Moc prosím, zda někdo nemáte recept na složení dobrého provensálského koření. Koupila jsem si nedávno výbornou směs někde v řeznictví, je toho velký celofánový sáček a náádherně to voní a chutná, ale ve složení je napsáno: směs sušených bylin a koření…Toť vše. A ty balíčky kupované v potravinách, kde konkrétní složení musí být napsáno, nejsou ono. Četla jsem někde, že v dobrém provensálském koření má být i levandule, ale podle vůní a chutí bych řekla, že tam je snad každá bylinka..Poraďte prosím, velmi mne to zajímá. Zřejmě bude více druhů této báječné směsi.. Díky předem za případné rady.
Provensálské koření (směs čeho?)
je složení: rozmarýn, tymián, saturejka, dobromysl, fenykl, levandule. Když tak se podívej Koření od Antonína
Většinou se jako základ provensálského koření uvádějí tyto čtyři bylinky:
rozmarýn+tymián+majoránka+saturejka.
Přidat se dále mohou tyto bylinky: bazalka, oregano, šalvěj, fenykl,
i tebou zmiňovaná levandule.
Zde je několik odkazů (bylinky z prvního odkazu, sáček je zhruba
uprostřed stránky vpravo, používám už dva roky, jsou nádherně voňavé,
lehce drcené, skvělé):
Provensálské
koření
Provensálské
koření, včetně několika receptů
Provensálské
koření, s levandulí (anglicky)
Provensálské
koření, včetně přesměrování na recepty
Jenoféfko, děkuji za odkaz na prima stránku o koření. Budu to zkoušet..většinu těchto bylinek pěstuji buď na chatě zahrádce nebo v truhlíku pod oknem, chybí mi akorát rozmarýn a fenykl, tak tydle dvě ingredience prozatím hold koupím, ale na jaře určitě zaseji..
Sněhurko, s Tebou se člověk opravdu potrénuje v jazycích..chacha. Potěšily mne ty francouzské stránečky, těm docela i rozumím..Anglina taky v pohodě. (To je dobře, žes na mě nešla zase jako obvykle s němčinou…) Díkec!
rozmarýn se nejlépe množí bylinnými řízky, mám toho plný truhlík, tak Ti odpěstuji a pak předám. Jestli chceš teď hned otýpku čerstvého rozmarýnu, tak se ozvi a domluvíme se.
Jenofi, to přeci nejde, abys mne takhle rozmazlovala..!
Ráda bych měla kytičku i s kořínky a vždy si odřezávala dle
potřeby..Myslíš, že by to šlo pěstovat i v panelovém bytě? Mám
truhlíky s bylinkami na parapetu pod oknem, ale za chvíli na ně
bude zima..
nema vyznam vysevat rozmaryn. Pokud ho ma nekdo v okoli, staci odtrhnout vetvicku a dat do vody. Mnozi se jak plevel. Hned ti pusti koreny. Vetvicka se musi odtrhnout primo u kminku (musi mit na konci tzv. patku), ne odlomit. Mozna nosim drivo do lesa, ale i tak rada poradim (neco jeste ze skoly vim).
rozmarýn můžeš mít doma klidně celou zimu, je to i hezká pokojovka. Jako koření je nejlépe odštipovat čerstvé konce větviček, navíc se Ti bude hezky rozrůstat.
Netušila jsem, že se takhle snadno pěstuje. Většina bylinek jsou jednoletky. Díky vám za rady, zatím to teprve všechno studuji z chytré knížky o bylinkách..Rozmarýn si doma hned nalistuji, hnojení, půdu, vegetační podmínky.. No, už se těším..
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz