Recepty na Labužníkovi

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 12.11.11 16:17
Recepty na Labužníkovi

Ráda bych pokračovala v započaté debatě o vhodných receptech na Labužníkovi.

Moje hlavní otázka se týká tohoto:

Jestli tu mají místo i recepty horší kvality s tím, že budou mít nižší hodnoceni a patřičné poznámky a doporučení, kritiku a rady pod receptem anebo jen recepty, které jsou vyladěné, kreativní, autentické, tj. obecně schválené Labužníky jako gurmánské.

Tady není správná odpověď, ale je třeba si to promyslet a pak se této myšlenky při schvalování receptů držet.

V tuto chvíli již nejde o mraženou zeleninu (která je zde použita v mnoha receptech) ani o dochucovadla, které obsahuje 1529 receptů (masox, vegeta, podravka, bujon), ale o celou koncepci stránek.

Zda mazáci na špatně poskládaném receptu ukážou nově příchozímu jeho nedostatky a nabídnou alternativu nebo sem tyto recepty nepatří?

Vyřeší se tato sitauce zřízením speciální kategorie?

Budu ráda za každou připomínku a doporučení.

Tereza


casino Je-li myšlen vážně TENTO recept,
proč by s nadsázkou nemohl být guláš z mrazeného klokaního masa…

11.11.2011 11:11


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2443 příspěvků 11.11.11 11:38

I Vy vtipálku, co když Vás někdo vezme vážně? ;-)

 
casino
4450 příspěvků 11.11.11 12:01

No, doufám že Viktorka to nebude :-)
Naposledy, když jsem si dělal šprťouchlata z těchto NEOBYČEJNÝCH, V TROJOBALU SMAŽENÝCH, ŘÍZKŮ tak použila ZMIZÍK :mrgreen:

EDITACE po přesunuti diskuze:
Komentáře původně proběhly pod TÍMTO TRUCRECEPTEM :-)

Příspěvek upraven 12.11.11 v 19:15

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 13:07

casino, kéž bych měla tolik času jako Vy… Já jsem totiž stále nepochopila ideologii, proč rohlík v mléce je barbarství a pečená kukuřice v alobalu je umění. Pokaždé jde o suroviny a specifický způsob přípravy. Nevidím potíž v tom, že má někdo doma mraženou zeleninu, kterou může použít na rychlou omáčku, když není zbytí nebo čas. A pokud se mrkne na Labužníka a zmíněný recept podle něj uvaří, myslím, že to není nic proti ničemu.

Každý ať tu hledá recepty podle potřeby. Pokud Vás recept neoslovil, není nic jednoduššího než ho zavřít a vyhlížet jiný. Není od věci si uvědomit, že jsou u Labužníků odlišné kulinářské znalosti - někdo je kuchař mistr a někdo (jako já) teprve čeká na první skalp svíčkové.

Tereza

 
Bento
794 příspěvků 11.11.11 13:10

:roll: hm… mam termin moc nestiham. Ma to taky technicky problem to maso je velmi suche len 2% tuku.Kupim ho bez problemov a je lacne. Mozem skusit . :potlesk:
 http://www.kangaroomeat.net.au/php/recipe.php?id=4

 
zébulon  11.11.11 13:11

mila adminko Terezo, v tom pripade si ten web prejmenujte napriklad na „neco k snedku“.

 
Bento
794 příspěvků 11.11.11 13:17

:mrgreen: casino ale treba sa rozhodnut z coho ten gulasek vyrobime. Tu je aj vela divych tiav . aj kozy …moze dat aj krokodila?
 http://www.samex.com.au/exotic.php

 
di
2443 příspěvků 11.11.11 13:52

Bento: kdybych pohledala, někde mám recept na aligátoří klobásky (od jednoho známého, dobrodruha a zálesáka), máte zájem? ;-) :-)
P.S. Po editaci - mrkněte do SZ, klobásky už odputovaly.

Příspěvek upraven 11.11.11 v 13:58

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 13:56

zébulon nevidím k tomu důvod. Recepty s mraženou zeleninou provázejí Labužníka od nepaměti, tak nechápu, proč zrovna tento jeden dostává takové kapky…

 
zébulon  11.11.11 14:11

Terezo, mne je to vlastne uplne jedno, chodit sem nemusim a casto sem ani nechodim. Jen si myslim, ze labuznik je nekdo, kdo oceni DOBRE jidlo. Vy namitnete, ze otazka, co je dobre, je ryze subjektivni. Ovsem. Je to jako vysvetlovat nekomu, co je dobry vkus. Ale ve svetle toho seznamu, se kterym jste tady na me vyjela, vypada nazev tohoto webu jako sarkasmus.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 14:26

A v čem jsem na Vás vyjela? :think: Pouze konstatuji to, co jsem našla přes vyhledavač. Tady aby se občas člověk bál říct, že venku svítí sluníčko…

Já přece rozumím tomu, že jsou odlišné kategorie pokrmů. Je jasné, že návštěvu nepohostím knedlíkem s vajíčkem, ale občas si ho k večeři udělám a nevím, proč by tu na něj nemohl být recept. Stejně tak jako jsou tu recepty luxusní, které ráda pročítám a probírám se fotografiemi a vím, že si na ně jen tak netroufnu.

Myslela jsem si, že právě od toho tu Labužník je, aby nabídl rozmanitost v jídlech, světových kuchyní i obtížností receptů. Aby mazáci podali ruku nováčkům a vzájemně se obohatili. Místo toho je tu častá buzerace, vjíždění si do vlasů a nenávistné rýpavé poznámky a to převážně od některých jedinců staré gardy, kteří by nejraději vytvořili z Labužníka skanzen se zákazem vstupu.

Tereza

 
zébulon  11.11.11 14:41

Vyjela jste mi seznam, mila Terezo, omlouvam se za zavadejici formulaci. Jak rikam, delejte si tu, co chcete, rekla jsem svuj nazor, to je vse. Ten server tvorite vy a pokud mate dojem, ze recepty na blivajzy z mrazene zeleniny, mouky a jogurtu ho posouvate kupredu a povzbudite novacky k zajmu o poradne vareni, je to jen a jen vase vec. S uctou, koncim.

 
zébulon  11.11.11 14:44

casino, sorry, sem Vám pokazila legraci. Ale stejne vam tam chybi masox a petrzelka na ozdobu.

 
di
2443 příspěvků 11.11.11 15:00

Zébulon: nezapomeňte na Vegetu nebo Podravku, ta by taky chybět neměla. A pro ochucení kapka dobrého kvalitního kečupu.

 
Drobek  11.11.11 15:50

Ale ale, to se nám to tu krásně hádá. Taky už mi to někdy připadá jako v Top receptech, kde se smí jen chválit. :think:
Taky má pocit, že recepty druhu knedlíky s vajíčkem tu nemají co dělat. Ale, kolik je na světě hospodinek (a hospodyňů), kteří s potížemi uvaří vodu? I ti se chtějí něco naučit a kde začít? Já začínal s kuchařskými knihami a dodnes si v nich rád čtu. No a dnes v době internetu si čteme tady. To je přeci dobře ne? :-)
A k mražené zelenině. Proč ne? Ona je totiž čersvější. Uvědomte si jak dlouho to trvá než ji ze Španělska nebo Číny dovezou? Je čerstvá? Když je zmražená je zmražená pár hodin po sklizni. Bohužel, to přináší dnešní doba. Ty tam jsou časy, kdy jsme nakupovali čerstvé na trhu. Ale, měli snad rajčata jindy než v době sklizně? Teď v krámě jakési načervenalé koule jsou celý rok, nápis říká že jsou to rajčata. Inu, je to smutné, ale radši sáhnu po rajčatech v plechovce.
K vegetě se vyjadřovat ani nebudu, podle mně je to koření zoufalců. Kečup u nás doma je, tatarák si bez něj neumím představit.
Tak a teď se do mně pusťte.

Příspěvek upraven 11.11.11 v 15:51

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 19:32

Já ale vůbec nemám pocit, že se tu hádáme…

Diskuse je přece o sdílení (byť často odlišných) názorů - ovšem radši bych k tomu využila diskusní téma, možná by to bylo vhodnější než v komentářích pod „natruc“ receptem. Bohužel pokud se snažím zjistit, v čem je recept tak špatný a nezaslouží si zveřejnění (když desítky ostatních receptů bez potíží vaří z mražené zeleniny), hned jsem tu označena za nepřítele Labužníka a kacíře dobré chuti - navíc se diskustující vztahovačně uráží.

Stejně tak nechápu připomínky k Podravce a kečupu, jelikož těch se recept vůbec netýká, ale asi je zábavné jen tak čeřit vodu.

Tereza

 
Eja
3712 příspěvků 11.11.11 20:01

Terezo, ono to mnohdy vůbec není myšleno jako buzerace :lol: . Je to spíš o tom - a to bys měla jako adminka brát spíš jako pozitivum - že webů „vraz tam cokoli nebo něco jiného " je dost. Klidně sem dám recept na knedlíky s vajíčkem - ale měl by mít trochu nějakou " přidanou hodnotu“. ( já třeba osmahnu na másle na kostky zbylých klidně bramborových knedlíků, zvlášť klasická míchaná vajíčka, na další pánvičce na oleji cibulku a na kostky uzený špek nebo anglickou, všechno zlehka promíchám a posypu natí ze zelené cibulky). Mnoho z nás „starých struktur“ má prostě pocit, že název webu je trošku zavazující…
A jistě někteří znás mají pocit, že dochucovadla ( Podravka, Vegeta, bujonové kostky) mají několik hlavních nectností. Když pominu složení ( to už ostatně v mnoha případech není problém), tak především - odnaučují vnímat vlastní chuť jídla. Je přece tolík věcí kterými lze chuť dotáhnout - bylinky, cukr, šťáva a kúra citrusových plodů ( úmyslně nepíši jen o citronech). Hořčice ( ne kečup), víno, čistá rajčatová šťáva.. Dlouhé dušení či pečení při nízkých teplotách nebo naopak velmi rychlá příprava.
A k receptu - troufám si říct, že guláš dělaný v troubě na 120st. spojí obé - skvělá šťáva i měkkoučké šťavnaté maso :-)

 
di
2443 příspěvků 11.11.11 20:37

Ejo: :potlesk:

 
jolana
5060 příspěvků 11.11.11 20:45

Maso osmazene je chutnejsie..pretoze prejde koreninami a solou a netvrd Casino ze nie..je velky rozdiel nielen v omacke/stave ale aj v chuti masa…dakto pozna a dakto nie…hec!…a o tom to je!…to mas ako s tymi co ochutnavaju vino, kavu , olivovy olej..ako so solou…a nech ta pekne ponatahuje Casino, daky sport musis mat , nielen datlikovat ..nie kazda sol soli rovnako!..a basta fidli! :-P

Ejo, ne nee..zadna buzerace..no br..jf…labuznici su uz na vyssom level..rozvinute chute aj sposoby… a nieze nie.. aspon pierko ked nie skalp..aspon jedno dva … alebo sposobit malinkate mizerere :mrgreen: ..ale ked sa drzi a vie ako na to a kam sa ma zaradit, tak dostane aj mazacku pochvalu.. :mrgreen:

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 20:47

Eja Jenže Knedlíky s vejcem už tu jsou a to dokonce od zakladatele Labužníka 8-o A nikde pod receptem nečtu žádné komentáře o tom, že to na Labužníka nepatří.

Já asi jen nemám seřízené měřáky na posouzení, co je Labužnické a co není. Když rozpustím kupované kvasnice na cibulce a zahustím strouhankou - je to dostatečně labužnické? Pro mě třeba jo, pro někoho jiného je to smrdutý blaf…

O dochucovadlech dnes není řeč, bavíme se o mražené zelenině a proč by tu kvůli ní zmíněný recept neměl být.

Tereza

 
Eja
3712 příspěvků 11.11.11 21:15

Terko, :mrgreen: trefa. Drožďová pomazánka, knedlíčky či cokoli… odmala ne. Ale teď jsem právě jako moučník před spaním slupla krajíček čerstvého hostivařského chleba s máslem a hořčicí, navrch jednu malou šalotku. Mňam.O tom debata asi není, debata je o receptech na webu s názvem Labužník a hlavně to menším písmem - DOMOV GURMETŮ.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 21:36

No, právě proto stále čekám na objasnění problému s receptem, do kterého se (nejen) casino naváží…

Tereza

 
svato
1409 příspěvků 11.11.11 21:43

Ahoj, Drobku, tá mrazená zelenina je asi čerstvejšie, keď si ju niekto mrazí sám, vtedy sa môže dať (aspoň podľa mňa) aj osmažiť, napríklad na woku. Ale tie kupované zmesi na mňa skoro vždy pôsobia dojmom, že počas početných transportov sa minimálne raz aspoň trocho rozmrazili, preto sú snáď také vodnaté.
Zábulon a Eja: :palec: (napriek tomu, že knedle s vajíčkom mám rada :-) )

 
Eja
3712 příspěvků 11.11.11 21:53

Terko, já jsem se to pokusila vysvětlit pod oním inkriminovaným receptem.
Já vůbec nezpochybňuji, že u plotny musí mít každý nějaký základ - technologický, co co s čím udělá, jak na to. Jen na tom se dá stavět, to si musí každý prostě „vyvařit“. Ale cibulová jíška, voda, mražená zelenina a kostka zeleninového bujonu to fakt není. Na tom se nikdo vařit nenaučí - to ad 1. no a gurmetský zážitek to taky jistě není, to ad 2. Souhlasím, to asi k diskuzi k receptu nepatří - to je možná prostor pro rubriku „začínáme vařit“. Co Ty na to ? Ano, k tomu jsou na Labu cenné ne recepty, ale spousta návodů v jiné části - maně vzpomínám na článeček o roládách, dokonalé.

 
Eja
3712 příspěvků 11.11.11 21:56

Svato :potlesk: to je přesně ono. Jo, když koupím hezkou mrazitelnou zeleninu, tak když už z ní něco dělám, tak nakrájený zbytek letí do mrazáku, pustím na maximum a je to. A mám jistotu, že tam není žádná voda navíc po opakovaném povolení a zmrazeni.

 
glama  11.11.11 21:58

Já si myslím, že plést do toho vlastní, subjektivní chutě je poněkud mimo mísu..
Nepozřu cokoli z vody a nepotřebuji to hanět..
Jde o něco jiného..
Vysvětlovat to, je ale asi stejné, jako vysvětlovat, co je to dobrý vkus.. Buď to člověk cítí a nebo ne…

Veeelmi zjednoduším:
Kvalitní recept je ten, který se autor snaží udělat co nejlepší.. „vymazlený“ ;-) Čili s láskou a péčí, nebo nápadem a vtipem připravené i jednoduché jídlo (třeba i ty knedlíky)
Mizerný recept je ten, který napovídá, jak to co nejlépe odfláknout, ošidit, očůrat… Moc se s tím nemazat, stejně se to sežere..

Labužník by měl být pro ty první..

PS. Ejo, moc ráda tě vidím :-)

Příspěvek upraven 11.11.11 v 21:59

 
Eja
3712 příspěvků 11.11.11 22:15

:mrgreen: Glamo,a z čeho děláš čaj nebo kávu???
Myslím, že jsi ti zjednodušila zcela výstižně.
P.S. Já Tebe taky.

 
mrtvola
1394 příspěvků 11.11.11 22:27

Milá Terezko, proč se všichni do toho receptu naváží?
Zkuste si ho uvařit. Když budete mraženou zeleninu vařit v jíšce, tak tam budete mít tolik vody, že než ji odvaříte ze zeleniny budou hadry. Právě proto, že už předtím změkla mražením. A zvlášť když to zalejete další vodou s masoxem. Jen čerstvá zelenina snese tak dlouhý var, než se vám provaří chuť mouky. Tuším to souvisí s popraskáním buněčných membrán při mražení. Pokud tohle chcete chystat z mražené, musíte si napřed uvařit bešamelovou omáčku a pak do ní přidat rychle na troše tuku odpařenou mraženou zeleninu. Jinak to bude odporné, blaf. Ne proto, že to vadí staré gardě, ale proto, že to takhle fyzikálně funguje.

A dovolte ještě jednu poznámku - stará garda tu z toho nechce udělat skanzen, ona sem totiž už povětšinou nechodí a je to z velké části i proto, že tu pořád někdo poručníkuje, maže a předělává naše vlastní myšlenky. Labužník měl určitou úroveň, ale už ji dávno ztratil. Pokud sem jdu, je to ze setrvačnosti nebo najít nějaký určitý recept.

A labužnické něco není jen proto, že to chutná zrovna vám nebo někomu jinému, ona i ta chuť se totiž musí vychovat. Mojí neteři chutná nutela a nic jiného, nejspíš proto, že i jinak je to prostě nevychovaný fracek.
Tož tak. Neberte si to osobně.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.11.11 23:04

mrtvola A přesně tohle je ukázka komentáře, který by mohl pod receptem být. Vysvětlí svůj postoj, nastíní nedostatky receptu (použitých surovin x nevhodného postupu), přidá doporučení a vše slušně - nikoliv zpatra.

A teď je nasnadě otázka, zda je v tu chvíli lepší recept smazat nebo ho zde nechat, aby tato vyřčená slova k něčemu byla. Zda má být Labužník i rádcem neznalých nebo pouze sbírkou schválených receptů. To je nejspíš na diskusi.

A stále nevím, zda zmíněná „nevymazlená“ kvasnicová pomazánka obstojí nebo ne - její příprava trvá asi 10 minut a stačí k ní málo - nebo má taky vstup právě proto na Labužníka zakázán (?)

A osobně si příspěvky neberu, vždy se ráda dozvím, pochopím, přiučím. :wink: Jen bych měla výhrady k větě „tu pořád někdo poručníkuje, maže a předělává naše vlastní myšlenky“. Někdo asi znamená já, jelikož se tu jiný admin nevyskytuje… :think: Poručníkuju v čem - třeba touto diskusí? Mažu a předělávám co?

(Pokusím se zítra překlopit tyto komentáře za pomoci programátora do diskuse.)

Tereza

 
esmeralda
4813 příspěvků 11.11.11 23:17

Lidičky, chce to více vitamínu B.
Casino si z vás vystřelil a vy jste na mrtvici.
Jelikož je recept zařazen do české kuchyně, snad bych ho vylepšila malou oblohou (na vícejazyčných jídelních lístcích uváděno jako Himmel či Sky) jako je kousek rajčete, kopeček kukuřice, pár koleček okurky, trochu hrášku, list salátu, pár nudliček papriky, snítku petrželky a hlavně nezapomenout na trochu zelí. :wink:

 
glama  11.11.11 23:22

Terezo, samozřejmě, že tu ta pomazánka místo má… http://www.labuznik.com/recipe.php?…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
jednoduchost přece není na škodu.. Vylepšovat se také dá.. Špatné je zjednodušení, které degraduje a ubírá na kvalitě… Čili osekat, dobré nahradit podřadným apod..

Příspěvek upraven 11.11.11 v 23:26

 
di
2443 příspěvků 11.11.11 23:25

Esme: :potlesk:

 
Drobek  12.11.11 18:04
Asi mluvíme o jiné zelenině.

Když otevřu pytlík a dám zmrzlý obsah lehce spařit horkou vodou a pak přecedím, dostanu zeleninu jako ze zahrádky. Jó, kdybych jí dal nejdřív rozmrznout, to je jiná. Takže, asi bude chyba spíš v postupu vaření.
I Mistři kuchaři používání mražené zeleniny a rajčat z plechovky doporučují, protože jsou čersvější.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz