ryba Svatého Petra

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Ivy02
1 příspěvek 27.01.06 18:47
ryba Svatého Petra

Mohl by mi prosím někdo poskytnout informace o této rybě, nelépe i nějaký recept. Ocitl se mi v mražáku asi dvoukilový filet s kůží a vůbec nevím, co s ním


Reklama


Reklama

Reakce:
 
xgoni
63 příspěvků 27.01.06 21:48
...

skúsila som prehrabať moje internetové zdroje a podľa toho, čo som našla, ide o rybu s latinským názvom Tilapia galilaea alebo Sarotherodon galileus (oba názvy označujú rovnakú rybu, sú to synonymá). Český názov by mohol byť pravdepodobne „tlamoun“ alebo „okounovec“, ale to len hádam podľa podobných rýb. (Týmto sa ospravedlňujem ichtyológom za prípadný omyl.)

Vyhľadávače po zadaní kľúčového slova „tilapia“ nájdu kopec stránok s informáciami, napr.:
wikipedia
 www.fishbase.org

… aj veľa receptov, ale samozrejme v angličtine. Skúsim nájsť nejaký zaujímavý a pridám ho do receptov.

 
penda
4752 příspěvků 27.01.06 22:57
I na Labužníku jsou recepty ...

tady!

 
Bunter
457 příspěvků 27.01.06 22:38
Zeus faber

St.Peterfisk, neboli ryba svatého Petra se vyskytuje převážne v teplých mořích a oceánech od Australie, přes Japonsko a Jižní Afriku. Běžná je ve středomoří, ale migruje až k západnímu pobřeží Anglie kde se i množí. V norských vodách se chytají exempláře v Oslo fjordu a i daleko na severu na pobřeží Trøndelag od měst Kristiansund až po Namsos. Ryba dosahuje délky až 60 cm a váhy 8 kg. Ryba se drží blízko pobřeží a to nejlépe v hloubce okolo 200 metrů a na tvrdém dně. Živí se převážne drobnými rybkami. Bylo pozorováno, že tyto ryby odpočívají tak, že leží na dně a na boku! Ryba je velmi špatný plavec, ale znamenitý lovec.
Tolik norská encyklopedie „Ryby barevně“
Pátral jsem i v dalších knížkách, ale žádný recept jsem nenašel. Zřejmě proto, že zde V Norsku není hojná. Ryba je to však velmi škaredá a nejškaredější ryby mají nejlepší maso. Podle mě můžeš rybu upravit na jakýkoliv způsob, jelikož se její zvyklosti nevymykají běžným rybím zvykostem. Žije si na dně jako ostatní ryby, živí se tím co ostatní ryby.....nebál bych se toho Hodně štěstí.

 
tresnicka
58 příspěvků 28.01.06 00:11
mila Ivy

Ryba svateho Petra (poisson saint Pierre) je jedna z nejlepsich a take z nejdrazsich ryb.
Jeho prumerna delka je 25/30 cm pak vazi okolo 2 kg ale muze dosahnout az 60 cm a pak vazi az 8kg.

Filety mladych ryby jsou zcela nejlepsi jen tak potrene olivovym olejem a posypane provencalskym korenim a pak smazene ci grilovane. Velice dobre jsou take pecene v alobalovem balicku s pridanim kolecek porku a s trochou smetany.
Filety ze starsi ryby muzes i uvarit v pare, a nakonec je vsechny muzes podavat s nejakou oblibenou omackou jako
treba touto .

Preji Ti mnoho zdaru do pripravy teto vytecne ryby.
tresnicka


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz