Říkali jsme jim křeháčky a nejsou na internetu

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4469 příspěvků 18.02.13 10:23
Říkali jsme jim KŘEHÁČKY a nejsou na internetu

…je to marné! Čím je jeden starší, tak vedle toho že blbne, se i častěji vrací do dětství… Objevilo se na LABU mé mládí ale KŘEHÁČKY patří k mému dětství…; prosím, jestli někdo zná, tak ať se ozve.
Moc toho o nich nevím… Zadělávaly se smetanou a zda v nich vedle mouky, špetky soli a trošky CUKRU bylo i máslo a vejce, nevím.
Těsto se vyvalovalo na tloušťku něco málo přes jeden centimetr a na plech se dávaly čtyři kusy těchto placek. Peklo se v troubě a myslím že se po rozpečení obracely. Po upečení dozlatova jevil víceméně „betonový“ korpus (kdyby Aboriginci pekli v pecích, tak neobjevili bumerang a kdyby H. Fibingerová neměla koule, tak z ní byla diskařka) na lomu tendenci k listování, ale hmota byla spíše „zdrcnutá“. Maminka říkávala, že je to drahé pečení (smetana?). Pekla nám je na výlety, později i na lyže – na rozdíl od chleba se salámem z nich v létě neteklo máslo a v zimě nezmrzly a byly pořád stejně betonové.
Před pár lety jsem již recept hledal na netu a podotýkám že nejde o PODLESNÍKY, BOŽÍ MILOSTI, ani o různé SMAŽENÉ placky…
 Děkuji


Reklama


Reklama

Reakce:
 
tlustá bába
1207 příspěvků 21.02.13 19:33
křeháčky - možná

Vypadá to na placky z přesného těsta (tuhé, nekynuté), také se jim říká křesné placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance, loupané pagáčky…
Cituji z knížky Lidové pečivo v Čechách a na Moravě (J. Šťasná, L. Prachařová), vydal ÚLUV, 1988:
Přesné pagáčky z Ostrožské Nové Vsi:
Hladké těsto se vypracuje z 1 šlehačky, 1 žloutku, trochu soli a hladké mouky dle potřeby. Těsto se nechá chvíli odpočinout a pak se peče jako veliký pagáč v předehřáté troubě. Nikdy se nekrájel, pouze ulamoval.
Pagáčky se v současné době zadělávají nejen šlehačkou, smetanou nebo podmáslím, ale také kefírem a přidáním kousku másla nebo sádla. To svědčí o oblibě nekynutého pečiva i dnes.
Mají-li se pagáčky „loupat“ jako lístkové těsto, musí se těsto rozválet, pomastí se rozpuštěným tukem po celém povrchu a složí jako lístkové máslové těsto. Tento postup se opakuje 3×. Pak se těsto nechá odpočinout a upeče se.
Loupané pagáčky z Ostrožské Nové Vsi: Do mléka nebo kteréhokoliv tekutého mléčného výrobku se na 0,25 litru přidá 10 dkg másla, 1 žloutek a mouka podle potřeby. Na potírání je potřeba kousek másla nebo rostlinného tuku.
Tuhá nekynutá těsta (nekvašená) tvoří základ vývojové řady chlebového pečiva.
Drahé to bylo - smetana, mohlo být máslo na trh.
Odkud maminka pocházela? Třeba by se dalo ještě zapátrat.

 
casino
4469 příspěvků 22.02.13 22:18
Děkuji, děkuji, děkuji!

Vypadá to nadějně…
Smetana nebyla, tak jsem zkusil ten recept s máslem a protože je pátek a navíc půst, tak jsem bliny nahradil „přesňáky“ :palec:
Mouky stačí 400g a vyšlo to na 4 menší křeháčky. Jeden jsem zbodl eště než dorazily MAKRONKY s foťákem :mrgreen:
Příště zkusím zakysanku…
Děkuji, děkuji, děkuji! :hug:

 
tlustá bába
1207 příspěvků 22.02.13 22:43
Není zač

Než jsem použila mozek a okuláry, nebylo mi jasné (než mi docvaklo), co by mohl mít půst proti blinám. Tedy doufám, že už teď nevypadají jako carský důstojník, když mají ten půst! Vědí, že je zavrženíhodná jakákoliv obžernost!? :mavam:

 
Sylvie
2302 příspěvků 22.02.13 23:43

Já také děkuji. Hledala jsem pro casina doma v prvorepublikových kuchařkách a nic jsem nenašla.

 
birkana
1667 příspěvků 23.02.13 07:55

Křesný placky jsou v Krkonošské kuchařce (Jiří Marhold) popsány takto - doslovná citace: „Připravovaly se z hladké mouky, vody, soli a vajec (nebo i bez vajec). Umíchalo se řídké těsto tak, aby se dalo na teplé plotně roztírat. Upeklo se po obou stranách a pak se omastilo máslem. Kde nebylo máslo, máčely se v sirobu.“

Krkonoše byly tenkrát asi opravdu chudý kraj. Nezadělávaly se ani mlékem :think:

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.02.13 15:56

Birkano, a já je v té samé kuchařce hledala také. :-) Bezva kniha, že?

 
birkana
1667 příspěvků 23.02.13 16:22

To jsem ráda, že tu kuchařku také někdo vlastní :mavam: Já v ní hledám nejednu inspiraci a s vděčností při tom vzpomínám na svou babičku :srdce: :srdce: :srdce:, i když ona pocházela od Domažlic. Obyčejná jídla z těch regionů jsou si však v lecčems podobná :idea:

 
tlustá bába
1207 příspěvků 23.02.13 20:04
BÁC

@Sylvie @birkana
Dívky, neznáte „BÁC“? Snad by to měly být strouhané brambory s vrstvou máku, něco jako bramborák pečený na plechu v troubě??? Přijde mi, ale, že to bylo odněkud z Plzeňska. Roky mi to straší v hlavě, ale do soustavného pátrání jsem se nepustila, kachna. Nespěchá to, jen, kdyby vám to cvrnklo do nosu. Děkuji! :kytka:

 
ucitelas
328 příspěvků 24.02.13 08:28
my Kluci ano

http://www.labuznik.cz/…ich-brambor/

MMJ, babička to pekla, bylo to moc dobré. na Plzeńsku možná také, ale ona bydlela na rozhraní Příbramska a Berounska.

 
birkana
1667 příspěvků 24.02.13 08:33
... a holky taky

Tlustá bábo, krapet jsem zagůglila, na netu je receptů docela dost. Tak pro ilustraci aspoň jeden 8o staročeský bác :mavam: :mavam: :mavam:

 
tlustá bába
1207 příspěvků 24.02.13 15:18
Bác

@ucitelas @birkana
Děkuji oběma.
No, přitom je to tak jednoduché. Někdy jsem hodně velká kachna. :dance:
Ale zas vím, kde se zeptat, že jo?! :lol:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.02.13 16:55

Bác jsem už dělala a manželovi moc chutnal. Jinak dnes uvařen podle Krkonošské kuchařky králík v černé omáčce. Výborné. Pokud mohu radit, tak octa raději méně, nebo ten čtvrtlitrový hrneček více zředit vodou. Musela jsem pak více sladit omáčku.

 
birkana
1667 příspěvků 24.02.13 17:31

@Sylvie, já už jsem se v té Krkonošské také „spálila“ s octem. Pak jsem si uvědomila, že recepty jsou staré a tudíž ocet bude přírodní, tj. 4% :kytka: Od té doby dávkuju automaticky polovic a vše pak vychází O. K. :mavam:

 
Sylvie
2302 příspěvků 24.02.13 19:32

Birkano, jsi hodná. Děkuji. :mavam:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz