REMO - co to vlastně bylo?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník mirabelka02
23 příspěvků 22.11.06 22:04
REMO - co to vlastně bylo?

Přeji dobrý večer!
Vzpomínám na jídla ze školní jídelny a nevím proč, tak jsem si vzpomněla na tzv. REMO plátky. Bylo to asi v 70.? letech a prodávalo se to jako syrové maso, takové obdélníčky - snad na to byla dokonce i reklama! Byla jsem tehdy dítě, párkrát jsme to doma vařili, ale bylo to prý hrozné…Už si to nepamatuju, z čeho to vlastně bylo. Můžete mi někdo osvěžit paměť? Ještě teď vidím babičku, jak nadávala, že jsou to nějaké semleté odřezky…
Díky za Vaše odpovědi.

Reakce:
di
2451 příspěvků 23.11.06 10:36
Správně se to jmenovalo Rema

vzniklo to jako zkratka z pojmu „REkonstituované MAso“. Původně mělo jít o rozmělněné a následně (kdoví čím) znovu spojené VELMI kvalitní maso, ale co z toho nakonec vzniklo, to si z různých závodních a školních jídelen asi všichni pamatujem… Brr. :-/

Labužník mirabelka02
23 příspěvků 23.11.06 10:42
Díky!

Tak už vím! A když se to uvařilo, tak se to smrsklo do takové nepoživatelné hmoty…Mě nějak uchvátila ta „reklamní kampaň“, že jsem si na to vzpomněla. Jo, podvědomí:)

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 24.11.06 13:38
REMA

Včera jsem si dala v IKEA smažený řízek a to bylo přesně ono. Takže se to pořád používá. Řízek oválného tvaru byl slisovaný z drobných plátečků masa. Není to vyloženě mleté, ani neobsahuje viditelně žádné pojivo, jako sekaná. Ale něčím to musí držet pohromadě. Asi se tak dá výhodně zpracovat tužší, méně kvalitní maso, které pak nevyžaduje tak dlouhou dobu tepelné úpravy. Chuť úplně jiná, než normální řízek.

Labužník mirabelka02
23 příspěvků 24.11.06 14:21
Takže jak to chutnalo, JanoQ?

Možná že je lepší, že to nevíme, jak se to vyrábí:)

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 24.11.06 17:36
Mirabelko,

už jsem jedla lepší věci. Chutnalo to jako lepší lunchmeat, tak nějak uměle. Všichni si to dávali, nikdo nereptal, ani si nestěžoval. Bylo by slušné uvést v nabídce, že nejde o normální maso.

hydraulik
54 příspěvků 24.11.06 21:28
REMA

Ano jak již bylo řečeno rekonstituované maso.Žádný zázrak.Používá se dodnes ve velkovaření.Roláda byla docela dobrá,když jsem jí udělal nějakou omáčku či oblohu.Ostatně soudruh McDonald je používá (dle mého) dosud.Neboť to co prodává nemůže být hamburger.Hamburger je z masa ale on to asi neví.Hy

esmeralda
4813 příspěvků 24.11.06 22:41
Hydrauliku, vidím že McDonalda nemáš moc rád....

…já konec konců taky ne. Když chci pořádný hamburger, zajdu si do místního Take Away.
Přesto mi nedá se jich zastat.
Byla jsem u nich několikrát v zákulisí. Je tam úžasná čistota a jejich hamburgery jsou 100% hovězí. McDonalds je asi poslední společnost na světě která si může dovolit inzerovat něco co není pravda, neboť je ostře sledována celým světem včetně (jak tady vidím) ČR.
McDonalds sice není charitativní společnost ale pro puberťáky na celém světě dělá víc než dost. Dává jim totiž práci a tak mají místo flákání se po pasážích a vyhledávání drog možnost něco se naučit a vydělat si pár peněz. Když už se nenaučí nic jiného, tak aspoň se do práce dostavit.
V rámci Mickova vědeckého výzkumu (nenechal si to rozmluvit) jsme ochutnali hamburgery MdDonalda v ČR. Myslím, že odpovídaly celosvětovému standartu (dalo se to jíst).
Proč nejste na hamburgery vysazení je mi jasné od osudného okamžiku, kdy jsme si (nemcdonaldský) hamburger dali ve Štětí. Byl to nezapomenutelný zážitek (nedalo se to jíst).

TREPIFAJXL
9 příspěvků 17.12.06 14:20
...

Prosím, byl to naprostý hnus. Univerzální hnus vhodný k pečení, dušení, vaření…

Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.10.07 13:29
...

Já si na to taky pamatuji, ale podařilo se mi to naštěstí jen 2 x zkusit. Hodně jsem tenkrát přemýšlela čím to drží pohromadě - ono to asi bylo kolagenem - když ty šlachy a kloubečky rozšmelcovali s trochou masa, tak se dostavil stejný efekt jako u uzenin spojených prátem (tedy pokud to dělá opravdu řezník, a ne výrobce uzenin, protože tam snad ani žádný prát není).

bona
2416 příspěvků 30.10.07 19:47
Jsem asi divná,

ale mně ty „remo řízky“ ve školní jídelně docela chutnaly, dokonce jako jedno z mála jídel…:-). Ještě jsem tam měla ráda čevabčiči a šunkofleky (doma jsme měli vždy domácí flíčky a v jídelně mi chutnaly právě ty kupované - stejně tak jsem to měla s nudlemi v polévce..:-)) a to bude asi všechno, jinak jsem tam nic nejedla, nebo se v tom jen povrtala…ještě možná bramb. kaši s párkem…

Vivcent
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.09.10 20:40
REMA

REMA plátky, ale i závitky a rolády byly z vepřového i hovězího masa. Nebyly to žádné semleté klouby a chrupavky, ale skutečně kvalitní maso zbavené všeho nežádoucího. Po nalístkování se opět vakuově spojilo bez přidání nějakých přísad. REMA bylo určeno hlavně pro veřejné stravování, školní a závodní jídelny. Zaručovalo porce stejné velikosti, homogenity a standardní vysoké kvality. Chuť oproti celistvému masu byla pozměněná, ale šlo jen o zvyk. Dalo se koupit i v některých prodejnách polotovarů. Nebyla to žádná příšerná semletina, jako předvádí jistý řetězec rychlého občerstvení.

evika219
20 příspěvků 23.09.10 22:25

Tak já jsem taky divná, v internátní jídelně poloviny 80. let byl REMA plátek jedno z poživatelných jídel.
Dokonce jsem se na něj těšila. Ne že by mi chyběl, ale vyrábí se ještě?

vildamín
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.09.10 18:22
REMA

Neměla pravdu babička, že jsou to semleté odřezky ani přispěvatel z listopadu 06. Šlo skutečně o kvalitní maso, které bylo zbaveno nežádoucích složek (chrupavky, šlachy, úpony, větší cévy, povázky …). Pak bylo nalístkováno (dvoumilimetrové plátky) a bez přísad vakuově spojeno. Bylo určeno pro veřejné stravování (školní a závodní jídelny, některé restaurace, dalo se koupit i prodejnách polotovarů). Šlo o to, že porce byly stejné , homogenní (stejný obsah tuku), při zachované standardní slušné kvalitě. Chuť byla oproti celistvému masu pozměněná, šlo o zvyk. Špatná vyvařovná je špatná bez ohledu na použité suroviny či polotovary.

bombyta
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.10.10 07:53
rema plátky

Já jsem si Rema plátky kupovala na ul. Horákové v Praze 7, kde byla specializovaná prodejna. Byly vynikající.

Nevíte někdo, jestli se ještě někde vyrábějí?

Děkuji za odpověď

TommyLee
5 příspěvků 21.12.12 23:13
rema

http://www.youtube.com/watch?…

birkana
1682 příspěvků 03.01.13 17:14

… a my jsme se koncem sedmdesátých let na REMA plátky těšili, když byly v závodní jídelně (tehdy SONP Kladno k svačině). Byly opravdu chutné! Asi záleží na výrobci a použitých surovinách a co a jak s nimi „provede“ kuchyně :idea:

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz