Řecký lilek v oleji

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.02.11 19:31
Řecký lilek v oleji

jsem si opět dnes koupila v obchodě s řeckymi lahudkami. Jednou za čas tam pustím chlup a přinesu si domu za hodne penez malo veci. Ale ony jsou taaaaaaaaak dobre!! A jedna z nich je lilek v oleji. To přece nemůže být tak těžké, jen znát ten figl!?
Lilek je prý grilovany. Jenze je asi natazeny vinnym octem . A o to mi jde. Recepty na netu jsem nasla, ale ze vsech mi vysvita, ze pak bude v tom oleji „voda“ . A neni, viz obrazek. Lilek je krasne masovy, prijemne nakysly v lahodnem, lehkem, rostlinnem oleji. o koreni az tak nejde, ale o to, jak docilit te uzasne chute ?
Stejne tak je vynikajici chobotnice .
nemluvim o tom, kolik toho tam musim pokazde nechat :mrgreen:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
alena45
588 příspěvků 11.02.11 08:20

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

skús toto, dá sa to aj s baklažánmi, lebo som to robila aj ako mix.

 
alena45
588 příspěvků 11.02.11 09:41

už si nepamätám, či som to robila sj grilovanými baklažánmi, ale viem, že som baklažány grilovala, ešte som si kvôli tomu kupovala tú vrúbkovanú panvicu. Ale moje neboli také hrubé ako tie na obrázku. Ešte mám nejaký pohár, tak to preverím, ak máš záujem.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.11 15:35
diky,

Aleno, za všechno budu ráda, jistě! Ty silné pláty lilku maji hodne co do sebe! Nejsou vubec nacucane olejem chutove jsou krasne navinulé a je co kousat, vynikající! Nevím, zda ocet vinný nebo balzamikový, jako grilované to nevypadá ale je možné, že jen mírně s tím octem a možná ani nebyl solený a vypocený ten lilek. Někde jsem se dočetla, že když je pěkný, tvrdý, je to škoda nechávat vypotit.
Zkusím se ještě zeptat někdy v tom obchůdku. Jestli se nekdy podaří, dám určitě vědět! Ono jedna věc je recept a druhá pak postup a ten správný jsem zatím nepotkala. Alespon se mi žádný nezdál.

 
alena45
588 příspěvků 11.02.11 19:43

Wydra, som presvedčená, že je to tento recept, akurát to treba premyť vodou viac ako trochu,ako píše Kimlo.
Keď to bolo premyté aj od octu, normálne v site na cestoviny, tak som si do misy spravila olej s bylinkami a cesnakom a nechala som tam ten baklažán odstáť. Potom tým naplníš poháre asi 1 a viac cm od vrchu, dobre poutieraš okraj pohára a viečko a zasterilizuješ. Kimlo píše o 1 cm baklažánu, ale ja som robila cukiny milimetrové. Po soľnom aj octovom kúpeli zostali cukiny chrumkavé, a je to super aj na chlieb namiesto tých pančovaných šuniek. Pekný večer.

Baklažány v oleji
Postup:
Baklažány nakrájame na 1 cm plátky, posypeme veľkým množstvom soli a necháme 24 hod. odstáť, (niekto ich pred tým lupe, ale ja to považujem za barbarstvo), vyžmýkame, zalejeme na 12 hod. octom, vyžmýkame, trochu premyjeme vodou, naukladáme do fliaš s kúskami cesnaku, papriky, feferónov, rôznymi vňaťami (ale bazalka tam musí byť určite!), vytlačíme vzduchové bublinky a zalejeme olejom – hocijakým…najlepšie olivovým, necháme aspoň 14 dni zrieť.
Je to vynikajúca príloha k rôznym mäsitým jedlám, alebo nátierkam.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 10:46

Kvůli vytlačování bublin bych doporučila obrácený postup. Čili nejprve nalít olej a pak do něj vkládat a přitlačovat lilek aspol.
Je to šikovnější.
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 10:49
no jo,

jenze on v tom obchode je ve velke, hluboke mise a plave! Vubec neni natesnany v zadne sklenici. Uz ho mam zpracovany, ted jdu do posledni faze - bylinky,olej. Tak uvidim co z toho vyleze. Za kazdou radu dik ! az to bude to ono, dam podrobny recept, protoze je to je fakt skvele!

 
kikimor
48 příspěvků 12.02.11 15:10
Zkuste toto

Takto dělám papriky(recept od kamaráda z Bulharska).Vy­berte masité, voňavé a neuvadlé papriky(nic proti Holandsku, ale Jižní Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a hlavně v době sklizně, to je ono). Dám je na pečící papír na plechy a do rozpálené trouby do té doby, než začnou dělat puchýře a trochu na některých místech tmavnou. Mám připraveny mikrotenové sáčky, do kterých upečené papriky dám. Použijte dlouhou pinzetu, nebo rybáři pean. Udělám na sáčku uzel, připravím si co největší mísu, do které sleju vše co zůstalo po upečení paprik. Po asi půlhodině ustřihnu na sáčku spodní roh, výbornou vařící šťávu z paprik naleju do mísy a trpělivě papriky oloupu. V jedné ruce v pinzetě držím papriku a druhou je loupu. Pozor, už jsem se párkrát opařil. Loupejte je nad mísou, šťávu nevylévat! Oloupanou papriku bez stopky a vnitřku nekrájím, jak se povede tvar, tak to nechám. A nyní to nejhlavnější. Na jednu papriku, jednu vrchovatou lžičku soli. Sůl nasypu na papriky, zaleju octem a olejem půl na půl tak, aby vše bylo ponořeno a čekám do druhého dne. Nevím proč, ale tu sůl si ocet s olejem nějak vytáhne, přesolené to není. Udělejte tento základní postup, ochutnejte a koření si přidávejte různě dle své chuti. Přidávám do pár sklenic čerstvou celerovou nať, někam čubricu, oregano…)Neste­riluji, oleje je tam dost, dám do lednice a postupně odebírám. Pozor. Tato lahůdka má hodně kamarádů, tak s tím počítejte a udělejte opravdu několik plechů. Dělám tak i celer.
No a lilek se musí dělat podobně. Myslím. A jeden tip na závěr www.diama-cz.cz

 
alena45
588 příspěvků 12.02.11 20:10

Wydra, prosím, nezabudni na ten recept. Semiačka lilku som dnes práve posiala a budem čakať na priesady. Dúfam, že budem potrebovať veľa receptov.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 21:34
uzasny

uzasny recept, kikimore, ten si ulozim na papriky, ale nevim. Ty myslis ty grilovane lilky tak osolit, dat olej a ocet a pak to druhy den zalit olejem cele? Ja jsem to uz nejak udelala, ale nedam jeste recept, musim to vychytat. Tady jsem pobrala vsechny rady uz vcera a nejak jsem to povarila v octove vode (vinny ocet)a pak osusila a nalozila. Nalev vyjimecny, jen hodne cerstve bazalky (mixovala) a cesnek a trochu mletych papricek (yzot) . Jneze ty lilky to nenatahnou, kdyz jsou nacucly tou kyselou vodou. Tak jsem je vyndala zase z toho oleje a dala na gril asi na 15 min a zpatky do oleje. Ale asi to bude nejlepsi jak pises ty. Jen musim vychytat kolik toho octa, mam to vic kysele nez jsem chtela.
Kikimore, dej ty papriky takhle jak mi pises do receptu, je to krasny recept!
A za link take diky!
Lilky vystavim az je vychytam!
Diky a diky vsem!
Glamo, zadne bublinky to nedelalo, krasne to plave v oleji
Olivovy olej nemam rada, ale i ten koupeny a drahy lilek byl v lehkem, rostlinnem a tak jsem to udelala take a je to vyborne!
Jeste jak dlouho to vydrzi nezavarene?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 21:38
vydrž

Aleno, než ty tvoje vyrostou, recept bude, jsem se do toho zakousla! Taky se pozetej, jde mi jen o ten zacatek. V pondeli se pozeptam v tom obchudku, treba mi to prozradej :-P
Ten obrazek je ted ten prvni pokus. myslim jine koreni davat nebudu, je to vazne takova lahodna chut.

 
Alis
2617 příspěvků 12.02.11 22:05

Inu, věnovala jsem ti, wydro, pár desítek minut… asi ani jedno není úplně přesné, ale trochu inspirace by mohly recepty poskytnout:

Papriky:

http://www.labuznik.com/…k-pro-bedlu/

lilky:

http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/…ci-dobrutka/
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Možná jsou lehce opečené, možná nejsou jen vypocené. Ale i kdyby to tak bylo, různé varianty na pocení lilků a koření, atd., atd. tě možná někam nasměrují :-)

Ať se daří :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 22:29

Inu Alis, za tvuj cas dekuju, ale to je to prave, ze tohle jsem posbirala uz tady z rad labuzniku. Kdyz se podivas na obrazek toho lilku v krabicce tak vidis, ze je celistvy! Cili podle me ho rozhodne nepotili a jestli grilovali, coz asi urcite, tak jen mirne, jeho chut je celistve navinula a neni z toho citit ze je to mokry! Proste tuha duzina, naprosto lahodna. To o te moji az tak rict nemuzu, z te citim, ze to bylo ve vode, i kdyz octove! Vsechno ostatni uz je vyborne. Budu zkouset, prece to nemuze byt tak slozite!? :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.11 23:15

wydro, tak mě to zaujalo, že jsem pátrala a našla recept, kde se lilek nakrájí na tyhle tlusté plátky a potom se blanšíruje chviličku ve vodě napůl smíchané s octem. Pak se nakládá do oleje a koření asi podle chuti. Už se mi chce spát, ale zítra to přeložím a napíšu.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 11:04

Tak po ránu jsem si přečetla předchozí rady a ten mnou nalezený recept se liší asi jen v tom, že lilky se nakrájí po délce na plátky 4 - 5 cm tlusté, povaří se v nálevu 1/2 voda a 1/2 bílý vinný ocet jen 1 minutu. Pak se nechají okapat a hned se skládají do sklenic, koření podle nálady a nakonec se to celé zaleje olejem. Tož tak.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 19:59
no jo,

Zebulon, ja te taky poslechla, jenze pak byl ten lilek takovy vodovy. A navic jsem ho uz pred tvou radou mela soleny a zdimany. Tak jsem po tom povareni ho jeste 13 min grilovala. Od vcerejska je v oleji, je dobry , trochu jsem prehnala sul akorat. Tak pristi zkusim jednak jak pises a to hned jak ho nakrajim a pak zkusim jen potrit smesi oleje a octa a grilovat . ¨Prosim te, nespletla ses v te tloustce platku? 4-5 cm ? Spis mm, ne? Ten co jsem koupila byl take po delce a az se to naucim a bude to presne dle meho, tak ho take na ty platky budu delat!
Dala jsem ho do misky, je na stole a je to fakt super! neni nad to, se tady zeptat.
Vsem, vsem ,vsem wydra dekuje!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:19

Tak wydro, už jsem tady zas :- ). Pročetla jsem ještě i diskuzi pod tím receptem, ze kterého jsem tu citovala tu 1 minutu a tam autor doporučuje konzumovat lilek až po týdnu odpočinku (toho lilku). A jasně, že plátky jsou v mm, haha. Ale! pak jsem objevila další recept a ten začíná slovy: pro realizaci tohoto receptu si vyberte horký letní den. Autorka tam stejně nakrájené lilky taky rychle povaří, tentokrát 4 minuty a pak přijde to kouzlo - rozloží je na síto a 6, slovy šest, hodin je suší na slunci. To nás zase někam posouvá. Nevím ovšem, jestli tam, kam chceme :- ). Nevíš náhodou, kde sehnat maličké lilečky, ze kterých Arabové dělají makdous? Chtěla bych to zkusit.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:30
to je ono!

Ty povarene lilky se MUSI nejak osusit, vysusit tu vodu a tak jsem je dala pod gril, protoze ta babice prodavacka rikala, ze jsou grilovane. Ale jedno vim jiste, nejsou solene a pocene !
Koukam, ze te to hodne zaujalo a nejen tebe a tak doufam, ze az ten recept dam na labuznika, nekdo si ho take nalozi.
Ty malinke lilecky vim 100% maji na Sri Lance ! :-)
Makdous jsem zkousela z norm lilku a nic moc ale hlavne mi nechutnaly ty orechy, protoze zmekly !
Ale origos bych i rada ochutnala.
Tak si ho kup!
http://www.orientalnipotraviny.cz/…-v-olivoleji
:-P

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:38

Tedy děvčata…vy mi děláte ale taak neskutečné chutě, až mám slinné žlázy v křeči!!
Ať už je ten recept tady!
Nechtělo by to, Wydro, zažádat EU o dotaci na vědu a výzkum…? :wink: :mrgreen: :mrgreen:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:41

A je to. Když není po ruce horký letní den, musí posloužit trouba.
Já si ten makdous kupuju u Arabů v Dejvicích, ale láká mě to zkusit sama. No, začnu šetřit a vzhůru na Srí Lanku!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:50
vydrz glama!

Ted mam ten macerat, ale v tydnu uz to dotahnu! Stoji to za to! Vsechny recepty co jsem nekde nasla nejsou to co chci a co ja chci, to najdu, sezenu, dotahnu, nybrz jsem beran! :-)
Zatim se podivej na fotku, jak krasne to vypada! :potlesk: pridala jsem cerny olivy… uzasny!
Jo a prave ze EU mi dotaci na kupovany v reckem obchode neda, musim bez dotaci ten jejich recept investigativne oprasknout :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 20:57
???

Zebulon, ke kterym Arabasum v Dejvicich chodis? Nedame si tam rande? :-) Ja chodim na Cs.armady … a k Rekum do Wintrovky :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 21:04

Na Ural, tedy oficiálně Puškinovo náměstí: http://www.barakat.cz/
Mají nejlepší merguez, lepši než Farah v Myslíkově. K cedru na cs. armády jsem chodila taky, ale bohužel je zlikvidovali Vietnamci se svýma večerkama, už to není, co to bylo, a u toho Řeka jsem zatím nebyla. Teď tady ze zoufalství cucám aspoň italský olivy, ten tvůj lilek (i přes popisované dětské nemoci) vypadá nádherně. Já dělám takový ten klasický, tenké plátky ogrilovat do hněda a pak napresovat do sklenic s česnekem a olejem.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.11 21:18
Puskinak

na ten jsem uplne zapomnela!! Dik! Leta jsem bydlela 2 min od Puskinaku.Ted jsem v Holesovicich. K tem Rekum zajdi a vezmi si prasatko ! Dalsi Rekove jsou na Strossm a tam je to fakt o likvidaci rodinneho rozpoctu :-)
Jo a v Teronsky je japonska, tu znas? Tomio ovsem take neni armada spasy , na to je treba pamatovat.

 
jolana
5065 příspěvků 14.02.11 18:32
wydro,

baklazanny s este nevyvinutymi semenami sa opecu na prudkom plameni na sporaku na plotnicke, alebo das do pece a otacas ich pri opekani kazdu chvilu tak aby duzina ostala biela. Teda prakticky to je tak,ze zacitis ze uz sa linie ta typicka vona baklazanu!--nesmu byt na tlak uz makke prepecene!
Potom ich bud olupes alebo len ocistis suchym obruskom kozu a narezes na platky, rezance..
Kazdy platok pokropis octom a stipockou soli jemne s citom, das jeden na druhy na daku sikmu plochu a pritlacis prkenkom na ktore daco polozis ale zasa ich nelisujes na to pozor! a nechas odtiect/okapat..
Potom ukladas do primeranej nadoby a zalejes horucim!rastlinnym olejom.
Nechas ulezat, prejst.
Dobru chut:)
Prikladat/ preklada sa mozu opecenou paprikou,cesnakom.. orechy a petrzlen…
Poznamka: na tieto ucely sa pouziva baklazan ten gulaty..kultivary ako dlhe a podlhovaste co su na ruku/vahu lahke nie su moc vhodne..zmaknu, zmlandraveju, ale dobre mozu byt, preco nie…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz