Dostala jsem jeden velky briosek a byla v nem zapecena keramicka figurka. Zajimalo by me taky proc je ta figurka tam a jaky to ma vyznam? Protoze mi strasne chutnalo, testicko nadychane jedna radost chtela bych s edostat i k samotnymu receptu. Doufam ze mi pomuzete a predem dekuji.
recept na "couronne brioche"
brioche en couronne - snad to někdo přeloží …, prosím … ;o) anebo vloží recept přímo v češtině. Jinak receptů na francouzské briošky je tu dost od babi, kdybys chtěla experimentovat. ;o))
není to nic jiného, než těsto na klasickou briošku. Rozdíl je však ve formování do koruny (nepeče se ve formě). Připíši to pro Tebe k receptu na těsto a snad najdu i nějaký ten obrázek, OK?
Mne se to testo zdalo o dost jemnejsi a nadychanejsi (treba je to rukou, ze ja ho nemam takove dobre) ale taky mne zajima proc ta mala soška tam byla. Babi, budu rada kdyz mi to prelozis. Dekuji obema a preji vam krasny den.
Vladko, mozno Ti pomoze ak nepoznas
babelfish.altavista.com
french to english
vlozit adresu stranky
automaticky preklad, pomerne pouzitelny.
ehm v tomto pripade trosku divny ale ked porovnas obidve verzie, urcite lahko
prelozis
znám ty adresy, mám i PC Translator s deseti jazyky, ale nemám už na hraní si s překlady čas, po nocích už spím a přes den jsem tu minimálně, tak jsem jen požádala zbytek labužníků, kdyby šel náhodou někdo kolem… a šla babi a pomoc nabídla ;o))) A třeba se objeví i cherry nebo Bali a přeloží onen recept doslova. ;o)
zapékání figurek je tradicí na Tři Krále a figurky mohou být hliněné, porcelánové, dřevěné a někdy i plastické. Nazývají se Santons¨(malí svatí) a znázorňují různé tradiční profese jako je rybář, vinař, kupec, pekař, bača atd., ale také farmářská zvířata a svaté včetně Tří králů. Někdy jsou opravdu pěkně ručně malované a staly se velkým sběratelským artiklem. Peče se Epiphany koláč, kterému se říká (klikni) Galette des Rois ( mám také ještě jiný recept). Dnes se koláč vesměs peče z briošky. Není to však tradice jenom ve Francii, ale také ve Španělsku a jiných zemích. Původně se však zapékaly fazole, což byl symbol plodnosti.
Jestli Tvoje koruna byla nadýchaná brioška, tak byla upečena z tradičního těsta, jehož příprava je trochu delší, jak je vidět podle receptu.
Dekuji, sosku ktere jsme meli vypadaji opravdu jako rucne malovana - jedna je Panenka Marie a ta druha vypada jako pastirka. Velmi zajimava tradice, moc se mi libi…na Balkane zapekame penizek Mam svuj recept na brosky,ale ten tvuj taky rada vyzkousim. Dokonce si myslim, ze pridat rozinky a mandle byl by z toho krasny nadychany mazanec Skoda, ze dcera vyhodila obal, napsala bych to slozeni.
chtěla bych doplnit ještě příspěvek od babi. Znám tento zvyk od jedné kamarádky, rozené francouzky. Když byly děti malé, dělávala tento koláč na tři krále a zapékala nejakou figurku, nebo jenom fazoli. Kdo ji našel, ten dostal na jeden den korunu z papíru a byl celý den králem. Galette des rois se dělá buď z brioche těsta, nebo z listového těsta.
Byli jsme loni u Bali, načínaly se u nich dva „tříkrálové koláče“ (mám dva kluky ) a dozvěděli jsme se, že ten, kdo v tříkrálovém koláči najde figurku, kupuje následující rok koláč. A představte si, že každý z kluků našel (NÁHODOU!! ) figurku. Máme je doma, jsou moc pěkné. Ale letos jsme se na Tři krále neviděli, až o týden později na večírku nakladatelství, které vydalo Olivovou kuchařku Tak nám zůstává restík do příštího roku.
prave jsem se vratila z Francie. Nestiham jeste nic procitat. Kolace jsem mela tento tyden u nekolika lidi a figurky jsem nasla 2×.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz