Ahojky, o víkendu jsem byla na houbách a ze zvědavosti jsem nasbírala pár pýchavek že je ochutnám, byla jsme mile překvapena ze řízků - je to velmi chutné. Nemáte někdo ještě jiné recepty z pýchavky ?
Pýchavka - Houbové recepty
500 g pýchavek, olej, sůl
Pýchavky zbav okrovky (tenká vrstva obalující pýchavku, která lze celkem
snadno odloupnout) a nakrájej na plátky, které osmaž po obou stranách
(nejlépe ve friťáku)+zelný salát
pýchavky jsou jedlé?
a jsou to takové ty houby, co se z nich čoudí, když se na ně šlápne?
jestli jo, tak … juuuuu, ja jich v lese tuny nechala!
(prosím překládat spíše jako „šup pýchavka“ než jako ten druhý
význam slova „poof“ )…
1 velká nebo několik malých pýchavek, šálek cornflakes, sůl, pepř,
2 rozšlehaná vejce (klidně bych prubla ochutit pivem), olej na
smažení…
Pýchavku nakrájet na plátky asi o síle půl palce (1,27 cm) a sloupnout
z nich okrovku, důkladně namočit do rozšlehaných vajec, osolit, opepřit
z obou stran a obalit v kukuřičných lupínkách a poté okamžitě
servírovat (jsou v y n i k a j í c í!!)
objevila jsem další recepty, dokonce i vegetariánské, ale tenhle stojí za to:
Puffball Pizza (Pizza „Pýchavka“
1 pýchavka nakrájená na kolečka o síle 1/2 palce (1,27 cm),
pizza sauce dle chuti (omáčka na pizzu),
obloha dle vlastní chuti:
papriky, česnek, rajčata, cukety, brokolice, sýr, olivy, cibule,
artyčoky…atd.,
Plátky pýchavky, které jsme z obou stran tence potřeli olivovým olejem, rozvrstvíme na rozpálený plech. Houby vytvoří kůrku (krustu). Přidáme omáčku a oblohu a pečeme v troubě při teplotě 170-180 °C (350 °F) po dobu asi 10-15 minut, nebo dokud sýr není zlatohnědý a houbová krusta křehká (měkká).
to nejsou ty co práší, když se na ně šlápne. Jsou to takové velké koule, uvnitř s tuhou bílou dužinou, jsou z nich vynuikající řízky. V životě jsem je viděla jen jednou, protože si myslím, že jsou docela vzácně k nalezení.
225 g pýchavky pokrájené na tenké plátky,
4 lžíce másla (80 ml)
60 ml nasekané čerstvé pažitky,
60 ml nasekané čerstvé petržele,
60 ml smetany (vysokoprocentní),
6 vajec lehce rozšlehaných,
sůl a černý pepř podle chuti.
Pýchavku rychle opečeme na polovině másla, dokud se z ní částečně neodpaří voda. Přidáme bylinky a odstavíme z ohně.
Zbývající máslo rozehřejeme na pánvi. Smícháme smetanu, vejce, sůl a
pepř a směs vylijeme na pánev. Když již není směs tekutá (zjistíme
skloněním pánve), přidáme osmažené houby. Když začíná omeleta na
spodní straně chytat světle hnědou barvu, přehneme ji na polovinu a
přendáme na talíř. Okamžitě podáváme.
Obměny:
Pýchavku lze nahradit ústřicemi (oyster) nebo hnojníkem (ink-cap).
Jsou zřejmě prášivky černající nebo prášivky šedivé. Ale
i uvnitř pýchavek bradavičnatých se časem vytváří hnědý prach. Mladé
pýchavky, které jsou uvnitř bílé, jsou moc dobré. Osvědčily se zejména
jako houby do polévky. Jejich použití je však rozmanité.
Někdy se v tisku objevují fotografie obřích pýchavek, ale správně jde
o vatovec obrovský, nejchutnější z pýchavkovitých hub. Rekordní houby
váží okolo 20 kilogramů.
a já se radovala, že budu moc kuchtit pýchavkové bašty a ono nic… Nemáte někdo prosím fotku či obrázek jak houba vypadá? Atlas hub totiž jako „správný“ houbař nevlastním…
Pro jistotu ještě přidávám pro všechny houbařeníchtivé labužnice a labužníky poměrně pěkně zpracovaný atlas hub . Zejména upozorňuji na pestřec, který si laik může splést právě s pýchavkou.
Zatímco ses ptala, já jsem nezávisle na tom psala svůj příspěvek
Kdybys chtěla i fotku vatovce, můžu Ti jí poslat. Můžeš mi napsat na
mailovku: snehurka.labuznikova@centrum.cz
Myslím, že se v níže uvedeném receptu od Pendy může pýchavka nahradit hlívou ústřičnou, nikoli ústřicemi