U nas na sev.Morave moje babicka pekla kynuty kolac z bileho hlavkoveho zeli, ktere nakrouhala. Podusila s cibuli, kminem a asi osolila a opeprila. Pekla jej na velkem plechu v troube. Byl skvely a na Slezsku mu rikavame slezskym narecim „kapuszniok“. Moje maminka tento recept nezna, pochazi z Valasska a babicka je v nebicku. Chtela bych si tento kolac pripomenout a upect, ale bohuzel v te dobe, kdy jej babicka pekavala, ja se v kuchyni moc nemotala, coz mne dneska moc mrzi. Labuznici, prosim neznate nekdo tento kolac. Mozna v jinych castech republiky se tento kolac take pece, jen nema tak legracni nazev. Za jakykoliv recept, napad predem dekuji.
Prosiiiim, labuznici pomozte-hledam recept na zelny kolac
Pendi, dekuji moc za velkou snahu a pomoc pri hledani. Jsi moc hodna. Recepty, ktere jsi nasla neznam a moc se mi pozdavaji tak, ze je urcite co nevidet vyzkousim. Kysele zeli mame moc radi, mj. ja na nem vyrostla, takze uz se moc tesim az budu vytvaret. Jeste jednou moc pekne dekuji a hezkou nedeli Tobe a Tvym klukum.
tak jsem recept sehnala, není to z přesných ingrediencí, jen „by
voko“, ale určitě Ti udělá radost…je od jednoho muzikanta (Jana Kluse)
z Jablunkova, jestli mu budeš chtít poděkovat osobně, můžeš na ICQ
102792127:
cituji přesně jeho odpověď na moji otázku, zda na mne nezapomněl:
"nezapomněl jsem, jen jaksi nemůžu sehnat ten přesný recept, tak alespoň
přibližně: těsto klasické kynuté, jak na buchty (používáme sádlo a
máslo), ale méně cukru a více soli. Zelí nakrouháme, uvaříme se solí a
kmínem (jen do poloměkka),stáhneme z plamene, opepříme, přidáme trochu
cukru a octa (případně dochutíme jinak dle chuti…). Na sádlem
vymaštěný plech dáme jednu vrstvu tenkého těsta, potom uvařené ochucené
zelí a přikryjeme další vrstvou těsta, pečeme (nevím jak dlouho a při
jaké teplotě) dozlatova, potřeme máslem, podáváme po vychladnutí. Je to
lahůdka!!! Stejně tak to můžeme udělat, když místo těsta použijeme
třené brambory jak na bramborák…jo a nešetšíme sádlem!!!
Zkus to a dej vědět, jak Ti (Vám) chutnalo - Jan Klus Jablunkov …ještě k tomu
receptu… zelí samozřejmě čerstvé hlávkové, NE kysané!!!
Pendo, dekuji Ti moc za velkou snahu za sehnani na Kapuszniok. To je ONO!!!!!
Pendi, prossiiiiiim, vloz jej do labuznickych receptu, abych si jej mohla vlozit
do mych oblibenych. Obdivuji Te a zaroven jeste jednou diky, za obrovsku snahu,
kterou jsi vlozila do hledani zelneho kolace. Tak a uz jej vyzkousim a budu
„chrochtat blahem“.
Pendi, preji hezky den a mockrat dekuji!!!!
zrona Ti jdu psát a ty už jsi tu byla..nemáš za co děkovat…poznala
jsem díky Tvému kapušníku prima člověka a víš co jsem teď
našla?…kapušník!!!…a ve svých receptech pro líné
kuchařky..chachacha…je to ta bramborová verze, tak to vložím na
labužníka obojí…jdu na to…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
