Prosím o radu-škubánky bez vajec a mléka

Fotoalbum tématu (4) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
začátečnice Eva
4 příspěvky 04.02.14 18:17
prosím o radu-škubánky bez vajec a mléka

Ahoj chtěla jsem se zeptat, lednička skoro prázdná, tak hledám recepty bez mléka a bez vajec, doma máme jenom mouku, droždí, strouhanku, cukr krystal-né moc:( chtěla jsem se zeptat jestli jde udělat škubánky i bez mléka a bez vajec a jak? poradí mi někdo na netu sem moc nenašla, až na to že místo vajec se dá dat olej.sem začátečník s vařením…jedu všechno podle receptů z internetu zatím se mi daří…ale, dneska už nic v ledničce, a musím svýmu chlapovi něco uvařit :,( prosím o radu a děkuji s pozdravem Eva

posílám aspoň recept na kakaová buchta bez vajec a mléka a asi ji ukuchtím :)
 http://www.mamincinyrecepty.cz/…ajec-a-mleka


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 04.02.14 21:47

No, vzhledem k tomu, že se do škubánků vejce ani mléko nepřidávají, je váš dotaz trošku veselý (ale chápu, nemusíte to vědět, žádný učený z nebe nespadl). Nejdřív se zkuste porozhlédnout tady po Labužníkovi, pěkných a použitelných receptů je tu dost , a pak si skočte do knihkupectví nebo raději do antikvariátu a kupte si nějakou tu „základní“ kuchařku (doporučuju např. tuto , nejlépe nějaké starší vydání z 50.-60. let)). Ty nové, co dnes vycházejí, jsou sice pěkné, s krásnými obrázky, ale pro kuchaře-začátečníka vesměs nepoužitelné.

 
birkana
1670 příspěvků 05.02.14 08:42

@začátečnice Eva,

Úplným začátečníkům v kuchyni bych doporučila (mimo tu, kterou v předchozím příspěvku doporučuje @di ) tuto: Ružena Murgová, Hospodyňkám od A do Z. Přeložené do češtiny vydalo Nakladatelství Profil Ostrava r. 1988 - v některém z antikvariátů určitě k dostání bude.

Nejen, že obsahuje spoustu receptů, ale také rady, jak se správně stravovat, jak zacházet s potravinami; velice podrobně jsou zde také popsány jednotlivé druhy potravin a jejich použití v kuchyni, jak postupovat, když se něco nepodaří atd. Také je zde kapitola o stolování a podávání jídel.

Domnívám se, že ani po létech tato kuchařka nic neztratila na aktuálnosti :mavam:.

 
začátečnice Eva
4 příspěvky 05.02.14 11:00

Děkuji moc za rady…už jsem o kuchařce přemýšlela, už jsem se byla i dívat, dívala jsem se spíš po Babiččinných kuchařkách, ale zaujali mne i ty nové…ale dám na vás:) děkuji za radu jinak se omlouvám za - překlep místo škubánků tam měli být šulánky…

Ještě jsem se chtěla optat…libeček se dává do polívky až na konec? jak s ním můžu zacházet? Doporučila mi ho kamarádka. S kterou se teď málo kdy vidím, ona mi říkala, že ho má hodně ráda a sama si ho tam ráda dává hodně, na obalu píšou, že stačí na špičku nože, když sem to zkoušela s libečkem dřív, dala sem ho tam hodně a polívka už mi nešla dosolit…a kdy se tedy do té polívky dává?…nakonec? nebo hned?

Ráda mezi bylinkami používám tymián, třeba do rajské, nebo na americké brambory
Ale do teď nevím jak, která bylinka do čeho? Tak třeba Bazalka, zkoušela jsem ji dávat na pizzu..vždycky se tak nějak poradím s internetem, ale mám v tom guláš…

Ještě mám dotaz, vl. těch je více…mám kolikrát starosti s jíškou, každej ji dělá nějak jinak, chtěla jsem se zeptat, jestli se dává do polívek, do omáček, jinačí jíška, stejně se mi kolikrát podaří udělat hrudky v omáčce, třeba naposledy jsem dělala vepřové na paparice dala jsem tam podle kamarádky ukvedlanou mouku 3naběračky mouky a trochu vody, kterou jsem přidávala podle hustoty, ale stejně mi to udělalo hrudky, dala jsem ji do omáččky když omáčka vřela,– asi nesmí vřít moc, jiank je asi jasný, že udělá hrudky, jinak jsem slyšela o jíšce a takovou dělá moje maminka a to je opražená mouka s olejem, slyšela jsem i o máslové a ta je asi nejlepoší protože jestli se domnívám správně tak polívku či omáčku ještě zjemní, jinak ještě o té jíšce…dočetla jsem se, že hotovou vychladlou jíšku je pak potřeba zředit vodou studenou ne teplou.
Ale, já i když to nedělám (protože mám s jíškou trable, a obvykle ji tam dám všechnu)se dá jíška i použít příště jenom schovám do ledničky a příště můžu použít..

Taky je to naprd, když přítelovi zabavím -notebook a jdu s ním vařit do kuchyně, i když už je to skoro tradice-a vaření mne moc baví, na Vánoce jsem zvládla i kapříka i když nahonem ale zvládla:), taky kynutá těsto už mám za sebou :) měli to být sice koblížky ale nakonec to byli spíš vdolky :D :)
Hlavně mě štve to, že dělám třeba recept po každý z jinýho receptu-to co najdu na internetu, budu ráda když už si konečně nějakou tu pomocnou kuchařku obstarám, slyšela jsem, že se dá kuchařka podle receptů, které se mi líbili založit na strámce ale já se hned vrhnu s radostí na vaření, protože jak jsem už psala baví mne to!

Vám moc děkuji :) přiložím pár fotek, až tady přijdu na to jak :)

 
začátečnice Eva
4 příspěvky 05.02.14 11:08
buchta s čokoládovým pudinkem :)

Pár fotek

 
začátečnice Eva
4 příspěvky 05.02.14 11:10
vdolky

Další fotka

 
birkana
1670 příspěvků 05.02.14 11:52

@začátečnice Eva,

libeček je aromatická bylinka. Podle toho, co píšeš, používáš ho sušený, rozdrcený na prach. Pak tedy nejdřív vyzkoušej na špičku nože, nech provařit asi 10 minut. Když to bude podle tvé chuti málo, přidej víc. Já používám libeček i čerstvý (v létě), toho dávám na 3 l polévky 1 listový řapík (je na něm asi 5 - 7 jednotlivých lístků), lístky oddělím - tlustou část řapíku nepoužívám. Nakrájím na úzké proužky a v polévce nebo guláši povařím 5 - 10 minut.

Co se týče jíšky - napiš si do vyhledávače (zkusila jsem Google): jak udělat jíšku; vyskočí ti hodně odkazů. Nemá cenu, abych ti to všechno opisovala, je tam toho dost. Pozorně si rady přečti a pak zkoušej. V jednom odkazu jsem našla dokonce i video ;-)

Hlavně se nenech odradit, když se něco nepovede a vař dál! Hledej ve starých i nových kuchařkách! Žádný učený s nebe nespadl, i my jsme začínali 8o

 
hippolyta
394 příspěvků 05.02.14 14:58

Jednoduchá rada, jak se vyhnout žmolkům v omáčkách a polévkách, je přidávat jíšku nebo smetanu či mléko s rozkvedlanou moukou přes cedník. Jemný cedník ponořit do poloviny do zahušťované tekutiny a míchat, míchat. Jíšku je lépe nechat před tím trochu vychladnout, ale v časové tísni se tímto způsobem dá použít i čerstvě udělaná horká jíška. V cedníku sice trochu nabobtná, ale pilným mícháním ji do polévky dostaneme.

 
jolana
5065 příspěvků 06.02.14 14:33

Evo..to mnozstvo muky bolo vela na tu vodu, ved ste len dvaja.. sice je recept aj na Lab. ale nemozem najst tak davam odkaz.. je jednoducha na francousky styl..

http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

:mavam:
 
exczech
297 příspěvků 28.03.14 14:24
Skubanky

Skubanky bylo moje oblibene sladke jidlo jak ho pripravovala moje babicka.
Jsou to sprene brambory a po vyvareni vetsiny vody se dodala mouka a nechalo se to jeste chvili varit aby mouka ztratila syrovou chut. Potom se to rozstoucha a vytvari se skubanky lzici namocenou v rozpustenem sadle. konecna uprava byla mak a cukr a polite rozpustenym maslem. Byla to dobrota. Druhy den se zbytek pouzil tak ze se skubanky tvorily do placek a opekali a pak se podavali s horcici :lol:

 
Dadooa
268 příspěvků 28.03.14 17:45

@exczech Diky ze konecne diky tobe tady vime co sou to skubanky. Mozna kdyby ses obtezoval podivat se na zdejsi recepty, zjistil bys ze zdejsi osazenstvo tu o vareni neco vi a recepty tu jsou skotro na vsechno.

 
exczech
297 příspěvků 28.03.14 18:05
Skubanky

Dival jsem se na ty recepty a jsou bez chyby, presne jak je delala moje babicka.

 
exczech
297 příspěvků 14.05.14 22:16

@Dadooa A co to ma spolecneho s moji odpovedi na otazku? Ja vim ze tady je spousta receptu, ale ja jsem odpovidal Eve. Ty to mozna vis, ale on a se tazala tak jsem ji odpovedel. Proto nemusis hned cloveka napadat :cert:

 
Dadooa
268 příspěvků 14.05.14 23:06

@exczech Eva se ptala v unoru, tedy pred ctvrt rokem. Davno ji - a mnohem lepe a fundovaneji - odpovedelo nekolik lidi. Presto jsem fakt rada, ze nam konecne nekdo a to dokonce az z Emeriky, schvalil a konecne i vysvetlil jak se delaji nase skubanky. Mame to ale kliku.. konecne prislo osviceni.
Pak si, misto machrovani muzes precist na co se Eva ptala a co ji odpovedeli.
Abys nebyl zase mimo misu :roll: :zed:

 
exczech
297 příspěvků 14.05.14 23:10

@Dadooa Ja jsem si nevsimnul datumu kdy se ptala, tak jsem si myslel ze je zdvorile odpovedet a ty poznamky si muzes nechat pro sebe. A to moje pridani odpovedi nema s machrovanim nic spolecneho. Me nejni zapotrebi machrovat ani se vytahovat.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz