Pučálka či pálenec

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Alis
2617 příspěvků 26.01.09 19:54
Pučálka či pálenec

Aničko, pučálku či pálenec jsem dělala jen jednu v životě, děti byly ještě malé… Ačkoli si pamatuji, že jim to velmi chutnalo, nějak jsme na tuto dobrotu pozapomněli. Vaše diskuze pod receptem Miloška mě zvedla od pc a začala jsem hledat zdroje, že kterých jsem tenkrát čerpala:

Petr Hora /Hořejš/ - Péťa vařič vyd. Práce r. 1979, str. 206:

Pučálka
Skromný staročeský pamlsek…
Na den a noc namočíte hrách, ať už zelený či žlutý. Pak hrách rozprostřete na utěrku, pěkně v teple, a ponecháte ho tam tak dlouho, dokud nevyklíčí. Poté zvolíte jednu z následujících variací. Naklíčená zrnka chroupete rovnou, nebo je hodíte na rozpálené sádlo, osolíte, opepříte, osmažíte a vznikl pálenec. Do třetice: opražíte pučálku na plátu venkovských kamen, úpolně nasucho, pojídáte, rozprávíte.

Česká kuchařka bezmasá - vyd. Český literární klub 1991, str. 157:

Pučálka (hrách pražený nasucho)
400 g hrachu
100 g sádla nebo škvarků
pepř, sůl

Přebraný a propláchnutý hrách přelijeme trojnásobným množstvím vody a necháme v teplé místnosti nebo v troubě vyklíčit. Po vyklíčení odcedíme zbývající vodu, hrách necháme oschnout a potom jej nasucho na plechu v troubě opražíme. Opraženou pučálku osolíme, lehce opepříme a podáváme maštěnou sádlem nebo škvarky.
Při klíčení se v hrachu vytváří řada cenných látek, mj. vitamín C, který luštěniny jinak neobsahují.

Pálenec (hrách pražený na sádle)
400 g hrachu
20 g sádla
sůl, pepř, špetka cukru

Přebraný, opraný hrách zalijeme trojnásobným množstvím vody a necháme v teplém prostředí nebo v troubě vyklíčit. Poté odcedíme zbytek vody, hrách necháme oschnout a po osolení, opepření a přidání špetky cukru na rozpákeném sádle prudce opražíme.

Snad ti, Aničko, tyto dva postupy pomohou najít ten nejlepší způsob přesně pro tebe :-)

Alis

Reakce:
 
noskovice
1322 příspěvků 26.01.09 20:05
Alis,

ta uterka, na kterou po namoceny dame hrach, ma byt sucha, nebo mokra?
Ahoj, moc vas obe zdravi i Umbertak.

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 20:20
Aliska - babulka,

ďakujem Ti pekne. Ešteže Ťa mám. Musím zohnať nelúpaný hrach, potom dám vedieť. A čo Tvoja šošovica naklíčená? Vydarila sa?
Pekný večer!
 A.

 
Alis
2617 příspěvků 26.01.09 20:31
No právě...

Soni, já jsem pučálku dělala jen jednou, ale přikláněla bych se spíš k navlhčené utěrce, než k uzavření pod vodou. Jenže naši předkové nebyli žádní hlupáci, asi to jde všelijak…

Zdravím jižním směrem, co zelíčko? Chystám se ti napsat mail, jen co najdu chvíli klidu, už píšu :-)

A.

 
Alis
2617 příspěvků 26.01.09 20:34
No právě...

Aničko, když si vpomeneš na mou anabázi s čočkou, ta se neprobudila ani za týden. Jedna labužnice mi vysvětlila, že to nemusí být mou neschopností budit, ale nějak ošetřenou čočkou. Ale já žádnou speciální nekupuji, kdo ví, proč se nepovedlo…

Zdravím všechny a mávám všem :-)
A.

 
anickav
2904 příspěvků 26.01.09 21:05
Chemicky ošetrená proti klíčivosti

bola asi tá Tvoja šošovica. Moja clever balenie z Billy klíči rýchlo a spoľahlivo…

 
Roomanka
205 příspěvků 27.01.09 10:09
...

Aničko, já klíčím luštěniny v zavařovací sklenici. První den nechám zrna napučet, místo víčka dám obvaz připevněný gumičkou a dvakrát denně obsah sklenice proleji vodou. Gáza slouží jako cedník. Sklenici mám položenou na vařečce dnem šikmo vzhůru. Po propláchnutí z ní voda přes obvaz vyteče. Takto klíčím čočku i hrách a nic mi neshnije.

 
anickav
2904 příspěvků 27.01.09 10:30
Roomanka,

mne sa bez problémov darí iba šošovica…sitko z umelej hmoty, mokrá utierka, atď. Ale sója pravidelne mi začne hniť, tak som to s ňou vzdala…

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.09 13:16
keltiš

čosi podobné sme tu už debatovali, kdesi je tu naň i recept na labužníku, ale tento sladký „múčnik“ sa robí z naklíčenej raže / pšenice a múky.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz