Včera se mi rozletěla na 1.000.0006 kousků má oblíbená mísa z varného skla, ve které jsem vše vlnila, a sloužila mi přes 20 let. Nic podobného již nemám. Prosím, prosím poraďte, jaký materiál je na vlnění nejlepší, hlavně včetně vlnění toho sádla, co si mám koupit?? A taky, moje kapsička je častěji vysypaná než plná, tak abych to unesla. Díky moc za rady.
Prosím o radu všechny
jsem začala kdysi kupovat, když se tomu říkalo „jenské“ sklo a vozilo se to z Jeny z NDR. Když se začal u nás vyrábět SIMAX, koupila jsem si kulatou misku s poklicí a v té jsem škvarečky výborně vyškvařila (akorát se tam vešlo kilo). Jinak mám pár kousků PYREXu. Abych to shrnula - všechno to funguje stejně, záleží na vzhledu a ceně (PYREX je hezčí design a vyšší cena), ale nevidím jiný rozdíl. Kamarádce jsem jako svatební dar kupovala na její přání pekáč od SIMAXu a také je velmi spokojená.
to varne sklo je asi nejlepsi. Ale ty (jako plastikove) vyrobene pro mikrovlnky jsou taky dobre. Na veci (jako jsou ty skvarky), s vysokym obsahem tuku bych ovsem asi pouzila radeji to varne sklo. Nebo kameninovou nadobu.
Holkyy, děkuji moc za odpovědi, taky se přikláním k tomu varnému sklu, jenom, když jsem tak dlouho nic nekupovala, jsem si myslela, jestli teď nejsou nějaké umělohmotné supermateriály, které by vydržely i to sádlo. Šlo mi hlavně o zkušenosti, tak jo, vydávám se pro varné sklo
Varné tlustostěné sklo (Simax, Pyrex) je asi nejlepší jak co se týče vaření, tak co se týče údržby. Pozor ale na tvar nádoby. Zdroj energie v MW je na boční stěně (proto se užívá otočný talíř) a proto je důležité, aby mísa pro MW troubu byla kulatá. V ní se teplo rozloží rovnoměrně a nedojde k destrukci mísy. Ať Ti to vyjde!
Kdyby mi něco vydrželo dvacet let, tak si určitě koupím to samé, neboť to svědčí o kvalitě.
Ide o ideálny materiál na prípravu a uchovávanie pokrmov, ktorý má
jedinú chybu - krehkosť.
Hlavne pri mastných veciach ako sú škvarky je v MW pri použití plastov
veľké riziko, že dosiahneš teplotu vyššiu ako 110-115°C, čo je oblasť
mäknutia aj pre polypropylén. A škvarky, masť aj nádoba sa neodvratne
roztečú po celej mikrovlnke…
Likvidácia varného skla nastáva až nad 450°C, čo nemáš šancu v domácnosti bežne dosiahnuť
Určite áno sklo, možno aj nejaká keramika, určite nie plast.
Děkuji, děkuji za rady a hlavně za to, že jsou naprosto jednoznačné, takže mě nemohou nechat na pochybách, činím-li správně.
ale sklo pohlcuje až 50 % mikrovlnné energie a doba pro vaření se tím
prodlouží. U keramiky je to ještě horší. Proto se vyrábí plastové
nádobí. Některé plasty do MW jsou už na 160°C, některé jsou i na
200°C, já mám dokonce na 230°C, ale je pravdou, že toto nádobí je už
dražší. Ale vzhledem k tomu, že tu nádobu, co vydrží až 230°C, lze
používat i do všech ostatních trub (plyn, elektrika, horkovzdušná
i mikrovlnná - tam má navíc 100% prostupnost mikrovln), tak si myslím, že
jsem neprohloupila, protože v ní vařím i peču pořád.
Takže sklo je super, taky mám skleněnou kulatou nádobu, ale až nebude
hluboko do kapsy, pořiď si nějaký kvalitní plast se 100% prostupností
mikrovln. Investuješ, ale časem se Ti to vrátí v nižší spotřebě
energie i v úspoře času.
nerád Ti rúcam ideály, ale nad 150 °C odolávajú už len halogenované
plasty (ľudovo aj keď nie vždy presne zvané teflon)
A vypekať fluór/choro/vané polyméry s príspevkom mikrovlnného
žiarenia…viem si predstaviť zdravšie zábavky.
Inak sklo je, pokiaľ viem, plne priepustné pre mikrovlny, jedine pri dlhšom
vlnení samozrejme spotrebuje časť tepla zo samotnej potraviny (vedením) na
ohrev samého skla. A pretože je ho viac, spotrebuje ho viac, ako ľahký
plast.
To len ako malý príspevok ku otázke, prečo je moderný človek
prenasledovaný alergiami a podobnými neduhmi
no já nevím, ale všechny ty moje 200 a 230 mají atest, prohlášení
o shodě apod.
Myslím, že tyto dokumenty se nevydávají jen tak. Anebo jo? Výrobky jsou
kvalitní, mezinárodně uznávané firmy.
má aj brokovnica a tiež vie zabiť (
sklo, keramika sú overené pre použite na varenie a uchovávanie potravín tisícročnými klinickými testami
v prostredí máme také množstvo cudzorodých látok zjavivších sa posledných pár desaťročí, že ani divá sviňa neuhádne, čo všetko ich koktail môže spôsobovať.
a ušetriť pár watov a minút mi proti ušetreniu pár týždňov či mesiacov života mi pripadá neporovnateľné
Inak MW používam, aj plastové nádoby, ale na vysoké teploty nebodaj v kombinácii s MW radšej nie. A smaltovaná, či nerezová panvica s termodnom fungujú vynikajúco.
je vidět, že jsi velmi „zapálená“ pro přírodu. Pošli mi, prosím
e-mailovou adresu. Dala bych Ti k dispozici popis materiálů, ze kterých se
dnes už nádoby do mikrovlnek vyrábí. Tedy pokud máš zájem a chceš si
rozšířit obzory.
Mimochodem, brokovnice se - podle mě - neprodávají za jiným účelem než je
zabíjení.
Anebo se s nimi dělá něco jiného???
Já neodsuzuju sklo a keramiku, jen jsem Alušce navrhla něco jiného.
Souhlasím, že v nekvalitním nádobí do mikrovlnek se nemá dělat s tuky,
které mají výrazně vyšší teploty - potažmo vůůbec vařit.
Pokud bych Tvoje tvrzení o keramice a skle brala z jiného hlediska, tak jsou
špatné i všechny silikonové formy atp.
e-mail dostaneš )
chémiu som vyštudoval a aj v nej robím a mám dobrý prehľad aj o použití plastov v laboratórnych nádobách a prístrojoch.
Žeby bola len náhoda, keď na organickú stopovú analýzu nie je pre
vzorky v sklených vzorkovniciach veľmi vítané ani len teflonové
(z originál DuPont teflonu) tesnenie?
Nejde o kvalitu, či nekvalitu. Jednoducho každý materiál je určený na
niečo iné. Plast môže byť výborný pre ukladanie do mrazničky, či
prípadne ohriatie v MW - konečne aj ho tak používam. Ale pre oblasť
vysokých teplôt a MW žiarenia? Fluorované uhľovodíky (=totálne cudzorodé
celému živému svetu na zemi) ? Neukeciaš ma na to (
Silikónové povlaky sú úúúplne inej štruktúry ako sklo. Pri nich ide o kombináciu prvkov C - Si - O s H (v polymérnej štruktúre)a sklo je v podsate niečo ako tuhý koloid z kremičitanu sodného(ale aj draselného…), teda Na/K - Si - O. A máš pravdu, ani silikóny nie sú úplne ideálne pre zdravie.
Kápl jsi mi do noty!!! Skvělé!!! Já taky tvrdím, že každá „věc“ má za úkol něco jiného! Seženu si originál informace o svých výrobcích a ráda Ti je pošlu. A taky budu ráda za Tvůj fundovaný názor.
Já teda nejsem tak dobrá jako ty, ale alespoň tu střední chemickou mám, no.
Kltko, Kltko,
Nevěřím ti ani slovo, že silikon je totálně cuzorodý všemu živému.
Podívej na naší sousedku, má je vobě silikonový - a mluvit o nějakej
cudzorodosti? Ani nápad !
musím se postavit za habanu. Jen si srovnej, jak dlouho už všichni žereme ty umělé hmoty, zpolymerované plasty, vyjete motorové oleje, stabilizátory, dobře a barevně polychromované bifenyly nebo jak se to PCB jmenuje, zbytečné škroby a lidskému tělu škodlivé sójové deriváty, které představují těch 99% z potravinářského výrobku, jak nám je tak mediálně mohutně deklarováno, že obsahují jen 1% tuku. A přesto jsme všichni stále naživu, a kupodivu čím více toho umělého svinstva sežereme, tak jsme zdravější! A až budem celí z tý umělý hmoty, nic nás nerozruší a nezničí!!!
zapomněl jsem dodat, že raději žeru těch 100% tuku (ale zas
přirozeného, jako sádla nebo loje nebo másla, ne nějakého umělého
margarínu jako třeba je Ráma), a když třeba vidím máslo, kde je 75%
„tuku“, tak se strachy tetelím, naskakujou mi pupínky a rychle běžím
pryč! Snad proto je mi ve zdraví už sedumdesát! hehehe
chemii moc nerozumim, ale mikrovlnkam trochu jo. Taky uz v ni nakej patek
varim. Mam 3 ty plastove veci na 230 stupnu. Taky mam par tech silikonovych
nadob. V kazdem pripade ti mohu rict, ze bych je na lo nepouzivala. Sebelepsi plastik (nebo jak tomu
chces rikat) je za urcitou dobu pouzivani (na, treba ty skvarky = vysoky stupen
tuku) znicenej. Jinak nic proti plastiku, ale neni na vsechno. Tudiz, je lepsi
investovat do skla. Vyberes - li si opatrne velikost, muzes v te jedne nadobe
delat vsechno.
habana - a susedka si tam tie silikóny cpala cez pusu? )))
ogroats - „plastic people“ - mimochodom, prirodzený obsah tuku v masle je okolo 85%, časť je voda, mliečna bielkovina, laktóza, soli… prirodzené súčasti čo sa tam dostali z mlieka
no já jsem nemyslela na škvarky, já myslela všeobecně. Doba začátku
mikrovlnných trub a nekvalitního plastového nádobí je podle mě už pryč
(a myslím, že podle Tebe taky). Tedy asi tak: existuje hodně plastového
nádobí, hodně se tváří, že patří do mikrovlnky, ale je na něm pouze
značka „Vhodné do MW“, žádné Waty a o tom, že by na nich byly uvedeny
°C - to ani náhodou. Já jsem chtěla upozornit na to, že nádobí do
mikrovlnek existuje, existuje kvalitní (podle mě) a jsou firmy, kterým tuto
kvalitu věřím (po zkušenostech s jiným zbožím).
Nemyslela jsem to konkrétně na škvaření sádla. Tak jsem se asi nechala
zbytečně unést.
V mé nádobě na 230°C (UltraPlus od Tupperware) klidně rozpustím máslo
nebo sádlo a lehce na něm vlním cibulku, jako základ dalšího vaření, ale
sádlo a škvarky bych v ní nedělala též. Ta teplota při škvaření
sádla může být podle mě i vyšší - v tom se taky shodneme.
Takže sklo na škvarky a na normální vaření mám jiné věci, třeba toho
svého „mercedesa mezi trabanty“, jak se říká.
Všem, koho jsem se neúmyslně snažila mystifikovat se omlouvám.
já u nás kupuju máslo s 82%, vyšší jsem neviděla. Docela mi na vaření nahání strach másla se smetanovým zákysem. Vaříte s nimi někdo???