Prosím, poraďte se zelnými listy.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
dag
540 příspěvků 18.03.09 17:09
Prosím, poraďte se zelnými listy.

U nás jsou velmi oblíbené zelné listy plněné masem a dušené v rajské omáčce.
Mně se ale nedaří bez potrhání sloupnout větší množství zelných listů z hlávky.
Jistě milí labužníci znáte nějaký fígl, po kterém to půjde jako po másle.
Předem děkuji

Reakce:
Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.03.09 17:54
Dělám to tak,

že postup je takový:
Hlávku otočíme košťálem k sobě (nahoru) a ostrým delším nožem vyřízneme (vyjmeme takový kužel nebo jehlan, jak se povede). Pak dáme spařit do vařící vody. Listy se krásně oddělí.
Před zavinutím ještě seříznu na plocho středové košťály v listech, aby se lépe srolovaly.

anickav
2904 příspěvků 18.03.09 19:31
Ja menšiu hlávku kapusty,

teda zelí dám do vriacej vody, „košťálom“ hore, chvíľu povarím, dvojzubou vidličkou vyberiem, povarené vrchné listy zlúpnem. Dám naspäť do vriacej vody, znova chvíľku povarím, zmäknuté zas olúpem, atď. a pokračujem po vrstvách.
(Alebo Ti poradí casino, ako to robil on v obchode.)

esmeralda
4813 příspěvků 19.03.09 03:13
Zelné závitky - Dag

Toto dilema se tu už také jednou řešilo ale nemůžu to najít,
tak tedy znovu:
Nejlepší je napřed vyříznout kužel košťálu a pak vařit ve velkém hrnci se slanou vodou. Listy se oddělí neporušené samy.
Ten košťál dostat ale ven je pro slabou ženu mise někdy takřka nemožná.

Již léta tedy dělám závitky z Čínského zelí (Wong bok). Uříznu spodek, celá hlávka se rozdělí na listy a ty pak spařím cca jednu minutu ve vařící vodě.
Dělám to po pěti listech.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 19.03.09 09:57
Ale Esme,

vždyť to píšu úplně stejně.

gabi
551 příspěvků 19.03.09 10:59
Závitky

ten kostal sa nemusi vyberat, staci kapustu pozdlz neho zo vsetkych stran do hlbky narezat

dag
540 příspěvků 19.03.09 13:25
pro Gabi

Gabi, prosím, co je to POZDLZ??

dag
540 příspěvků 19.03.09 13:31
Děkuji za rady.

Esmeraldo, budu vyřezávat košťál, jak navrhuješ Ty i Jandule, nebo postupně spařovat podle AničkyK, ale náhradu, kterou mně nabízíš v podobě čínského zelí neberu. A to proto, že specifickou chuť zelí -/nejlépe již vyzráleho, ale ještě ne na nakládání/- nemůže nic jiného nahradit.
U nás je plněné zelí jídlo, ke kterému se bere kravata a vzpomíná zemřelých předků.

jezevec
159 příspěvků 19.03.09 15:24
Pro daga (u)

Pozdlž je slovensky podél…

jolana
5065 příspěvků 19.03.09 15:45
Dag, skus

pozriet aj sem a do komentov. Myslim, ze kazdy tam daco pripisal, tak si mozes vyberat co ti vyhovuje..

http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

Ked zadas do vyhladavacu Zelne zavitky tak ti to vyhodi este asi tri styri recepty a popisy…
Nech sa dari a chuti…

oldsoft
682 příspěvků 19.03.09 15:51
Slovník je na webu...

Lidičky, proč nepoužíváte ten slovensko-český online slovník , o kterém už do diskusí píšu minimálně potřetí?
takhle jsem na něj přišel.

Alis
2617 příspěvků 19.03.09 16:17
Dagu...

pozdlž je podél a AničkaK je AvičkaV

dag
540 příspěvků 19.03.09 17:50
Alis

Vzala jsem si druhé brýle a zjistila, že to není ani AničkaK, ale ani AvičkaV
Jinak samozřejmě děkuji za vysvětlení

anickav
2904 příspěvků 19.03.09 19:06
Ahoj dag,

nie si ďaleko od pravdy…za slobodna som bola AničkaK a teraz som V. Ale bez okuliarov nevidím dobre ani monitor…

casino
4482 příspěvků 20.03.09 11:47
poraďte se zelnými listy.

oldsoft, PARÁDA, díky
Když se v marketu podaří vypreparovat MALÁ HLÁVKA tak ji vařím vcelku a pak olupuji listy.
Když je hlávka zvíci melounu, tak to dělám podobně jako gabi: u košťálu přeříznu postupně jednotlivá žebra a listy postupně odlupuji a spařím… Výhoda je v tom, že si odloupnete tolik listů kolik potřebujete a máte nepoškozenou hlávku, kterou můžete skladovat další dny, týdny,měsíce

mrtvola
1394 příspěvků 21.03.09 19:44
Oldsoft,

ten on-line slovník má jednu vadu. Slova, která v něm hledáme, tam většinou nejsou. Ale myslím, že už jsem Ti to jednou psala.

oldsoft
682 příspěvků 21.03.09 20:56
Mrtvolo, pozdĺž tam je...

Pravda, slovník není nejrozsáhlejší, jde o online verzi tohohle , který má jen 144 stran, ale „pozdĺž“ tam zrovna je.
Pro fajnšmekry pak je slovník, který má více než 1000 stran - přemýšlím o jeho koupi. Online verze ovšem neexistuje.

mrtvola
1394 příspěvků 21.03.09 21:29
Vím o něm,

ale chtělo by to aspoň jeden slovenský překlad, aby si člověk mohl koupi zdůvodnit .

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.03.09 20:11
v jednoduchosti..

e krása.
dám vařit vodu do většího kastrolu. když se vaří, vbodnu do košťálu silnou vidličku a potopím zelí hlavou dolů (to zelí, já mám hlavu stále nahoře) do vody. minutku ho nechám ovařit, vyndám, listy snadno odloupu a za se ponořím… a tak to jde, dokud to jde. A jde to celkem snadno

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz