půlení korpusu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Janelita
93 příspěvků 15.05.08 01:14
půlení korpusu

Dobrý den,

zajímalo by mne, jakým způsobem lze rozdělit upečené těsto na dvě vrstvy, třeba v tomto receptu: http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

Vím, že lze upéct každou polovinu zvlášť, ale stejně bych ráda věděla, jak to vy umělci děláte.

A jakým způsobem dáváte ty dvě poloviny na sebe, aby se nezlomily?

Reakce:
buraci
1136 příspěvků 15.05.08 08:09
Pilka

Já používám takovou pilku na řezání dortů, kde se dá struna nastavit podle toho, jak tlusté pláty chceš. Nevím jak to líp popsat, třeba bude mít někdo obrázek. Potom pod jednu polovinu opatrně podsunu ruku a přemístím ji v ideálním případě do žádoucí pozice, nebo taky trochu nakřivo a to se pak můžu vzteknout.

pekarka
410 příspěvků 15.05.08 08:55
půlení

Obyčejně rozkrojím vroubkovaným nožem, tenčí platy obyčejnou silnou nití jak knedlík.

jolana
5065 příspěvků 15.05.08 09:43
..ak mas..

strach, zeby nebol rovnomerny a pod…jednoducho si prilozis z dvoch stran varecky dlhe drevene, ktorych rucky su na vysku ako pol korpusu (alebo daco podobne) a noz vedies/ rezes korpus vlastne medzi nimi-vyjde krasny rovnomerny bez zbytocnych zarezov a strachu aj ked sme neni dako vynimocne zrucny a otrly v kuchyni…dufam len ze je to jasne napisane…takto sa moze rezat korpus aj na viac casti…

anickav
2904 příspěvků 15.05.08 10:21
teda Jolanka,

ja som nic nepochopila, fakt…asi si sedim na kabli. Varechy ako postavim? A maju snad 30 cm.

jolana
5065 příspěvků 15.05.08 10:24
Ani

…mas okruhly korpus pred sebou, polozis varesku lezat na stol ku korpusu ( tu stranu dolnu co mas pri sebe) - druhu zhora ( polozis prilozis ich ku korpusu a nie postavis) a medzi nimi rezes/vedies noz- cepel noza mas stale prilozeny na vareskach a vedies/rezes korpus medzi nimi…

anickav
2904 příspěvků 15.05.08 11:13
Jolanka, vies co, hanba sem-hanba tam, nula bodov...

Vecer ked budem mat cas sa zamyslim nad tym, uz sa tu nebudem strapnovat…
A ja ked Ti nenapisem, Ty nie?

jolana
5065 příspěvků 15.05.08 11:42
..ale kdeze,skor..

ja to zle vysvetlujem a pisem Ani ( co je u mna celkom pravdepodobne ) ..polozim lezat dve varesky s dlhymi ruckami na stol, medzi ne polozim korpus vznikne mi daco ako totok IOI ( vareska, korpus medzi nima a vareska). Vezmem dlhy noz na krajanie korpusov a ten polozim na konce varesiek, podla nich sa drzim nozom a krajam korpus medzi nima…tymto ze sa drzim stale tej istej urovni a korpus mam prerezany rovno…to je stary trik starych cukrarov, dakedy davno sa takto nielen ucili ale krajali piskoty a korpusy…pisni potom ci si to vydedukovala teda…

marmelada
1643 příspěvků 15.05.08 12:07
...

korpus kolem dokola naříznu nožem, a pak do řezu protáhnu nit a prokrojím.

pekarka
410 příspěvků 15.05.08 12:12
No prostě...

Když to nebude rovný, žádná katastrofa, krém to přeci srovná. Hezký den

Janelita
93 příspěvků 15.05.08 14:16
...

Děkuji. :)

Ale třeba recept, na který jsem odkázala v úvodní otázce, říká, že těsto se peče v hranatém plechu (alespoň já to tak chápu). Jak se dá upečené těsto z něčeho takového vytáhnout, když to nemá snímatelné boční stěny? Nikdy jsem takovou hranatou formu neviděla. Dělá se to na papíře na pečení, a pak se to opatrně vyklopí?

tea63
935 příspěvků 15.05.08 14:24
Dortík

krájím jako marmeláda nejdřív nožem a pak nití a nebo rovnou nití jako pekarka. Před časem jsem si na to koupila jakousi speciální strunu, ale moc mi to s ní nejde.
Ale neptá se náhodou Janelita na těsto z plechu, jak překlopit jednu půlku na druhou ? Jen tak soudím podle receptu. Na to fígl, ani zkušenost nemám, tyhle řezy moc nedělám, a když, tak je také polámu.

tea63
935 příspěvků 15.05.08 14:26
Janelito

než to proběhlo sítí, tak jsi mě předběhla s odpovědí

pekarka
410 příspěvků 15.05.08 14:50
Janelito

Nejlepší je každou formu řádně vymazat a vysypat hrubou moukou - tak to dělám já. Pak ji vyklopíš z kterékoliv formy, ba dokonce z hrnce. Já to tak dělám a vypadne mi pokaždé.

pekarka
410 příspěvků 15.05.08 14:54
Jejda...

Tal jsem se koukla na recept, no měla jsem to udělat hned. Řezy se pečou na plechu s trochu vyšším okrajem. Taky vymažu, vysypu a pak rozkrojím podélně na tři stejné díly. Ty promažu a přilepím na sebě takže mám 3×piškot a 2× krém. Tak je to myšleno v receptu - teda se domnívám.

gemma
245 příspěvků 15.05.08 15:22
Janelito,

nedám dopustit na silikonové formy, z těch se vyklopí všechno, i když to nemá sundavací boky. Když není, tak myslím, pečící papír taky udělá tu službu. Krájím všechno dlouhým, pružným nožem s kulatou špičkou, i s ním mažu krémy. A když potřebuji něco přenést, mám takové šikovné udělátko, je to plech velikosti menšího kancelářského papíru, z jedné dlouhé strany je přibroušený a z druhé naopak zatočený, aby neřezal do ruky. Dá se na něm přenést jeden kus piškotu na druhý, ale třeba i nakrájené maso z prkýnka do hrnce. Já ho koupila, ale myslím, že každý trochu šikovný mužský by ho uměl udělat.

anickav
2904 příspěvků 15.05.08 16:44
Konecne som to pochopila, Jolanka,

co si myslela- co robit s tymi varechami…Keby si vedela, ake sialene predstavy som mala! Urcite nie -IOI- to az teraz, ked som to zbadala, mi zaplo… Teda musia byt hrubsie varechy!
Stale plati: kto sa vela pyta, vela sa nauci!
Vdaka za ponaucenie a vsetkym prijemny zvysok dna!
 A.

hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.08 20:33
buraci a tea63

Tu pilku s tou strunou hledám už docela dlouho. Kde je k sehnání? Nebo je to něco z minulosti?

blanca.xy
647 příspěvků 15.05.08 20:55
hafčo,

mám doma ty pilky dokonce dvě, ale nějak s tím neumím manipulovat. Tu novější jsem koupila asi před rokem v Tchibu, klidně se jedné vzdám. Máš-li zájem, dej vědět . Hezký večer i Zlatě.

tea63
935 příspěvků 15.05.08 21:13
Hafco

Já mám od Fackelmann, jakási kolekce Patisserie, nějaký rok už to je, co jsem koupila v Tescu. Vypadá to jako nerezové ramínko na šaty, jen místo té tyčky, co se věší třeba kalhoty, je struna. Pravda, zkusila jsem krájet jen jednou a když to nešlo, už ten zázrak byl zastrčený ve spíži. Že bych to prubla ještě jednou ?

ewa
600 příspěvků 15.05.08 22:16
Kulatý korpus

jsem se od jedné kolegyně naučila rozřezávat takto:
nejdřív si umyju ruce, pak položím levou dlaň na korpus. Dlouhý nůž -pilku přiložím a naznačuji řez tak, že levou rukou otáčím korpusem. Pořád dál otáčím a řežu stále hlouběji, až mám plát čistě odřezaný. A vždycky s úžasem koukám, jak pěkně se mi to povedlo.

S hranatým korpusem jsem to nezkoušela, takže neporadím.

Podskalacka
109 příspěvků 13.06.08 16:41
Janelita, trochu pozdě, ale...

…jakým způsobem dávat jednotlivé části dortu na sebe? Používám dost velkou podložku z umělé hmoty (může to být třeba pevnější umělohmotné prostírání), tou každou část podeberu (nebo vychladlou vrstvu na ni vyklopím přímo z plechu) a sesunu tam, kam patří. Nestává se, že by se cokoliv zlomilo.

Alis
2617 příspěvků 06.11.09 23:08
Landospandos...

ptáš se pod receptem na Ořechový dort bez mouky II na pilku na krájení dortů.

Zkus se podívat sem:
http://www.fortel-katalog.cz/…-na-dort.htm

nebo sem:
http://www.ku-z-el.cz/…na-dort.html

Zdravím
Alis

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz