RUCE PRYČ OD MÁSLÍČKA

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
AFTIC
122 příspěvků 16.05.05 16:19
RUCE PRYČ OD MÁSLÍČKA

Vážená Lassienko,

je až neuvěřitelné, jakou bouřlivou reakci takový nevinný dotaz vyvolá. Ano, receptů na máslíčka jak jste se povšimla je nekonečná řada ale ne každé se hodí do pizzerie. V Česku je nejspíše dělají kuchaři s maturitou nebo s doktorátem přesně podle těch receptů, ale v Americe je většinou splácá nějaký „wetback“ metodou podle oka do potoka.

V pizzeriích se to máslo vlastně nedává jako předkrm, ale proto aby jím zacpali pusu hostům po dobu co se jejich pizza peče.
K tomu máslíčku zpravidla dají nějaký chléb, ale nejspíše nějakou placku upečenou z těsta které jim zbylo z minulého dne na které si hosté takové máslo namáznou.

To máslo je ale prevít i z toho důvodu, že když je čerstvé a vychlazené tak se špatně maže a když je měkké tak nevíte jak dlouho někde bez chlazení již sedělo.

S něčím podobným se setkáte i v jiných restauracích, například ve steakhouses, kde to má ten samý účel, neboli „to keep the customer’s mouth shut“ (aby host držel pusu).
Anglicky se něčemu takovému také říká „filler“ neboli plnič kterým si host zaplní nácka, během přípravy jeho jídla moc nezlobí a někdy si kvůli tomu dá i nějaký drink, a navíc když mu pak ten steak přinesou, tak mu nepřipadá nijak malý. Neboli je to více méně psychologické, protože ten host si myslí, že dostává něco zadarmo.
Mohu vám ale říci, že v Americe zadarmo není nic a všechno má svůj důvod a to máslíčko je navíc danajský dar. V Americe se říká, že dnes to máslo potřebujete „As a hole in the head“, neboli asi jako díru do hlavy, protože to je z čeho lidé tolik tloustnou. Proto hodně restaurací dnes místo chleba a másla dávají hostům „na dům“ buď „crudité“, což jsou kousky syrové zeleniny nejvýše s nějakým „dipem“ neboli omáčkou k namáčení, nebo prostě kousky nějakého ovoce.
Tudíž pokud Vám vážená Lassienko mohu poradit, tak dejte od máslíčka ruce pryč jako od Koreje protože když ho sníte, tak musíte tu pizzerii alespoň 3× oběhnout abyste ztratila ty kalorie které jste nebrala.
 Mike

Reakce:
Lassienka
409 příspěvků 17.05.05 07:40
Milý Mike,

moc děkuju za milý a vtipný příspěvěk. Jak se to má s máslíčkem (tuny kalorií atd) pochopitelně vím a taky ve svém věku vím, na co si mám dávat pozor. Po pravdě taky přiznávám, že máslíčku podlehnu jen občas, ale to se pak za „odměnu“ jdu mučit na spinningové kolo… Nicméně požadavek na máslíčko vzešel od mojí desetileté dcery, kterážto vypadá jako absolvent koncentračního tábora, dají se jí spočítat všechna žebra a dětská lékařka nás svého času (než zjistila, že děťátko nemá geneticky po kom být silné) podezírala, že je podvyživená. Takže cokoli, po čem aspoň trochu přibere, beru… (při 140 cm má 27 kilo…)
A všem ostatním ten recept, až se k němu doberu, napíšu pro radost. I s doporučením, že zelenina je skutečně lepší, ale dát si dvakrát do roka máslíčko - i to má svoje.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz