Přísady do potravin - BEZPEČNÉ A NEBEZPEČNÉ PŘÍSADY TYPU

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 18.06.04 19:08
Přísady do potravin - BEZPEČNÉ A NEBEZPEČNÉ PŘÍSADY TYPU

Distributor: Klinika dětské onkologie Univerzity Duseldorf
1. Neškodné pří:,–(y
E 100,101,103,1­04,105,111,121,122,126,1­30,132,140,151,152,160,1­62,163,170
E 174,180,181,2­01,236,237,238,260,261,2­62,263,270,280,281,282,2­90,300
E 301,305,306,3­07,308,309,322,325,326,3­27,331,332,333,334,335,3­36,337,382
E 400,401,402,4­03,404,405,406,408,410,4­11,413,414,420,421,422,4­40,471,472
E 473,474,475,480

2. Podezdřelé pří:,–(y
E 125,141,150,1­53,171,172,173,240,241,4­77

3. Nebezpečné pří:,–(y
E 102,110,120,124

4. Pří:,–(y poškozující zdraví ·· Poškození střev E 220,221,222,2­23,224 ·· Poruchy zažívání E 338,339,340,3­41,450,451,483,485,486 E­iscreme E 107 ·· Kožní onemocnění E 230,231,232,233 ·· Zničení vitamínu B12 E 200 ·· Cholesterol E 320,321 ·· Citlivost nervu E 311,312 ·· Kurděje E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný) je obsažen např. v krabím masu, sýru, houby v konzervách, rajčata v konzervách
5. Rakovinotvorné pří:,–(y
E 131,142,210,2­11,213,214,215,216,217,2­39

!!!Pozor E 123 je silně rakovinotvorný !!!
V USA a Rusku zakázán !

Pozor na následující pří:,–(y především v těchto potravinách:
Mamba E 123/E 110, pozor !
Medvídci ze želatiny, želatina, lentilky, šlehačkový pudink, rybí prsty , smetana , smetanový sýr se salámem , vanilkový pudink E 102/E 110,
hotové omáčky všeho druhu.Také dávejte pozor na hořčice a kečupy.Většinou obsahují látky jako je E330 a E211 !
U tohoto bych doporučoval výrobky (hořčice ap.) od firmy SINCO(Distribuce zejména v prodejnách COOP-bývalá jednota).Tyto neobsahují chemické látky, a jsou velmi chutné!. Vyvěsit a používat !!!
Jedná se o zdraví Vaše a Vašich dětí.

(prevzato z webovych stranek Zdravi/potraviny)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Kari
545 příspěvků 23.06.04 13:42
To je tedy síla!

Pampelisko, jestli se tomu dá věřit, úplně mi z toho naskakuje husí kůže. Zaujaly mne Éčka, která způsobují poruchy zažívání, protože jeden čas jsem mívala žaludeční a střevní záchvaty. Tři dny jsem měla zvracení, vodnaté průjmy, křeče a horečky a pak to vždy zmizelo. Hledala jsem za tím žlučníkový písek, špatnou funkci slinivky nebo vředy. Žádná lékařská vyšetření mi nic nenašla. Myslím, že to byla alergie na některou složku obsaženou v některých druzích potravin. Mám pocit, že se mi to stávalo např. po různých kupovaných sušenkách, oplatkách nebo po jídlech ze závodní kantýny, kde používají mnoho urychlovačů. Uplne vyhnout se tomu neda, to by clovek musel jist travu a korinky a vubec nechodit do kramu. Asi uz je proti většině emulgátorů clovek imunni, jak to do sebe furt cpe. Schvalne jsem pro zajimavost mrkla na tatranku, co tu mam v supliku. Obsahuje E476, E500, E503, ale nikde jsem to tu v seznamu nenasla, je to tedy neskodne? Zdravím do LU.

 
hydraulik
54 příspěvků 23.06.04 17:27
No to je opravdu nářez!

Co k tomu dodat ? Nejíst ? Holt číst všechny obaly a kojit se nadějí,že výrobci na napsali všechno.Hy

 
Petra.T
19 příspěvků 23.06.04 18:38
Stranky s emulgatory

Na strankach www.emulgator.obnova.sk se daji taky vyhledavat nejake vlastnosti o pouzivanych E-ckach. Ty, co vypsala Kari z tatranek, by mely byt neskodne… Ja nevim, jak vy, ale ja nemam ani naladu u kazde koupene potraviny zjistovat info o vsech slozkach. No je to celkem smutne, co vsechno se do toho jidla cpe a my to pak cpeme do sebe .

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 23.06.04 19:06
Hydraulik

Kdyz jsem se informovala u nekterych zdroju, bylo mi receno, ze vyrobci jsou povinni uvadet jake druhy ecek produkty obsahuji, protoze jim casto chodi kontroly. Jedno co muzu rici z vlastni zkusenosti. Jsou dny, kdy ja hodne kaslu, absolvovala jsem snad veskere vysetreni a vsechno mam v poradku. Pozdeji mi bylo receno, abych si davala pozor na kupovane produkty (hlavne na ruzne kolace) a koukala se na druhy ecek. Musim priznat, ze skutecne na tom neco bylo. Jakmile snim nejakou kupovanou buchtu(ne vsechny), tak mne kasel nekdy zacne az dusit. Presvedcila jsem se sama a verim tomu, ze na tom neco pravdy je. Proto se snazim vyvarovat aspon toho, co je mozne.

 
penda
4752 příspěvků 26.06.04 10:49
Kari,

E476 je polyglycerolpo­lyricinoleát.­.látka působící zjevně nepříznivě
E500 je uhličitan sodný pro tělo málo vhodný, ale pro zdravého jedince ještě v omezené míře přijatelný
E 503 je uhličitan amonný…platí o něm to samé,co u uhličitanu sodného

Celkem krásný přehled o přídatných látkách je zde . ..

 
penda
4752 příspěvků 26.06.04 10:52
mimochodem...

doporučuji ten můj odkaz projít celý, protože v menu fotoreportáže je krásně ukázáno pečení chleba v domácí pekárně a i další odkazy v menu fakt stojí za to…přeji všem krásný víkend…

 
Kari
545 příspěvků 28.06.04 11:04
Pendo,

děkuju, tento odkaz se hodí. Akorát mi to sebralo chuť na průmyslové výrobky, protože asi není žádný vyloženě nezávadný. Například jsem si o víkendu vzala na čundr palačinky v prášku kvůli jednoduchosti a taky že jsou v tom sušená vejce, které neseženu. Při vaření jsem teprv prozkoumala sáček a zjistila, že to obsahuje strašně moc různých barviv od nějakého etrazinu až po já nevím co, což u palačinek naprosto nechápu. Příště nebudu líná tahat v baťohu suroviny na vlastní těsto. A tak je to se vším, ach jo. Dřív jsem to brala na lehkou váhu, dokud se mi nezačaly objevovat potíže. Raději více investuji do koupi biovýrobků.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 15.03.05 14:35
neti to zcela jiste uplna pravda

omlouvam se, ze vytahuju stary thread, ale nedalo mi to.
jako nejnebezpecnejsi je uvadeno E 330,namahal se nekdo z vas najit si, co to ve skutecnosti je?
Vite, ze to E 330 jite v kazdem jablku, pomeranci a kdovicem jeste?! Je to obycejna kyselina citronova a podobne je to s ostatnimi „nebezpecnymi“ Ecky.
Nechci tim rict, ze jsou vsechny absolutne bezpecne, ale tyhle blaboly proste nema smysl cist.

 
kltko  15.03.05 16:54
musím podporiť triss

najprv treba vedieť a až potom panikáriť.
Prehľad v odkaze ako ho uviedol penda je vynikajúci, treba čítať, alebo si vytlačiť.
Aj obyčajný škrob, vitamín C, kyselina jablčná či citrónová, želatína, jedlá sóda… majú svoj E-kód.
Preto nie každé „éčko“ je hneď „jedom“

A zase nerobme si ilúzie, čím viac od prirodzeného stavu vecí je potravina vzdialená, tým viac musí byť upravená.
A sú to ako „dúhové“ cukrovinky, tak nulové jogurty (bez tuku by to bola strašná brečka, niečím sa to „zlepiť“ musí), sladké bez cukru, instatntné potraviny, či prudko voňavochuťové hocičo.

Ale zase, nezjednodušiť si život palacinkami v prášku v mimodomácich podmienkach? Prečo nie?

Ako pri všetkom - s mierou hocičoho. A občas aj želatínových medvedíkov či banánkov v čokoláde.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 16.03.05 09:14
aditiva ve vyhlaskach a zakonech

na webu je snadne najit přílohu 1 k vyhlašce č. 304/2004 Sb. která se v oddílu A zabývá práve přídatnými látkami - vše o pravidlech užívání a seznam užívaných látek
evropská direktiva je ne webu též k nalezení a její kód je EUROPEAN PARLIAMENT AND COUNCIL DIRECTIVE No 95/2/EC
of 20 February 1995
on food additives other than colours and sweeteners

„rakovinotvorny“ E 123 ma omezene uziti jen do alkoholickych napoju a rybich jiker
E 110 je žluté barvivo
E 211 je benzoan sodny, je konzervacni cinidlo, s velmi omezenym povolenym davkovanim…
E 102 tartrazin povolene uziti -s terilovany hraek a barveni alkoholickych napoju
E 220 - 224 jsou siřičitany, rovněž konzervační látky, dávkovani legislativne omezeno
E 338 kyselina fosforecna, dalsi čisl její soli
E 450 a td jsou fosfáty používají se do polévek, zvykacich gum, cokoladovyh polev, surimi masa atd.
E 320 butylhydro­xyanisol - pouziti do oleje na smezeni, snizuje riziko prepaleni tuku, E 321 analogicke
E 311, 312 podobne uziti

E 131 modre barvivo, E 142 zelene barvivo

nerikam ze jsou naprosto neskodne, ale vzdycky zavisi na davce a velka cast jsou naprosto normalni latky, viz rakovinotvorna E 330 coz je kyselina citronova.

U velke casti latek je urcena maximalni davka, ktera muze byt obsazena v potravine, nektere z latek jsou naprosto nezbytne, jako jsou obavane dusicnany a dusitany v mase, ktere krome barvy vyrobku chrani cloveka predbotulismem

koto zajima, co jaky kod znamena, at si to najde v legislative a ne v pochybnych pamfletech

 
goro
82 příspěvků 05.04.05 13:48
přídavky

Víte, já nejsem cimprlich, trpím odpoledním vlčím hladem a sežeru co vidím, ale co je moc je moc: koupil jsem si tvaroh, že ho nechám zklihovatět, osolil, okmínoval, do misky dal, přikryl a čekal. Když po čtyřech dnech ležel jako mrcha beze změny, začal jsme tušit a ponechal jsem ho v klidu. Vážení, ten tvaroh jsem odklopil po 6 (sic!) týdnech a on byl bez jakékoli změny barvy, pachu i konzistence! Ani šedá plíseň na něm nebyla! Takovéhle hnusy vyrábějí fabriky, které se honosí certifikátem jakosti ISO9001, což znamená, že tyhle sr…ky vyrábějí podle normy standardizovaně. To nejsou mlékárny, to jsou chemičky. Nechci vědět, co to dělá v lidském organizmu ani co je v tom za přídavky.

 
di
2451 příspěvků 05.04.05 22:39
goro

Tak si (když ten tvaroh kupujete) zkuste přečíst na obalu složení.

 
di
2451 příspěvků 05.04.05 22:42
A ještě prosím, přátelé,

přestaňte se těch éček tolik bát. Kdyby to bylo tolik škodlivé, nebylo by to přece povolené. Ten údaj na obale je pro informaci nás všech.

 
DanaJ
1136 příspěvků 15.06.05 09:48
"Nezničitelné"...

Měla jsem podobný problém jako GORO.
Bylo to se šlehačkou v kelímku od Kunína, která mi v ledničce vydržela otevřená (jen mírně zahnutý kraj hlinékového víčka přes okraj kelímku a trošičku ulito) 5 týdnů a nepřijala žádné pachy a nezměnila chuť. Snědli jsme jí (vzdycky jsem cvrnkla trochu do omáčky), ale od té doby jsem ji už nekoupila.

Nejlepší bylo když jsem to začala řešit v práci, tak kolega vyrukoval se smetánkou do kávy, kterou zapomněl v kanceláři na stole, když si vzal dovolenou, a od té doby čeká, co se stano. Vydržela načatá a zavřená dva měsíce v pokojové teplotě beze změny. Nedalo nám to a otevřeli jsme a čekali. Po čtrnácti dnech začala měnit pach, tak jsme jí vyhodili.

A hádejte výrobce......­.......ano opět Kunín.

To jsou mňamky..


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz