Rychlý dezert - SOS!

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 18:32
Rychlý dezert - SOS!

V sobotu budu vařit pro někoho milého. Objednal si mé špekové knedlíky. A po nich něco sladkého..
A já teď stojím před dilematem, jaký udělat dezert…
Musí se hodit po špekových knedlících..
Takže něco lehkého..
Budu vařit v kuchyni, kde jsem vařila jen jednou a to lehce..ani nevím, jestli je tam všechno vybavení, prý ano…ale..vařte v kuchyni, kterou neznáte…
Takže snadné na přípravu…
Receptů je mnoho a já nevím, který vybrat…poradíte mi někdo co připravit..??
Hodně mi na tom záleží!
:?: :mrgreen:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
casino
4469 příspěvků 08.02.11 19:36

Sladké, lehké, snadné i v polních podmínkách :-) :-D :lol: :mrgreen: :-P
 http://www.labuznik.com/…-s-bazalkou/

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 19:44

Jistě..napadlo mě též…leč… nemám pocit, že by to bylo vhodné řešení po špekových knedlících… :wink:
:mrgreen:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 20:02

Co takhle rozmrazit maliny, pár jich nechat na ozdobu, zbytek rozmixovat s cukrem, na dno malých skleniček rozdrobit sušenky, piškot nebo rakvičky, pokapat vydatně dobrým ovocným likérem, rozmíchat mascarpone s tvarohem a troškou cukru, vrstvit na piškot střídavě mix malin a krém, nakonec krém a ozdobit zbylými malinami? To jde i po knedlících.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 20:12

Mascarpone NEBO tvaroh s ušlehanou smetanou, nechceme hosta udusit, pochopitelně… pardon!

 
Alis
2617 příspěvků 08.02.11 21:01

Glamo, máš SZ :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 22:21

Alis děkuji :-)

Zébulon, děkuji, ano, na něco nepečeného jsem taky myslela, tohle se mi líbí! Pěkně to vypadá a pěkně by to i vypadalo :-)
 Díky..

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.02.11 22:36

Když se mi opravdu nechce dělat dezert, připravím do sklenic na Irskou kávu zmrzlinu (na tohle se hodí nejvíce vanilková) a přeliji to coulis.
Ten vyrábím buď z jahod, malin nebo i Kiwi.
Ovoce (jen jeden druh) dám do malého mixéru, přidám moučkový cukr a umixuji dohladka.
Může se ukončit bobkem šlehačky ze spreje.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 23:28

Jenže…mně se chce…Esme :mrgreen: :mrgreen:
já se na to těším.. :-D

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.02.11 01:00

„Takže snadné na přípravu…“jsem pochopila jako že není čas nebo nálada. Ale já toho nechápu poslední dobou na Labužníku více… 8-)

 
babi
6360 příspěvků 09.02.11 02:41

Glamo, :-D Jen hlavne dobrou naladu…Koukni, mam rada tento dezert a pripravuji jej s ruznymi variacemi. http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
babi
6360 příspěvků 10.02.11 00:49

Glamo, jeste me napadly tyto plnene jahodove kvety…nic se nepece, je to lehke a osvezujici :-) Napln muze byt naslehany creme fraiche, slehacka ‚Chantily‘, nebo nejaky krem s alkoholem a take talirek muze byt polity cokoladovou polevou-ganache. Dobra ozdoba na talirku je do hnede cokolady udelat velke tecky z bile cokolady a pak ty tecky , dokud je vse tekute, projet jednim smerem spejli…udelaji se srdicka! Ale hlavne tu dobrou naladu! :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 18:27

Děkuji všem za dobré rady…
I když jsem nepoužila přímo, navedly mne ke konečnému výběru.
Nicméně vedu v patrnosti a ..bude jindy…
Připravila jsem toto http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Babi, ty jahody jsou úúúžasné!!!

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.11 19:34

Ty jahůdky by mi unikly… v jednoduchosti je veliká krása :-)

Díky, pokusím se do jahodové sezóny nezapomenout :-)

A.

 
babi
6360 příspěvků 12.02.11 23:16

Glamo, tak co, byla nalada dobra 8-)

Alis, v zime to stejne pripravim z malych kiwi. Seriznu naspodu aby staly a rozrezu je na kyticku i se slupkou. Jeste k tem jahodam, nekdy je jenom pokapu opravdu starym aceto balsamico a kdyz nahodou nemam, hodne zredukuji levnejsi na husto, anebo je pomerne dost posypu hrube utlucenym cernym peprem. Ne kazdy to musi mit rad :roll:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 16:15

Babi, nálada byla úžasná, sladkostí bylo mnohem, mnohem víc… :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 13.02.11 16:33

Babi, kiwi? Čím kiwi plníš? Mně se moc nezdá ta slupka, musí se to špatně jíst… :-?

 
babi
6360 příspěvků 13.02.11 18:30

Alis, zerve syrem mirne zredenym kyselou smetanou s trochou vanilky, nebo jejiho extraktu. Slupku jist nemusis, duzina se velice snadno seskrabne. Ja se nikdy s kiwi neloupu, rozkrojim napul a vyjidam malou lzickou…

 
babi
6360 příspěvků 13.02.11 18:33

to ja si myslela, ze dezert vlastne netreba :think:

 
Alis
2617 příspěvků 13.02.11 22:57

To jsou mi věci… kdysi, v dobách, kdy sem kiwi poprvé přišlo, dělala jsem nějaké poháry s tvarohem a ovocem. Tvaroh mi zhohřkl a když jsem se ptala proč, bylo mi vysvětleno, že kiwi obsahuje nějaké enzymy, které to způsobují. Od té doby jsem tedy nic v kombinaci tvaroh kiwi nezkoušela. Dám mu ještě jednu šanci.

Ta moje malá představivost mě vždycky dožene: Kiwi taky vyjídám lžičkou, ale když to nakrájím do květu na osminy… mám pocit, že to půjde dost nešikovně. Zkusím, uvidím, poreferuju. Každopádně s těmi jahodami je to moc dobrý nápad. I kdyby se mi s kiwi nedařilo, jahody to jistí :-)

 
di
2451 příspěvků 14.02.11 09:15

Alis: kiwi, ananas, papája a podobné ovoce obsahují proteolytické enzymy, proto se bez mírného povaření (=inaktivace těch enzymů) moučníky s nimi a s mléčnými výrobky (nebo s agarem) nepovedou; naopak se tyto enzymy používají např. k tenderizaci masa.
Gúglujte aktinidin, bromelain, papain.

 
casino
4469 příspěvků 17.02.11 14:25
MENU

Alis, babi, di
ad. kiwi+mléčné výrobky
V cukrárně jsme produkovali tzv. KIWI ŘEZY (dva pláty piškotu spojené marmeládou, potřené marmeládou, pak vrstva zakysanky se šlehačkou, pokladené řezy kiwi a zalito agarem). Podle úplně stejné receptury se dělaly i JOGURTOVÉ kostky, kterých, ač dražších, se prodalo víc; proč asi :-P ale to jen tak na okraj…
Občas se něco neprodalo a když prodavačka na druhý, třetí den usoudila, že už to není to pravé ořechové, zboží se vrátilo do výroby kde se snědlo, nebo vyhodilo. Nikdy mi nepřišlo, že by to bylo nahořklé, natož hořké.
(to oslovení výše je podle abecedy; podle jiných měřítek, tedy např. podle velikosti (podle „osla“ jak se také říká) si každý poskládá podle svého gusta :mrgreen: )

ad. SOS
Pominu účelovost (neboť „Účel světí prostředky) tohoto neplaceného inzerátu :mrgreen:

Že glama nakonec sama ignorovala vlastní podmínky ze zadání (snadné na přípravu) je relativní (podusit jabka s pudinkem lze i na ohýnku v lůně přírody před stanem) :-)
Ale poté, co kolegyně většinou doporučují a nakonec i glama realizuje „něco“ se šlehačkou, si i s časovým odstupem myslím, že mnou z hecu sem vložený návrh (Ananasové carpaccio s bazalkou) je z dietetického hlediska asi vhodnější.

Dlouhodobě mám s tvorbou menu problémy a právě od této debaty jsem očekával fundované poučení ohledně skladby jídelníčku… Jedna z mála profesionálů na Labu se nakonec včlenila mezi nás amatéry a žádný, znalý laik se tu neukázal. Škoda!
Rád bych se tentokrát mýlil v tom, že na LABUŽNÍKOVI se nenajde nikdo, kdo by aspoň rámcově „naznačil“ která jídla se spolu mají ráda, která se snesou a která ani náhodou :roll:
Trochu jsem pátral na GastroNews (gde už inde, že?) a skoro to vypadá že PROTI GUSTU ŽÁDNÝ DIŠPUTÁT :twisted:

Vím, odpověď je tak na plnohodnotný článek, jak zde kdysi fungovaly…, ale možná až bude mít Tereza trochu času … :wink:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.02.11 15:28

Ad casino:
Glama neignorovala…Tento dortík velmi snadný je. A protože je tvořen hlavně jablky s trochou piškotů a jistě, i tou smetanou, je i kaloricky snesitelný..
Všechny poskytnuté nápady se glamě moc líbily, přesto nakonec zvolila již vyzkoušený recept, aby ji nic nezaskočilo a aby bylo i na neděli :-)(a nakonec stejně nebyl vhodný kastrol.. :roll: )
Všechny návrhy jsou nicméně zaznamenány a řada na ně dojde příště ;-)

Ad menu:
Sestava menu má mnoho různých pravidel. Jednoduše se shrnují pod pojem Gastronomická pravidla.. A ta se stále vyvíjejí. Před nemnoha lety ještě platilo, že: „ryba se jako hlavní chod nepodává, protože je málo energeticky vydatná…“ což je z dnešního pohledu dost velký nesmysl…
Co se týče špekových knedlíků, ty by se do „Slavnostního menu“ nikdy nezařazovaly, pokud by to nebylo např. typické, staročeské menu apod. Zejména pro svou vydatnost. Výrazně kalorická a těžká jídla jsou( až na malé výjimky) do menu nevhodná - jíte více chodů…
Dnešní menu se dělá obvykle, OBVYKLE, 4-5 chodové (dříve bylo slavnostní min. 6-7 chodů a více..)
Já říkám ale, že slavnostní menu nedělá počet chodů a šunkofleky jako hlavní chod, ale např. 4 chody, ale z nejlepších surovin a úprav.
Nicméně, tohle je dost složité, a má-li casino zájem, mohu mu udělat speciální školení. :wink:
Gastronomická pravidla mluví např. o sezónnosti, barvách, střídání surovin, technol. úprav, teplot, také, samozřejmě, záleží na příležitosti, čase, skladbě hostů apod.
Mé zadání - host si přál špekové knedlíky a pak něco sladkého, splněno bylo. I když si myslím, že lépe by se hodil, když už musí být něco sladkého, např. klasický jablečný štrůdl. Ale ten jsem nechtěla. Dodržela jsem českou kuchyni, jablka se k tomuto období také hodí, příprava nenáročná, dezert lehký, ne moc sladký, byť se smetanou. Nakonec, nekonzumoval se ihned po knedlících, ale byl určen k odpolední kávě. A to sedlo. Zadání bylo splněno. Host i já jsme byli spokojeni. A o to šlo :-)
Ale sestava menu je opravdu složitější a vhodně jídla nakombinovat není jednoduchá věc..mě ale hodně baví..
Která jídle se mají ráda a která ne…se nedá říci jednoznačně..Je to o kombinaci. Těžší jídlo musím vyvážit lehčím apod. neopakovat suroviny, tvary, barvy aj.
Ananas by sice byl dietnější, ale neodpovídal by zvolené kuchyni, měla být česká. Jde o to aby pokrmy spolu i ladily.Skákat v jednom menu mezi různými světovými kuchyněmi není nejvhodnější..
Skladbu menu dělám se žáky hodně často. Oni skládají a já připomínkuji. Jídla nevymýšlejí, to nejde, ale hledají v odborných časopisech..
Správně se začíná od hlavního chodu..pak na obě strany - před i po… přiřazujeme..

Má nabídka je myšlena vážně. pokud casino či kdokoli jiný potřebuje pomoci, poradit…klidně a ráda pomohu. Často je přínosem už jen debata o problému, protože nás někam posune…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz