jsem si opět dnes koupila v obchodě s řeckymi lahudkami. Jednou za čas
tam pustím chlup a přinesu si domu za hodne penez malo veci. Ale ony jsou
taaaaaaaaak dobre!! A jedna z nich je lilek v oleji. To přece nemůže být
tak těžké, jen znát ten figl!?
Lilek je prý grilovany. Jenze je asi natazeny vinnym octem . A o to mi jde.
Recepty na netu jsem nasla, ale ze vsech mi vysvita, ze pak bude v tom oleji
„voda“ . A neni, viz obrazek. Lilek je krasne masovy, prijemne nakysly
v lahodnem, lehkem, rostlinnem oleji. o koreni az tak nejde, ale o to, jak
docilit te uzasne chute ?
Stejne tak je vynikajici chobotnice .
nemluvim o tom, kolik toho tam musim pokazde nechat
Řecký lilek v oleji
http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
skús toto, dá sa to aj s baklažánmi, lebo som to robila aj ako mix.
už si nepamätám, či som to robila sj grilovanými baklažánmi, ale viem, že som baklažány grilovala, ešte som si kvôli tomu kupovala tú vrúbkovanú panvicu. Ale moje neboli také hrubé ako tie na obrázku. Ešte mám nejaký pohár, tak to preverím, ak máš záujem.
Aleno, za všechno budu ráda, jistě! Ty silné pláty lilku maji hodne co
do sebe! Nejsou vubec nacucane olejem chutove jsou krasne navinulé a je co
kousat, vynikající! Nevím, zda ocet vinný nebo balzamikový, jako grilované
to nevypadá ale je možné, že jen mírně s tím octem a možná ani nebyl
solený a vypocený ten lilek. Někde jsem se dočetla, že když je pěkný,
tvrdý, je to škoda nechávat vypotit.
Zkusím se ještě zeptat někdy v tom obchůdku. Jestli se nekdy podaří,
dám určitě vědět! Ono jedna věc je recept a druhá pak postup a ten
správný jsem zatím nepotkala. Alespon se mi žádný nezdál.
Wydra, som presvedčená, že je to tento recept, akurát to treba premyť
vodou viac ako trochu,ako píše Kimlo.
Keď to bolo premyté aj od octu, normálne v site na cestoviny, tak som si do
misy spravila olej s bylinkami a cesnakom a nechala som tam ten baklažán
odstáť. Potom tým naplníš poháre asi 1 a viac cm od vrchu, dobre
poutieraš okraj pohára a viečko a zasterilizuješ. Kimlo píše o 1 cm
baklažánu, ale ja som robila cukiny milimetrové. Po soľnom aj octovom
kúpeli zostali cukiny chrumkavé, a je to super aj na chlieb namiesto tých
pančovaných šuniek. Pekný večer.
Baklažány v oleji
Postup:
Baklažány nakrájame na 1 cm plátky, posypeme veľkým množstvom soli a
necháme 24 hod. odstáť, (niekto ich pred tým lupe, ale ja to považujem za
barbarstvo), vyžmýkame, zalejeme na 12 hod. octom, vyžmýkame, trochu
premyjeme vodou, naukladáme do fliaš s kúskami cesnaku, papriky, feferónov,
rôznymi vňaťami (ale bazalka tam musí byť určite!), vytlačíme vzduchové
bublinky a zalejeme olejom – hocijakým…najlepšie olivovým, necháme
aspoň 14 dni zrieť.
Je to vynikajúca príloha k rôznym mäsitým jedlám, alebo nátierkam.
Kvůli vytlačování bublin bych doporučila obrácený postup. Čili
nejprve nalít olej a pak do něj vkládat a přitlačovat lilek aspol.
Je to šikovnější.
jenze on v tom obchode je ve velke, hluboke mise a plave! Vubec neni natesnany v zadne sklenici. Uz ho mam zpracovany, ted jdu do posledni faze - bylinky,olej. Tak uvidim co z toho vyleze. Za kazdou radu dik ! az to bude to ono, dam podrobny recept, protoze je to je fakt skvele!
Takto dělám papriky(recept od kamaráda z Bulharska).Vyberte masité,
voňavé a neuvadlé papriky(nic proti Holandsku, ale Jižní Slovensko,
Maďarsko, Bulharsko a hlavně v době sklizně, to je ono). Dám je na
pečící papír na plechy a do rozpálené trouby do té doby, než začnou
dělat puchýře a trochu na některých místech tmavnou. Mám připraveny
mikrotenové sáčky, do kterých upečené papriky dám. Použijte dlouhou
pinzetu, nebo rybáři pean. Udělám na sáčku uzel, připravím si co
největší mísu, do které sleju vše co zůstalo po upečení paprik. Po asi
půlhodině ustřihnu na sáčku spodní roh, výbornou vařící šťávu
z paprik naleju do mísy a trpělivě papriky oloupu. V jedné ruce
v pinzetě držím papriku a druhou je loupu. Pozor, už jsem se párkrát
opařil. Loupejte je nad mísou, šťávu nevylévat! Oloupanou papriku bez
stopky a vnitřku nekrájím, jak se povede tvar, tak to nechám. A nyní to
nejhlavnější. Na jednu papriku, jednu vrchovatou lžičku soli. Sůl nasypu
na papriky, zaleju octem a olejem půl na půl tak, aby vše bylo ponořeno a
čekám do druhého dne. Nevím proč, ale tu sůl si ocet s olejem nějak
vytáhne, přesolené to není. Udělejte tento základní postup, ochutnejte a
koření si přidávejte různě dle své chuti. Přidávám do pár sklenic
čerstvou celerovou nať, někam čubricu, oregano…)Nesteriluji, oleje je tam
dost, dám do lednice a postupně odebírám. Pozor. Tato lahůdka má hodně
kamarádů, tak s tím počítejte a udělejte opravdu několik plechů.
Dělám tak i celer.
No a lilek se musí dělat podobně. Myslím. A jeden tip na závěr www.diama-cz.cz
Wydra, prosím, nezabudni na ten recept. Semiačka lilku som dnes práve posiala a budem čakať na priesady. Dúfam, že budem potrebovať veľa receptov.
uzasny recept, kikimore, ten si ulozim na papriky, ale nevim. Ty myslis ty
grilovane lilky tak osolit, dat olej a ocet a pak to druhy den zalit olejem
cele? Ja jsem to uz nejak udelala, ale nedam jeste recept, musim to vychytat.
Tady jsem pobrala vsechny rady uz vcera a nejak jsem to povarila v octove vode
(vinny ocet)a pak osusila a nalozila. Nalev vyjimecny, jen hodne cerstve bazalky
(mixovala) a cesnek a trochu mletych papricek (yzot) . Jneze ty lilky to
nenatahnou, kdyz jsou nacucly tou kyselou vodou. Tak jsem je vyndala zase
z toho oleje a dala na gril asi na 15 min a zpatky do oleje. Ale asi to bude
nejlepsi jak pises ty. Jen musim vychytat kolik toho octa, mam to vic kysele nez
jsem chtela.
Kikimore, dej ty papriky takhle jak mi pises do receptu, je to krasny recept!
A za link take diky!
Lilky vystavim az je vychytam!
Diky a diky vsem!
Glamo, zadne bublinky to nedelalo, krasne to plave v oleji
Olivovy olej nemam rada, ale i ten koupeny a drahy lilek byl v lehkem,
rostlinnem a tak jsem to udelala take a je to vyborne!
Jeste jak dlouho to vydrzi nezavarene?
Aleno, než ty tvoje vyrostou, recept bude, jsem se do toho zakousla! Taky se
pozetej, jde mi jen o ten zacatek. V pondeli se pozeptam v tom obchudku,
treba mi to prozradej
Ten obrazek je ted ten prvni pokus. myslim jine koreni davat nebudu, je to vazne
takova lahodna chut.
Inu, věnovala jsem ti, wydro, pár desítek minut… asi ani jedno není úplně přesné, ale trochu inspirace by mohly recepty poskytnout:
Papriky:
http://www.labuznik.com/…k-pro-bedlu/
lilky:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/…ci-dobrutka/
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Možná jsou lehce opečené, možná nejsou jen vypocené. Ale i kdyby to
tak bylo, různé varianty na pocení lilků a koření, atd., atd. tě možná
někam nasměrují
Ať se daří
Inu Alis, za tvuj cas dekuju, ale to je to prave, ze tohle jsem posbirala uz
tady z rad labuzniku. Kdyz se podivas na obrazek toho lilku v krabicce tak
vidis, ze je celistvy! Cili podle me ho rozhodne nepotili a jestli grilovali,
coz asi urcite, tak jen mirne, jeho chut je celistve navinula a neni z toho
citit ze je to mokry! Proste tuha duzina, naprosto lahodna. To o te moji az tak
rict nemuzu, z te citim, ze to bylo ve vode, i kdyz octove! Vsechno ostatni uz
je vyborne. Budu zkouset, prece to nemuze byt tak slozite!?
wydro, tak mě to zaujalo, že jsem pátrala a našla recept, kde se lilek nakrájí na tyhle tlusté plátky a potom se blanšíruje chviličku ve vodě napůl smíchané s octem. Pak se nakládá do oleje a koření asi podle chuti. Už se mi chce spát, ale zítra to přeložím a napíšu.
Tak po ránu jsem si přečetla předchozí rady a ten mnou nalezený recept se liší asi jen v tom, že lilky se nakrájí po délce na plátky 4 - 5 cm tlusté, povaří se v nálevu 1/2 voda a 1/2 bílý vinný ocet jen 1 minutu. Pak se nechají okapat a hned se skládají do sklenic, koření podle nálady a nakonec se to celé zaleje olejem. Tož tak.
Zebulon, ja te taky poslechla, jenze pak byl ten lilek takovy vodovy.
A navic jsem ho uz pred tvou radou mela soleny a zdimany. Tak jsem po tom
povareni ho jeste 13 min grilovala. Od vcerejska je v oleji, je dobry , trochu
jsem prehnala sul akorat. Tak pristi zkusim jednak jak pises a to hned jak ho
nakrajim a pak zkusim jen potrit smesi oleje a octa a grilovat . ¨Prosim te,
nespletla ses v te tloustce platku? 4-5 cm ? Spis mm, ne? Ten co jsem koupila
byl take po delce a az se to naucim a bude to presne dle meho, tak ho take na ty
platky budu delat!
Dala jsem ho do misky, je na stole a je to fakt super! neni nad to, se tady
zeptat.
Vsem, vsem ,vsem wydra dekuje!
Tak wydro, už jsem tady zas :- ). Pročetla jsem ještě i diskuzi pod tím receptem, ze kterého jsem tu citovala tu 1 minutu a tam autor doporučuje konzumovat lilek až po týdnu odpočinku (toho lilku). A jasně, že plátky jsou v mm, haha. Ale! pak jsem objevila další recept a ten začíná slovy: pro realizaci tohoto receptu si vyberte horký letní den. Autorka tam stejně nakrájené lilky taky rychle povaří, tentokrát 4 minuty a pak přijde to kouzlo - rozloží je na síto a 6, slovy šest, hodin je suší na slunci. To nás zase někam posouvá. Nevím ovšem, jestli tam, kam chceme :- ). Nevíš náhodou, kde sehnat maličké lilečky, ze kterých Arabové dělají makdous? Chtěla bych to zkusit.
Ty povarene lilky se MUSI nejak osusit, vysusit tu vodu a tak jsem je dala
pod gril, protoze ta babice prodavacka rikala, ze jsou grilovane. Ale jedno vim
jiste, nejsou solene a pocene !
Koukam, ze te to hodne zaujalo a nejen tebe a tak doufam, ze az ten recept dam
na labuznika, nekdo si ho take nalozi.
Ty malinke lilecky vim 100% maji na Sri Lance !
Makdous jsem zkousela z norm lilku a nic moc ale hlavne mi nechutnaly ty
orechy, protoze zmekly !
Ale origos bych i rada ochutnala.
Tak si ho kup!
http://www.orientalnipotraviny.cz/…-v-olivoleji
Tedy děvčata…vy mi děláte ale taak neskutečné chutě, až mám
slinné žlázy v křeči!!
Ať už je ten recept tady!
Nechtělo by to, Wydro, zažádat EU o dotaci na vědu a výzkum…?
A je to. Když není po ruce horký letní den, musí posloužit trouba.
Já si ten makdous kupuju u Arabů v Dejvicích, ale láká mě to zkusit
sama. No, začnu šetřit a vzhůru na Srí Lanku!
Ted mam ten macerat, ale v tydnu uz to dotahnu! Stoji to za to! Vsechny
recepty co jsem nekde nasla nejsou to co chci a co ja chci, to najdu, sezenu,
dotahnu, nybrz jsem beran!
Zatim se podivej na fotku, jak krasne to vypada! pridala jsem cerny olivy… uzasny!
Jo a prave ze EU mi dotaci na kupovany v reckem obchode neda, musim bez dotaci
ten jejich recept investigativne oprasknout
Zebulon, ke kterym Arabasum v Dejvicich chodis? Nedame si tam rande? Ja chodim na Cs.armady … a k Rekum do
Wintrovky
Na Ural, tedy oficiálně Puškinovo náměstí: http://www.barakat.cz/
Mají nejlepší merguez, lepši než Farah v Myslíkově. K cedru na cs.
armády jsem chodila taky, ale bohužel je zlikvidovali Vietnamci se svýma
večerkama, už to není, co to bylo, a u toho Řeka jsem zatím nebyla. Teď
tady ze zoufalství cucám aspoň italský olivy, ten tvůj lilek (i přes
popisované dětské nemoci) vypadá nádherně. Já dělám takový ten
klasický, tenké plátky ogrilovat do hněda a pak napresovat do sklenic
s česnekem a olejem.
na ten jsem uplne zapomnela!! Dik! Leta jsem bydlela 2 min od Puskinaku.Ted
jsem v Holesovicich. K tem Rekum zajdi a vezmi si prasatko ! Dalsi Rekove jsou
na Strossm a tam je to fakt o likvidaci rodinneho rozpoctu
Jo a v Teronsky je japonska, tu znas? Tomio ovsem take neni armada spasy , na
to je treba pamatovat.
baklazanny s este nevyvinutymi semenami sa opecu na prudkom plameni na
sporaku na plotnicke, alebo das do pece a otacas ich pri opekani kazdu chvilu
tak aby duzina ostala biela. Teda prakticky to je tak,ze zacitis ze uz sa linie
ta typicka vona baklazanu!--nesmu byt na tlak uz makke prepecene!
Potom ich bud olupes alebo len ocistis suchym obruskom kozu a narezes na platky,
rezance..
Kazdy platok pokropis octom a stipockou soli jemne s citom, das jeden na druhy
na daku sikmu plochu a pritlacis prkenkom na ktore daco polozis ale zasa ich
nelisujes na to pozor! a nechas odtiect/okapat..
Potom ukladas do primeranej nadoby a zalejes horucim!rastlinnym olejom.
Nechas ulezat, prejst.
Dobru chut:)
Prikladat/ preklada sa mozu opecenou paprikou,cesnakom.. orechy a petrzlen…
Poznamka: na tieto ucely sa pouziva baklazan ten gulaty..kultivary ako dlhe a
podlhovaste co su na ruku/vahu lahke nie su moc vhodne..zmaknu, zmlandraveju,
ale dobre mozu byt, preco nie…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
