Raspeballer z Norska

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eleeen
1127 příspěvků 16.01.07 08:52
Raspeballer z Norska

nemám a hledám. Smiluje se někdo???


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 16.01.07 09:23
Prosím Buntera o překlad ;o)))

"recept ":http://home.online.no/…/N000003.HTM a video

 
Eleeen
1127 příspěvků 17.01.07 00:55
Vlaďko, díky!

Super návod na bramborové chlupaté knedlíky, snad by se to tak dalo říct. Zaujalo mě to mletí ma mlýnku, místo mnou nenáviděného strouhání na struhadle.

 
Ivo
1045 příspěvků 17.01.07 06:59
Eleeen a Vladko...

…příjemné pokoukání…to mletí na tom mlýnku je fajn nápad (zejména, když toho člověk dělá pro celý batalión), jen mě tam zaskočilo pár věcí (nejspíš to fakt bude chtít Tomův překlad):
1. že voda nevřela bylo nejspíš tím, že už tam nějaké ty „koule“ plavaly
2. po vložení knedlíku onen ihned vyplaval namísto toho, aby šel ke dnu a tam se přilepil :-)
3. ta voda měla mastné oka
4. mrzelo mě, že nevidím, co ta dáma mimo záběr dělá se svými ručkami, že se jí ty knedlíky nelepily do dlaní :-)
5. i na to mísení těsta se dobře koukalo…hihi

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.01.07 07:47
Raspeballer z Norska - Ivo,

já jsem měl dojem, že to zavařuje do nějakého masového vývaru, tož nevím…

 
Eleeen
1127 příspěvků 17.01.07 08:47
k tomu lepení:

často se ruce „koupou“ v mouce, u některých těst (na langoše) se ruce mají namáčet. Podle mě měla kuchařka ruce čisté, tak třeba byly namočené ve vodě, ni?

 
penda
4752 příspěvků 23.01.07 01:26
překlad od Toma

jsou to normální český chlupatý knedlíky. Tady je překlad.

Komler/raspeballer (raspe -strouhat, baller-koule (i pánské), míčky…)
4 porce
Komler je tradiční jídlo ve Stavangeru, kde se jí každý čtvrtek. (To je blbost, jelikož to je tradiční jídlo u nás v Bergenu a jí se každý čtvrtek.)
Suroviny:
1,2 kg syrových oloupaných brambor
400 g vařených brambor
2 lžičky soli (teskje-čajová lžička)
3-4 dcl ječné mouky
4-5 lžic pšeničné mouky (spiseskje-běžná jídelní lžíce)
Postup:
Brambory umeleme na masovém strojku, přidáme sůl a mouku. Množství ječné mouky je informativní a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Komlene musí být kompaktní, ale né těžké. Nejlepší forma je větší koule. (Můj poznatek: Je to menší než tenisák.) Někdo používá " dott " strč a dává do koulí jehněčí ledvinkový lůj, bacon (angl. slaninu) nebo špek.
Nacpe se to pěkně doprostředka. Komlene jsou potom šťavnatější.
Komlene podáváme s angl. slaninou, osmaženým špekem, s tukem z pečeně, tuřínovou kaší (dumlík), vařeným lehce soleným jehněčím masem, buřty a !? brambory?!.
Komlene budou extra dobré, když je vaříme ve vývaru ze soleného jehněčího masa.
Běžné pití k nim je kyselé mléko.
Zbytky komler nakrájíme a upečeme na pánvi na omastku.

V receptu schází doba vaření a brambory se většinou strouhají na struhadle (viz další recept). Je lehčí opláchnout struhadlo, než mýt celý mlýnek a to už nemluvím o mytí kuchyňského robota.
Komler se většinou vaří 30-40 minut.
Komler je opravdu norské národní jídlo a v jistých lokalitách se opravdu jí každý čtvrtek a nikdo si nechce nechat ujít prvenství. Kdysi jsem o to na Labu někde psal, ale kdo to má hledat.

 
penda
4752 příspěvků 23.01.07 01:45
další recept od Toma:

raspeballer - originál

Překlad:
Raspeball

Raspebal, komle, potetball, (bramborové koule)...... tento pokrm má mnoho názvů. Je to tradiční jídlo v naší zemi a způsob podávání a podávání příloh se mění z kraje na kraj. Tady předkládáme univerzální recept na raspeballer, které se hodí k solenému skopovému masu.

Toto budeš potřebovat na čtyři porce.
asi (cirka) 750 gr syrových brambor
asi 300 gr vařených brambor
asi 3 dcl ječné mouky
2 lžíce hladké pšeničné mouky
1 lžičku soli

Postup:
1. Oloupej syrové brambory a nastrouhej je na struhadle anebo je prožeň kuchyňským robotem. Nastrouhej nebo rozšťouchej ty vařené brambory a vše smíchej s moukou a solí.

2. Dej vařit vývar ze soleného masa, bujon nebo osolenou vodu.

3. Vykrajuj raspeballer polévkovou lžící a vhazuj je do vařícího vývaru. Jeden raspeball si uvař na zkoušku, jestli je dost kompaktní. Lžíci si před vykrajováním namáčej ve studené vodě, vykroj raspeball a rukou ho uhlaď do hladka jak to jen půjde. Voda musí stále vřít.

4. Když jsou všechny raspeballer ve vývaru necháme je pomalu probublávat 30-40 minut. Vyjmi jeden raspeball na zkoušku a zjisti, jestli je vařený. Má mít přiměřenou konzistenci a na řezu má být jednobarevný.

Dobrou chuť.

Foto: Masný informační institut

Recept je psán novou (nynorsk) norštinou, ale přitom je to norština stará a poskládaná z dialektů a nářečích. Někdy ani Nor neví ‚co tím chtěl básník říci‘!!!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz