Aničko, pučálku či pálenec jsem dělala jen jednu v životě, děti byly ještě malé… Ačkoli si pamatuji, že jim to velmi chutnalo, nějak jsme na tuto dobrotu pozapomněli. Vaše diskuze pod receptem Miloška mě zvedla od pc a začala jsem hledat zdroje, že kterých jsem tenkrát čerpala:
Petr Hora /Hořejš/ - Péťa vařič vyd. Práce r. 1979, str. 206:
Pučálka
Skromný staročeský pamlsek…
Na den a noc namočíte hrách, ať už zelený či žlutý. Pak hrách
rozprostřete na utěrku, pěkně v teple, a ponecháte ho tam tak dlouho,
dokud nevyklíčí. Poté zvolíte jednu z následujících variací.
Naklíčená zrnka chroupete rovnou, nebo je hodíte na rozpálené sádlo,
osolíte, opepříte, osmažíte a vznikl pálenec. Do třetice: opražíte
pučálku na plátu venkovských kamen, úpolně nasucho, pojídáte,
rozprávíte.
Česká kuchařka bezmasá - vyd. Český literární klub 1991, str. 157:
Pučálka (hrách pražený nasucho)
400 g hrachu
100 g sádla nebo škvarků
pepř, sůl
Přebraný a propláchnutý hrách přelijeme trojnásobným množstvím vody
a necháme v teplé místnosti nebo v troubě vyklíčit. Po vyklíčení
odcedíme zbývající vodu, hrách necháme oschnout a potom jej nasucho na
plechu v troubě opražíme. Opraženou pučálku osolíme, lehce opepříme a
podáváme maštěnou sádlem nebo škvarky.
Při klíčení se v hrachu vytváří řada cenných látek, mj. vitamín C,
který luštěniny jinak neobsahují.
Pálenec (hrách pražený na sádle)
400 g hrachu
20 g sádla
sůl, pepř, špetka cukru
Přebraný, opraný hrách zalijeme trojnásobným množstvím vody a necháme v teplém prostředí nebo v troubě vyklíčit. Poté odcedíme zbytek vody, hrách necháme oschnout a po osolení, opepření a přidání špetky cukru na rozpákeném sádle prudce opražíme.
Snad ti, Aničko, tyto dva postupy pomohou najít ten nejlepší způsob
přesně pro tebe
Alis