U nás jsou velmi oblíbené zelné listy plněné masem a dušené
v rajské omáčce.
Mně se ale nedaří bez potrhání sloupnout větší množství zelných
listů z hlávky.
Jistě milí labužníci znáte nějaký fígl, po kterém to půjde jako po
másle.
Předem děkuji
Prosím, poraďte se zelnými listy.
že postup je takový:
Hlávku otočíme košťálem k sobě (nahoru) a ostrým delším nožem
vyřízneme (vyjmeme takový kužel nebo jehlan, jak se povede). Pak dáme
spařit do vařící vody. Listy se krásně oddělí.
Před zavinutím ještě seříznu na plocho středové košťály v listech,
aby se lépe srolovaly.
teda zelí dám do vriacej vody, „košťálom“ hore, chvíľu povarím,
dvojzubou vidličkou vyberiem, povarené vrchné listy zlúpnem. Dám naspäť
do vriacej vody, znova chvíľku povarím, zmäknuté zas olúpem, atď. a
pokračujem po vrstvách.
(Alebo Ti poradí casino, ako to robil on v obchode.)
Toto dilema se tu už také jednou řešilo ale nemůžu to najít,
tak tedy znovu:
Nejlepší je napřed vyříznout kužel košťálu a pak vařit ve velkém
hrnci se slanou vodou. Listy se oddělí neporušené samy.
Ten košťál dostat ale ven je pro slabou ženu mise někdy takřka
nemožná.
Již léta tedy dělám závitky z Čínského zelí (Wong bok). Uříznu
spodek, celá hlávka se rozdělí na listy a ty pak spařím cca jednu minutu
ve vařící vodě.
Dělám to po pěti listech.
Esmeraldo, budu vyřezávat košťál, jak navrhuješ Ty i Jandule, nebo
postupně spařovat podle AničkyK, ale náhradu, kterou mně nabízíš
v podobě čínského zelí neberu. A to proto, že specifickou chuť zelí
-/nejlépe již vyzráleho, ale ještě ne na nakládání/- nemůže nic
jiného nahradit.
U nás je plněné zelí jídlo, ke kterému se bere kravata a vzpomíná
zemřelých předků.
pozriet aj sem a do komentov. Myslim, ze kazdy tam daco pripisal, tak si mozes vyberat co ti vyhovuje..
http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…
Ked zadas do vyhladavacu Zelne zavitky tak ti to vyhodi este asi tri styri
recepty a popisy…
Nech sa dari a chuti…
Lidičky, proč nepoužíváte ten slovensko-český online slovník
, o kterém už do diskusí píšu minimálně potřetí?
A takhle
jsem na něj přišel.
Vzala jsem si druhé brýle a zjistila, že to není ani AničkaK, ale ani
AvičkaV
Jinak samozřejmě děkuji za vysvětlení
nie si ďaleko od pravdy…za slobodna som bola AničkaK a teraz som V. Ale bez okuliarov nevidím dobre ani monitor…
oldsoft, PARÁDA, díky
Když se v marketu podaří vypreparovat MALÁ HLÁVKA tak ji vařím vcelku a
pak olupuji listy.
Když je hlávka zvíci melounu, tak to dělám podobně jako gabi:
u košťálu přeříznu postupně jednotlivá žebra a listy postupně
odlupuji a spařím… Výhoda je v tom, že si odloupnete tolik listů kolik
potřebujete a máte nepoškozenou hlávku, kterou můžete skladovat další
dny, týdny,měsíce
ten on-line slovník má jednu vadu. Slova, která v něm hledáme, tam většinou nejsou. Ale myslím, že už jsem Ti to jednou psala.
Pravda, slovník není nejrozsáhlejší, jde o online verzi tohohle , který
má jen 144 stran, ale „pozdĺž“ tam zrovna je.
Pro fajnšmekry pak je slovník,
který má více než 1000 stran - přemýšlím o jeho koupi. Online
verze ovšem neexistuje.
e krása.
dám vařit vodu do většího kastrolu. když se vaří, vbodnu do košťálu
silnou vidličku a potopím zelí hlavou dolů (to zelí, já mám hlavu stále
nahoře) do vody. minutku ho nechám ovařit, vyndám, listy snadno odloupu a za
se ponořím… a tak to jde, dokud to jde. A jde to celkem snadno