rybízový rosol

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Alis
2617 příspěvků 13.08.10 15:01
rybízový rosol

Mám doma něco málo rybízu, a protože není, kdo by ho snědl v koláčích či jinak, rozhodla jsem se, že bych chtěla udělat rybízový rosol. Jenže odšťavňovač i různé pasírovače jsou na chalupě… Proto se ptám zkušených labužníků: jak dostat z rybízu co nejvíce šťávy a jak potom dál?
Na labu jsem našla jen jeden způsob, ale bez komentářů a nejsem si jistá, jestli to funguje.
Uvítám všechny cenné zkušenosti

Díky
Alis
P.S. Nejsem si jistá, kam můj dotaz pověsit, proto volím dvě kategorie

Reakce:
Wolfg
583 příspěvků 13.08.10 16:59
...

Býval na to pařák z NDR, bezva dělník.
Co se může strašného přihodit v následujícím postupu?

Rybíz do hrnce
dnem pořádné flašky rozmačkat, přikrýt fólií
2-3 dny nechat nakvasit, uvolní se víc šťávy, vůně i chutě
hrnec na plotýnku, ohřát
povařit
přecedit (jako naše babky: otočenou židli na stůl, na nohy upevnit hadr, né gumičkama, všechno spadne, raději napínáčkama a dělat něco příjemnějšího)
ještě bych pod tu utěrku dal hrnec :-)
vymačkat

Půjde to i bez kvašení

Jenofefa
1315 příspěvků 13.08.10 17:27
Rybízový rosol

dělám podle předpisu
Vlachová, Libuše: Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby, str. 160 červený nebo černý rybíz,
případně kousek skořice,
na 1 l šťávy 1 kg cukru
Opraný rybíz otrháme od třapin, v kastrolu nebo tlakovém hrnci jej podlijeme do poloviny vodou, přidáme opláchnutou skořici a dusíme pod pokličkou, až změkne (v tlakovém hrnci 4 minuty od začátku varu, tj. od doby kdy začne syčet pára). Horký rybíz se šťávou nalijeme do plátěného sáčku zavěšeného na tyči nebo do horního ze dvou plátěných čtverců upevněných nad sebou na nohách obrácené stoličky a necháme volně prokapat. První proteklou šťávu vrátíme zpět, další šťáva je již čirá. Čirou šťávu odpařujeme po menších dávkách v širokém kastrolu. Když se odpaří asi třetina objemu šťávy, přidáváme po částech cukr a vaříme za stálého míchání, až šťáva začne rosolovat. Pěnu sebereme odpěnovačkou, var ukončíme, vařící džem nalijeme až po okraj do připravených čistých skleniček ovinutých vlhkou utěrkou a otřeme okraje. Upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Okapaný rybíz můžeme ještě jednou zalít vodou, dobře povařit a pripravit nový rosol, nebo jej podlijeme malou dávkou vody, povaříme, prolisujeme a připravíme marmeládu.

Alis
2617 příspěvků 15.08.10 13:28
hotovo

Využila jsem rad vás obou, dnem od litrového kapitána Morgana jsem podrtila rybíz, zalila vodou, povařila, nechala překapat na otočrené židli (ani gumičky, ani připínáčky, poctivé uzly), pak s cukrem povařila do rosolovatění. Druhou várku jsem zahustila dietním želírovacím cukrem. Výsledek? V obou případech luxusní čistý rosol, skvělý a nádherně průhledný.
Doposud jsem dělala šťávy na sokvyžimalce, ruském žentouru… Šťávu vylisoval vždy dokonale, ale nikdy nebyl rosol tak čirý.
Díky za typy a porady

Jenofefa
1315 příspěvků 15.08.10 13:40
To jsem ráda,

že se povedlo. Mne to teprve čeká, máme pozdní rybíz v 500 m n. m. Tak ještě chvíli.

goralka
271 příspěvků 23.08.10 21:43
zaváraniny - nalievanie

už roky rokúce robím cez zrezaný lievik, hrdlo na fľaši sa znečistí len výnimočne, lievik musí mať uško na držanie

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz