Recept nehledám, ALE....KVÁSEK????

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
M.D.R.
14 příspěvků 22.02.10 08:59
Recept nehledám, ALE....KVÁSEK????

Zdravím, nejsem vyučený cukrář, ani kuchař, vařím a peču jen tak pro rodinu. Skoro ve všech receptech ( i já to tak dělám a výsledky jsou dobré) se píše o udělání kvásku (pro mnohé zaklímnadlo–necháme vzejít kvásek–). Než jsem pochopil „jak se kvásek dělá“…hodně vody uplynulo.
Nedávno jsme našel starou kuchařku od Rettigové a v ní se kvasnice ve všech receptech zapracovávají přímo do těsta. Postup tvoření kvásku byl uveden u nelisovaných (čerstvých) kvasnic, které se takto zkoušely jestli jsou dobré a těsto nabude. Tak mě tak napadlo, jestli historie nevytvořila nějaký mýtus o kvásku do těst…

Reakce:
iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.10 16:27
s kváskem

se nezdržuji, protože kynutá těsta zadělávám v domácí pekárně. Co ale pamatuji svoji tchýni, ta se taky nikdy s kváskem nezdržovala, kvasnice rozmíchala rovnou do těsta a pokaždé ji vzešly. Vždycky jsem si myslela, že je to její oblíbený adrenalinový sport, protože na kynutá a odpalovaná těsta zá:,–(ně suroviny nevážila.

Jinka
8 příspěvků 23.02.10 18:07
Kvásek?

Také se kváskem nezdržuji. Kvasnice rovnou do těsta a nechám kynout. Vždy vykynulo.

marmelada
1643 příspěvků 24.02.10 20:59
Není kvásek jako kvásek

Jak jsem se dočetla v Bibli domácího pečení, kvásků je několik, liší se většinou obsahem vody a hlavně délkou kvašení. Druhem kvásku se upravuje kyselost pečiva, vláčnost a měkkost střídky u chleba. Některé druhy (biga) kvasí i několik dnů, při různých teplotách atd. Samozřejmě jsou i druhy pečiva, kdy se (jako tebou uvedené od Rettigové) dává droždí přímo do těsta. Je to prostě věda.
Knížku jsem dostala od Ježíška, zatím ji pročítám a chystám se experimentovat právě s tím kváskem, protože mi zatím u doma pečených chlebů vadila konzistence - hlavně drobivost a nedostatek té nadýchanosti a vazkosti, která je běžná u kupovaných chlebů. Já vím, že asi to není to, co jsi chtěl číst, ale dám vědět.

M.D.R.
14 příspěvků 01.03.10 14:20
...

Ahojky, ta bible pochází z čech, nebo je jenom přeložená?

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.10 16:07
Bible domácího pečení
gabi
551 příspěvků 02.03.10 12:59
...

co sa beznych kysnutych ciest tyka, tak tam pridavam susene kvasnice priamo do muky…a mozem povedat, ze su vyborne…co sa tyka chleba, vyrabam si kvasok z raznej muky…chlieb je vlacny, nedrobi sa, vydrzi dlho cerstvy…pouzivam raznu a psenicnu muku a vareny zemiak…ziadne kvasnice do cesta nedavam, iba kvasok… a peciem klasicky v rure…potieram vodou so solou…tak ako sa to kedysi bezne robievalo

sim
293 příspěvků 02.03.10 20:55
...

nepoznam otazku, ktora by sa dala lacnejsie otestovat a rozhodnut. mozno nieco ci horia zapalky namocene v horcici?
bez nejakych skusenosti predpokladam, ze Rettigova vedela co pise a ze vtedy boli ine kvasnice. odvtedy generacie autorov opisovali od seba a nereflektovali zme­nu.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz