lůně
přírody před stanem)
Ale poté, co kolegyně většinou doporučují a nakonec i glama realizuje
„něco“ se šlehačkou, si i s časovým odstupem myslím, že mnou
z hecu sem vložený návrh (Ananasové carpaccio s bazalkou) je
z dietetického hlediska asi vhodnější.
Dlouhodobě mám s tvorbou menu problémy a právě od této debaty jsem
očekával fundované poučení ohledně skladby jídelníčku… Jedna z mála
profesionálů na Labu se nakonec včlenila mezi nás amatéry a žádný,
znalý laik se tu neukázal. Škoda!
Rád bych se tentokrát mýlil v tom, že na LABUŽNÍKOVI se nenajde nikdo,
kdo by aspoň rámcově „naznačil“ která jídla se spolu mají ráda,
která se snesou a která ani náhodou
Trochu jsem pátral na GastroNews (gde už inde, že?) a skoro to vypadá že
PROTI GUSTU ŽÁDNÝ DIŠPUTÁT
Vím, odpověď je tak na plnohodnotný článek, jak zde kdysi fungovaly…,
ale možná až bude mít Tereza trochu času …
Ad casino:
Glama neignorovala…Tento dortík velmi snadný je. A protože je tvořen
hlavně jablky s trochou piškotů a jistě, i tou smetanou, je i kaloricky
snesitelný..
Všechny poskytnuté nápady se glamě moc líbily, přesto nakonec zvolila již
vyzkoušený recept, aby ji nic nezaskočilo a aby bylo i na neděli (a nakonec stejně nebyl vhodný kastrol..
)
Všechny návrhy jsou nicméně zaznamenány a řada na ně dojde
příště
Ad menu:
Sestava menu má mnoho různých pravidel. Jednoduše se shrnují pod pojem
Gastronomická pravidla.. A ta se stále vyvíjejí. Před nemnoha lety ještě
platilo, že: „ryba se jako hlavní chod nepodává, protože je málo
energeticky vydatná…“ což je z dnešního pohledu dost velký
nesmysl…
Co se týče špekových knedlíků, ty by se do „Slavnostního menu“ nikdy
nezařazovaly, pokud by to nebylo např. typické, staročeské menu apod.
Zejména pro svou vydatnost. Výrazně kalorická a těžká jídla jsou( až na
malé výjimky) do menu nevhodná - jíte více chodů…
Dnešní menu se dělá obvykle, OBVYKLE, 4-5 chodové (dříve bylo
slavnostní min. 6-7 chodů a více..)
Já říkám ale, že slavnostní menu nedělá počet chodů a šunkofleky jako
hlavní chod, ale např. 4 chody, ale z nejlepších surovin a úprav.
Nicméně, tohle je dost složité, a má-li casino zájem, mohu mu udělat
speciální školení.
Gastronomická pravidla mluví např. o sezónnosti, barvách, střídání
surovin, technol. úprav, teplot, také, samozřejmě, záleží na
příležitosti, čase, skladbě hostů apod.
Mé zadání - host si přál špekové knedlíky a pak něco sladkého,
splněno bylo. I když si myslím, že lépe by se hodil, když už musí být
něco sladkého, např. klasický jablečný štrůdl. Ale ten jsem nechtěla.
Dodržela jsem českou kuchyni, jablka se k tomuto období také hodí,
příprava nenáročná, dezert lehký, ne moc sladký, byť se smetanou.
Nakonec, nekonzumoval se ihned po knedlících, ale byl určen k odpolední
kávě. A to sedlo. Zadání bylo splněno. Host i já jsme byli spokojeni.
A o to šlo
Ale sestava menu je opravdu složitější a vhodně jídla nakombinovat není
jednoduchá věc..mě ale hodně baví..
Která jídle se mají ráda a která ne…se nedá říci jednoznačně..Je to
o kombinaci. Těžší jídlo musím vyvážit lehčím apod. neopakovat
suroviny, tvary, barvy aj.
Ananas by sice byl dietnější, ale neodpovídal by zvolené kuchyni, měla
být česká. Jde o to aby pokrmy spolu i ladily.Skákat v jednom menu mezi
různými světovými kuchyněmi není nejvhodnější..
Skladbu menu dělám se žáky hodně často. Oni skládají a já
připomínkuji. Jídla nevymýšlejí, to nejde, ale hledají v odborných
časopisech..
Správně se začíná od hlavního chodu..pak na obě strany - před i po…
přiřazujeme..
Má nabídka je myšlena vážně. pokud casino či kdokoli jiný potřebuje pomoci, poradit…klidně a ráda pomohu. Často je přínosem už jen debata o problému, protože nás někam posune…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
